tisdag 25 mars 2008

Konstupphängning på jobbet

Som ni förstår måste jag ju bara dela med mig av några godbitar som hände under upphängningen av drygt 100 konstverk på mitt jobb idag. Cirka 15 förväntansfulla konstnärer dök upp mellan kl 9:00 och 16:00. Många kom så klart i "klungor", men det är man ju van vid. Vår duktiga "påskfågel" Michaela (samma sak som sommarfågel, fast hon jobber nu under påsklovet) kommenterade:
- Oj, vad du är stressad.
- Nej då, min adrenalinnivå är bara lite högra än vanligt.
För visst var det hur kul som helst att se duktiga konstnärer i alla åldrar som använder olika tekniker för att skapa helt fantastiska alster.

Två härligt otekniska killar
Självklart måste jag också berätta om "mina" två killar, en konstnär och en handledare till honom:
Jag vet att det är en fördom, men jag trodde helt enkelt att killar är mera tekniskt begåvade än tjejer. Denna åsikt fick sig en totalomvändning idag.
Killarna ville hänga upp några "tunga" 2,5 kg tavlor som var cirka 30 x 40 cm. För säkerhets skull hade de tagit med sig en slagborr (inte så lämpligt för gipsväggarna på jobbet) och behövde en 10 meters skarvsladd för att komma till närmaste eluttag. Hmmmm.

Vår vaktis Inger
När vår vaktis Inger, som kan vara en ganska så bastant general hörde om användningen av en borrmaskin på våra fina nymålade väggar spände hon bara ögonen i killarna, vilket räckte. Upphängningen löste sig så småningom med fyra enkla spikar per tavla.
Samma konstnär hade också gjort en tavla i en tavla (ganska coolt faktiskt) men hade inte tänkt på att tavlan skulle faktiskt hängas upp, om ni förstår vad jag menar. Jag föreslog då att ta ståltråd och häfta fast den på ramens baksida med en klammermaskin.
De var nog premiär för killarna: De tog fem varv med tråden och lirade den runt, runt, runt innan den klamrades fast. Kunde inte hålla mig för skratt där heller...

Vattenpass
Konstnären är 1,98 meter lång och våra väggar 2,33 meter höga. För uppsättningen av en riktig stor typ "hängande" tavla frågade handledaren efter ett vattenpass och en stege!!!.
Som ni förstår har jag inte fått min fördom om tekniska killar bekräftad idag men gissa om jag har haft roligt. Bilder på det häftigaste konstverken lägger jag upp senare.
PS. Undrade om Michaela ville kika på min blogg. Visst, det ville hon. Efter en kvart tyckte hon att det var alldeles för tråkig läsning. Mmmmmmhhhh. Imorgon ska jag fråga henne varför, men åt andra sidan riktar sig min blogg ju inte till 16-åringar direkt... uppenbarligen. DS

3 kommentarer:

Anonym sa...

Va kul att du satt upp min receptblogg som en länk !

Uppskattas !

Pussar och kramar

Anonym sa...

Jag hör att du har haft roligt idag. Det piggar upp med tekniska !! killar. Var det första dan de jobbade med att sätta upp konstverk, eller ?

Kramar MrsBettan

BP sa...

Nej då, just dessa killar har haft utställningar i USA, Tyskland och Irland men har uppenbarligen inte lärt sig hur man hänger upp tavlor.
//Beate