lördag 15 mars 2008

Grannen med yxan

Träffade min granne från 5:an i porten idag. Högröd i ansiktet kånkandes på en dator.
Grannen heter Manuel, kommer från Spanien och jobbade som tryckare tills för några månader sedan. Manuel - namnet leder osökt vidare till serien Pang i bygget, jag vet - har inte så värst mycket gemensamt med sin ditto i filmerna förutom de sydländska temperamentet då.
Undrade vad han gjorde med den mycket skadade maskinen som visade sig vara en Macintosh av nyare modell. Grät nästan när jag såg den fina datorn. Då berättade han att han hade fått den från tryckeriet som avskedsgåva vid pensioneringen och hade i månader försökt att få den att fungera med både bredbandsanslutning och olika program - utan succé.

Räddning i sista minuten
Ett sista misslyckat försök imorse resulterade i att Manuel letade fram yxan och gick lös på den stackars Mac:en som nu alltså var på väg till elektroniksoprummet.
Jag räddade maskinen i sista minuten (så klart) från ett tråkigt öde på tippen, bjöd honom på en kopp kaffe och gav honom en liten tavla som tack. Vid det här laget var han bara rosa i ansiktet.
Både Rob och jag förklarade för Manuel att en yxa inte är rätt verktyg för att fixa dataproblem, att det är bättre att ringa på och be oss om hjälp i framtiden.
"Nej, jag har fått nog av datorer, aldrig mer", svarade han.

Spansk kanal
På eftermiddagen ringde det på dörren och Maria, Manuels trevliga (lugna) hustru undrade om Rob kunde hjälpa henne att få in en spansk TV-kanal. De hade uppgraderat comhem-utbudet med ett antal kanaler men kunde inte titta på dem.
Efter 20 minuter kom Rob tillbaka med en direktimporterad flaska spansk rödvin som tack för hjälpen och en stående inbjudan (till mig) att komma upp när de nu äntligen kan titta på spansk fotboll live.
En trevlig lördag ... helt i min smak.

2 kommentarer:

Mrs Bettan sa...

Det låter som en kriminalhistoria. Går lös med yxan!!! Förekommer verkligen sånt fortfarande. Helt otroligt. Hur kan du vara granne med sådana personer kan man ju undra. Vet dom att du är helsugen på datorer eller.
Kram

BP sa...

Jo då, det vet att jag är helsugen på datorer. Och Manuel är annars världens gulligaste människa. Men när det gäller prylar är han minst sagt "kolerisk".
Å det är ju tur att han stympade datorn och inget annat.
Mon människor är han totalt harmlös, jag lovar.
//Kram Beate