fredag 21 mars 2008

Konsten att städa

Långfredagen firas i kristen tradition till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata. En ganska trist anledning att fira tycker jag. När man vaknade imorse och såg snön vräka ned så kom även avlägsna fira-tankar på skam.
Mina kompisar Berit och Nettan har under flera veckors tid skrivit på sina bloggar om skinande rena kök, perfekt undanplockade saker på över-och undervåningar samt bakkonster som jag inte visste att de fanns. På jobbet diskuterades det också vårstädning i olika former. Efter allt vad jag har läst och hört på sistone är jag övertygad om att bakning är definitivt en konst och att städning kanske kan bli en mindre konstform utövad av 99 procent av den svenska befolkningen. Med andra ord föll jag för grupptrycket som endast fanns i mitt huvud.

Liberal syn
Som tur är har både min man och jag en minst sagt liberal syn på städning och ordning. Han är 1,95 meter lång och ser varken damm och smulor på golvet. Jag - som är 1,66 cm - tittar ju sällan upp mot taket för att upptäcka eventuella dammväv. "Det som inte syns, finns inte", brukar min man säga. Mmmmmhhhhh.
Köksbordet är en samlingsplats för allt från räkningar, en blomma, lite pillerburkar, tidningshögar med mera. Där har vi vårt eget arkiveringssystem som fungerar perfekt. Ingen idé att röja och börja städningen där.

Tvättstugan
Då är det mycket smartare att kolla om tvättstugan är ledig, vilket den är för det är ju ingen som tvättar på Långfredagen. Tack!!! I sex timmar kan vi nyttja maskinerna för allt från gardiner, mattor, kuddar och sängtäcken. Yiieepphhiie, de gula Wascator-vännerna gör jobbet åt oss medan vi läser tidningar och fikar.

Sucky
Tycker att dammsugning endast lönar sig när man hör att någonting försvinner i slangen. Det ska knastra och rassla, vilket ger en viss tillfredsställelse och skön känsla. Konsten är att tajma dessa promenader med "Sucky" (namn på vår dammsugare) så att han får nå't i sig som han gillar. Inte så svårt egentligen.

Död hy, hår och pollen
Har jag/vi lärt oss konsten att städa nu?! Hmmmmhhhh... Min man säger att han inte ser någon skillnad nu jämfört med imorse. Jag inbillar mig att allt är renare i en timme eller två kanske, sedan är det ju samma sak igen speciellt med tanke på min mans definition av damm: "Damm är bara död hy, hår och pollen (kolla bilden, ganska snygg pollen, eller hur, varför städa bort konstverket?!!!)."
Nej städningskonsten ligger inte för mig. Jag håller mig istället till "riktig" konst som man kan betrakta, tolka, diskutera och värdera. Vem f...n betraktar, tolkar, diskuterar eller värderar damm...

PS. Jag lägger inte upp nå'n bild på städresultatet då skillnaden mellan städat och ostädat inte syns i verkligheten, vilket betyder att den är än mindre uppenbar på bild.DS

Inga kommentarer: