måndag 10 mars 2008

Marknader i England

Det är precis som med katedraler: alla städer och byar i England har sin egen marknad minst en gång i veckan. Den kan vara inomhus eller utomhus på speciella platser, eller varför inte längs High Street. För varje stad med lite självaktning har en High Street så klart.
Ashby marknad
På engelska marknader kan man hitta mycket konst(iga) saker i en salig blandning, allt från bh:ar till cremer, skor, DVD, kläder, jeans till fläsklägg, makeup och rökt fisk. När vi besökte Ashby market (en mini stadsdel i Scunthorpe kommun) blåste det rejält, så killen som sålde jeans kom på den geniala idén att knyta jeansen och hänga upp dem framför hallen. Visst skulle det kunna vara ett konstverk som väcker många skratt. Vad säger ni?!

Scunthorpe ditto
Marknaden i Scunthorpe ligger mitt på High Street så klart, mitt emot biblioteket och katedralen som nu är ett konstgalleri. Och vad hittar man på väggen i entrén: en söt väggmålning som är riktigt genuin, tycker i alla fall jag. Döm själv!
Inne i hallen samsas dofterna från mat, grönsaker och blommor - precis som på vilken marknad som helst i Spanien, Italien och Frankrike.
Förkärlek
Om ni börjar undra om jag har en förkärlek till North Lincolnshire där Scunthorpe ligger så är svaret faktiskt ja. Varför?! Jo, det finns ju inget mysigare än en engelsk småstad med typiskt brittiska hus "med drag i", med tanter som går omkring med sina nylonkjolar, killar som liknar Wayne Rooney (inklusive wingmutter öronen), tjejer som verkar anlita samma frisör allihopa och har senaste Victoria Beckham frisyr, bilar som inte stannar för fotgängare av den enkla anledningen att det knappt finns några övergångsställen, alla restauranger som serverar inte bara Fish 'n Chips utan den bästa indiska maten man kan tänka sig, 10 pubar på fem minuters gångavstånd. Behöver jag säga mera.

Scunthorps "golv"
Här kommer en sista bild av High Street i Scunthorpe med titeln "The heavens reflect our labours" (Himlen reflekterar vårt arbete). Jag tog bilden på grund av att den hade kunnat publiceras i boken "Stadens golv", en suverän bok som handlar om gator och torg i olika länder som med fantasifulla mönster och olika material bidrar till konstnärlig utsmyckning.
Allt om Scunthorpe och England för den här gången. Vad jag ska skriva om i morgon vet jag inte än, men det kan bli nå't roligt om Jästbolaget... kanske.

1 kommentar:

Anonym sa...

Gud va kul med alla marknader !
Hoppas ni hittade nått kul !
Kramizar