fredag 14 mars 2008

Konst(iga) blommor

Har inga gröna fingrar och ingen större kärlek till blommor. Här är det kryddor som gäller under sommaren då hela balkongen blir till en härligt doftande kryddträdgård.
Men två exemplar, som man skulle kunna kalla konst(iga) blommor har vi.
Novemberkaktus
Den ena är en novemberkaktus som har nästan 30 år på nacken. Den kom hit som "bebis" väl inlindad av min mamma och skickat per post i ett paket från Tyskland. En tuff liten sak med andra ord. Vi lät den stå kvar i originalkrukan på köksbordet i sisådär 15 år tills svärmor föreslog att den kanske skulle må bra av en omplantering. Vi köpte den största krukan vi någonsin ägd samt fyra liter jord och skapade ett nytt hem för denna då max åtta centimeter höga varelse.
Idag - 15 år senare - har den nästan vuxit ur sin kruka (igen).

Speciellt beteendemönster
Dessutom har den ett mycket speciellt beteendemönster när det gäller att få fina rosa-röda blommor. Meningen är väl att den ska blomma i november (därav namnet antar jag) och det har den lyckats med i 10 år nu. Men sedan två år tillbaka blomstrar den även i mars. Bilden ovan visar knopparna och det är många. Efter den hemska behandlingen som han har fått från oss i så många år skäms man nästan.

Julstjärna
I december 2006 köpte vi en julstjärna som även den vägrar att dö. I vanliga fall brukar de ge upp efter max tre dagar hos oss, men denna tuffing har blivit till en buske. Kan liksom inte förmå mig att slänga den. Observera att den sitter kvar i originalkrukan.
När vi åkte till England placerade jag den på TVn (vet inte varför), vattnade den som sjutton och hoppades på att den skulle överleva i en vecka. Den har inte bara överlevt utan fått små söta röda blommor ... nu i mars!!!
Det händer uppenbarligen många konst(iga) saker i vår lägenhet...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Då har du ju lite gröna fingrar trots allt ! Ha, ha !

Kramizar

Mrs Bettan sa...

Visst har du gröna fingrar. Novemberkaktusen blommar hos oss också även i april. Den behöver inte mycket vatten, men ge den lite näring så mår den ännu bättre. Häftigt att du haft den så länge efter din mor. Köp växtnäring på plantagen och blanda i vattnet, det kan du även använda till dina kryddor. Du kommer att få en balkong som blomstrar som bara sjutton.
Sov gott min lilla älskling

Anonym sa...

Precis som jag skrev i inlägget : man kan verkligen missförstå kommentaren. Michis uppfattade precis som du, jag satt och velade fram och tillbaka.
Jag menade absolut inget illa, jag visste bara inte hur jag skulle reagera. Hade du skrivit ditt namn istället för anonym så hade jag förståt kommentaren.
Sorry !

Många kramar Nettan