lördag 1 juni 2024

Hoppa på tåget – ”Fiska”

Läste hos Åke att han iskallt utgår ifrån att vi alla har fiskat någon gång. Ledsen att göra dig besviken Åke, men jag har aldrig fiskat. Inte ens röstfiske har jag bedrivit;-) Det närmaste jag kommit fiske – förutom fiskdisken hos den lokala ICA - är fotbollskompisen som la ut nät utanför sin ö i Stockholms skärgård på kvällarna och drog in näten på morgonen.

Att rensa fisk
För det mesta var det ingen storfångst om man säger så. Lika bra det om jag ska vara ärlig, då jag tycker att fiskrensning är inte tilltalande varken med eller utan handskar.

Någon har fiskat dom
Bilderna jag lägger upp visar en marulk, en hälleflundra och (delikatessen) surströmming. Den sistnämnda finns bara som filéer nuförtiden, och det är för mesar;-) Marulken och hälleflundran är förresten några riktigt fula fiskar, men alla har fiskats av någon någon gång;-)

Hos Åke hittar ni länkar till alla som hoppat på tåget. Om ni också hoppar på är det bara att lämna ett meddelande i hans kommentarsfält här.

Karin har uppfunnit temat.

16 kommentarer:

LillaSyster sa...

Nej tack till surströmming, har testat en gång och det räckte. Däremot gillar jag alla tillbehören. Fiska med nät, det har ju jag också varit med om nu när du skriver det. Grannen vid sommarstället hade ju båt och nät och jag var med några gånger i tonåren och både lade i och tog upp. Flundrorna röktes för det mesta. Jag tycker du löste dagens ord bra! Det gäller att vara kreativ =) Här har åskan och regnet dragit över.Resulterade i några skogsbränder....

Äventyret framtiden sa...

Jag har ätit surströmming några gånger men blir nog aldrig ett fan. Den har ju också fiskats av någon någon gång ...Nu har jag förstått att strömmingen är på upphällning och därmed också surströmmingen. Ledsamt nog.
Strömmingspilke har jag ägnat mig åt många gånger och mycket annat fiskande också. Jag är raka motsatsen idag, jag älskar att fiska men nu för tiden gör jag det inte...jag köper min fisk.
Du fixade inlägget, temat, galant.

Anonym sa...

Så bra att du slutade med surströmmingsbilden, den får det att vattnas i munnen hos mig. De övriga fula fiskarna ger mig inte alls sådana känslor. Anna-Lena / mammselen

femfemman sa...

Hälleflundra har jag smakat. Gott ! Surströmming har jag oxå smakat. Vedervärdigt. Fiskat? Ja, som barn och ung. Fångat både gädda och abborre. Fast mest mört och braxen.. Rensa är svårt. Och klibbigt.

Carita Liljendahl sa...

Hahaa, vilka fulingar du fick till här :)
Jag hann inte med denna vecka men har fått se fina bilder hos er andra.

Guldkryckan sa...

Har ju fiskat lite för längesedan, trevligt hade vi, drack kaffe i båten.
Det jobbiga var när vi fick fisk, kladdigt osv, inte min grej, men kul hade vi.


Ha det nu fint Bp.

Ditte sa...

Bra inlägg till veckans tema. Och inte kan en ju påstå att vare sig marulk eller hälleflundra vinner pris i skönheskategorin. Men viss smakar de bra. Har testat b´vid flera tillfällen, men dock aldrig fått dessa på kroken.Fiskade en del som barn i Norge och ett minne därifrån är när jag fick upp en ål som 6-åring. Jag blev så rädd att jag trillade i vattnet. Men upp kom jag och fisket gav jag inte upp.
Har fiskat lite som vuxen men någon storfiskare blev jag aldrig.
Vad gäller den sura strömmingen är jag på nybörjarstadiet. Stor nybörjare. Har svårt med lukten, men tränar på att utstå den.

Susjos sa...

Den första bilden jag fastnade för var förstås tallriken med den gudomliga delikatessen Surströmming, åh så gott det är!

...tror minsann att jag aldrig har fiskat heller?
Godnatt från Solna!
Kram!

Klimakteriehäxan sa...

Vi brukade meta abborrar när jag var barn, tur att vi aldrig fick marulk på kroken så skräckinjagande som den ser ut!

Hannas krypin sa...

Äter du surströmming? Jag blir avskräckt av lukten och vill verkligen inte testa.... Minns att jag var ute och fiskade med mina föräldrar som barn någin gång. Vi fick dock inte bada eftersom det fanns blodiglar i vattnet.

christian sa...

Ojojoj, undrar om du inte slår rekord v ad gäller fula bilder (fiskar?)....uschalinge som man säger i Östergötland....
Att du aldrig fiskat var ju ingen överraskning, det hade nog mer förvånat mig om du hade gjort det......
;)

Angelgirl - Åsa Danielsson sa...

Huga för Marulken dom är inte vacker precis men dom gör sin nytta i vattnet!

Härligt att du ändå gillar Surströmming, det är delikatess nr ett bland fiskar förutom Laxen.. Dessa kan ätas i stort varje dag med olika tillagningssätt.. :)

Snyggt upplagt med dessa firrar!! :)

Ha en fin Söndag!
Kram

Gunnel sa...

Det är jättesvårt att kommentera hos dig, men jag försöker igen. Det var rejält fula fiskar du hittat!

Anki sa...

Jag äter surströmming, men är inget fan direkt ... marulk har jag aldrig smakat, men hälleflundra är en delikatess. Snacka om fula fiskar!

Åke sa...

Men jag trodde du hade åtminstone metat någon gång :) Men du löste utmaningen elegant här :) Du får ett extra + för rödlöken och surströmmingen :) Tack för länken :)

Mias Mix sa...

Ja vilka fulingar! Men goda, ja inte surströmmingen.
Fiskade lite med mina föräldrar när jag var liten. Sen när jag var ca 13-14 år skulle jag och min lilla kusin ut och fiska, han var kanske 6-7 år. Kan du ta hand om fiken om vi år napp? frågade jag. Javisst sa han. Men det kunde han inte. Så när vi satt i roddbåten ute på sjön och fick napp hade jag inget annat val än att bryta nacken av den stackars fisken.