onsdag 8 december 2010

Agadir calling – flera fakta från ett gråmulet MarockoIngen sol idag heller men 23 grader – plusgrader alltså – är ju inget att klaga över med tanke på hur ni har det hemma…
Dagens inlägg ska handla om fler oumbärliga fakta ni bara måste veta om Marocko.

Alla har mobiltelefoner här – precis som hemma. Skillnaden är att de är mellan fem till femton år gamla. Känner mig näsan hemma här med tanke på min gamla (privata Nokia).

Kommer ni ihåg telefonautomater? Sådana där man kunde stoppa i Teliakort och ringa. Nej trodde väl inte det. Om ni vill fräscha upp minnet – kom hit! De finns överallt, riktigt snygga är dom också.

Agadir har bankomater var 50e meter. Vackra och moderna ”skrytbyggen” speciellt anlagda för uttag av pengar. Med andra ord: att köpa en påse chips och betala med kort som på ICA hemma fungerar inte.

På IT-området är Marocko sämre än ett U-land. Undrar (med panik i hjärnan) var jag kan hitta en lagom nördig liten present åt mina IT-kompisar Radde och Totte.

Är ni (eller ungdomarna i hushållet) intresserade av fejkade märkeskläder så behöver ni inte åka till Thailand. Kortare flygresa är det också – endast 5 timmar och 10 minuter. Här finns alla märken inklusive Björn Borgs kallingar.

Den marockanska valutan heter Dirham – MAD. Rätt namn för pengar som varken tillåts föras in eller ut ur landet.

Här på hotellet sover vi i så kallade Kingsize sänger. Inte ens maken klagar då sängen är tilltäckligt lång så att hela han – inklusive fötter alltså – stannar kvar under täcket. På tal om täcke och lakan. Dessa är också Kingsize så vi har fått samsas under en och samma stora ”tält” i snart två veckor nu. Eftersom våra krafter uppenbarligen går åt till andra aktiviteter så har ingen av oss fått riva åt sig sin del av täcket/lakanen. Mysigt värre alltså;-)

PS. Bilderna jag lägger upp visar några få stycken sol som vi fick se i några minuter idag samt telefonautomaterna. DS

22 kommentarer:

Heidi sa...

Men man ser ju solen litegrann där bakom de lätta molnen! Försök att hitta ett usb med en kamel på..haha..det är väl IT-nördigt?? ;)
Här hemma har vi fått vår leverans av nya nespressokapslar, har den här gången köpt några kaffe med smak oxå - mandel, vanilj, karamell. :)

Svorskan sa...

Jag gillar beskrivningen av sängen och täcket... :D

anne sa...

Är marockaner så långa då?

Hörni sa...

Ååhhh, mys under täcket, vad trevligt. Trist att inte solen vill titta fram mer bara. Fast så länge det är över 20 grader varmt är det väl ok antar jag.:)

Jess sa...

Nä, telefonautomater är det inte så gott om här hemma. Då är det behaglig värme ni har, här i Skåne har snart all snö smält bort...

Olga T sa...

Föll direkt för telefonautomaterna! Men har du sett dem användas?

Jane sa...

Oj,i en King-size säng skulle jag behöva karta och kompass med mina 1,56 i strumplästen ...
En gång för många år sedan drabbades jag av avsaknaden av telefonkiosker i Säffle. Jag kom med tåget ganska sent från Stockholm (där familjen var för tillfället) och skulle ringa efter taxi ... ingen telefon. Jag bodde på andra sidan stan, låååångt bort i skogen och tänkte INTE promenera. Det slutade med att jag fick skjuts av polisen och grannarna stod bakom gardinerna och glodde - "de där konstiga stockholmarna, vad har de nu hittat på..."
Poliserna stannade tills jag kommit in och tänt lyset och vinkade glatt när de åkte, schysst!
Finns det inga "fodral" med kameler på till telefoner/datorer etc som du kan köpa?

Då håller jag tummarna igen då för en ny dag med sol :)

Per-Anders sa...

Tjusiga telefonautomater.

Anonym sa...

Det märkliga är ju att alla telefonlurar finns kvar. Inte som det var här i Sverige på sin tid, automater fanns men lurarna hade någon tagit hand om.
Kram MrsBettan

Susanne sa...

åhh va jag är avund på dig. jag vill oxå ha värme.....

Ellis sa...

Hahaha du fick Svorskans intresse via kingsize delen! :D

Varför får man ej ta ut valutan från landet?? Vad är de som är så speciellt med deras mad pengar??

sv: hahahahaha välja kompisar med omsorg? Näää.

De var faktiskt vår första seminarie lärares fel att jag och Natta blev vänner (BUMMER) hahaha nej ja skoja. Ang bummer alltså.

Jag hade bildat grupp med Sonya & Alexandra och när vi kom till seminariet sade läraren att de var 2 tjejer som behövde en grupp då minst var 4 och max 5 så tröcks de ihop i vår grupp.

Sen den dagen blev jag och Natta bundisar så jag har läraren o tacka! :D

Linda sa...

Visst kommer jag i håg telefonautomaterna, jag har till och med använt dem... Men de hade ju en förmåga att bli kapade på grejer stup i kvarten.
Vad du ska hitta för nördigt till dina vänner vet jag dock inte...

cat sa...

Vad kul det är att läsa om din resa :)

Monica sa...

Ja vad säger man, verkar vara ett land i min smak jag är nämligen kontantmänniska en i Sverige utdöende ras.
Var glad att det inte är någon sol, dom säger ju att man bara blir skrynklig av den. Själv är jag ju naturligt blond (bombad ja vem vet hihi)så att sola har ju mer eller mindre varit bortkastat, brun nä men grisskär var ordet;-)
Själv föredrar jag en alldeles egen säng hur stora dom än är, försök att hitta något mekaniskt till dom då får dom kanske problem;-)

Anonym sa...

Jag minns till och med telefonautomater man stoppade pengar i, det du!

Bildgatan sa...

Jag minns de där man stoppade i riktiga pengar i men de du nämner kommer jag inte ihåg, har aldrig nyttjat dem kanske därför men ... visst är det närminnet som försvinner först?

Något riktigt nördigt måste det finnas, kanske något som åtminstone för tankarna till "stenåldern" vad gäller datorer.

Nu behöver inte vi kingsize men stora sängar är alltid mysigt och skönt att det finns trelivgare aktiviteter än att slåss om täcket. =)

Det ser rent och prydligt ut kring telefonerna, inte som det brukade se ut kring våra.

Lysande ögonblick! sa...

haha. ja, mysigt värre! :-)

Monica sa...

Ingen blogg;-( skiner solen eller hihi.

Bildgatan sa...

Misstänker att någon är på väg hem till vintriga norden och huvudstaden Stockholm.

Daniel sa...

Såna har vi massor i Finland

Bara i Sverige dom tagits bort, tror jag

anne sa...

Suck.

Kommer du inte hem snart?

Junitjej sa...

Kul att se att det finns telefonautomater kvar!