tisdag 10 oktober 2023

Solig tisdag

Tycker det är en helt underbar bild - av hunden alltså. Tror det är en Siberian Husky. Vilken vacker hund!


Ingen takvandring med guidad tur, men väl förberedelserna för installation av solceller på taket.


Kan ju inte låta bli att återgå till gårdagens inlägg, där jag berättade om ”Wine Crime”-boken som handlar om mord som begås mitt i Sydtyrolens vindistrikt. Läste klart boken idag och kan bara konstatera att jag lärde mig mycket om vin- och inte minst champagnetillverkning.

Ett hantverk
Speciellt det sistnämnda är ett hantverk (bokstavligen talat) som involverar att från jäst(!), manuell skakning av flaskor samt en total tillverkningstid av upp till fyra år(!!!). Inte att undra på att ”äkta” champagne är svindyr.

Agraff
Agraffer trodde jag var häftklamrar som används istället för sytråd efter en operation. Jo, det är precis vad de är, men agraffer kallas också den tvinnade metall som håller fast en kork på en flaska. Man lär sig som sagt så länge man lever. Med andra ord - även deckare kan vara lärorika;-)

”Konstig” bokstav
Christian som är tysklärare avhandlade nyligen den tyska bokstaven ”ß”. ß är lika med två ”ss” och ser ut som den grekiska gemena bokstaven ”beta – β”. Tycker jag då. Efter att ha läst den första tyska boken på över 40 år kan jag meddela att ”ß” är ett minne blott. ”ss” it is;-) Googlade och lärde mig att både Tyskland och Österrike började fasa ur ”ß” redan 1996. Där ser man;-)

Ja, tänk så roligt man kan ha en solig tisdag på balkongen:-) 

PS. Bilderna jag lägger upp har ingenting med inlägget att göra, men de är riktigt häftiga;-) DS.

15 kommentarer:

nalta norrland sa...

Fin vovve 🤩 en sån vovve var ju Bullen om Du minns?
Vi har haft plusgrader men inte nån sol… snön har försvunnit.
🤗

nalta norrland sa...

Varje gång jag kommentar i Din blogg måste jag klicka på ett gäng bilder, minst två gånger.
Har Du gjort nån skum inställning?

LillaSyster sa...

Jo en härligt solig tisdag! Jag var med när solen gick upp idag, ganska rått ute men ändå helt okej. Solpaneler poppar upp överallt.
Som sagt man lär sig något nytt varje dag, har inte funderat på vad den tvinnade tråden runt korken heter - men nu vet jag =) Ha en bra kväll!

Paula sa...

Ja jisses vilken fin vovve! Den ser nästan ut som en leksakshund när den sitter där helt orörlig och bara tittar! Jag såg också en superhäftig hund igår, en Akita Inu, googla får du se. Påminner om polarhund men kommer från Japan.
Visst lär man sig av allt man läser, jag tror jag går i nyhetsstrejk, tycker det känns som hela världen är en krutburk just nu, bara elände och krig och katastrofer, orkar liksom inte ta in mer nu. Så jag ska bara ägna mig åt böcker och tv-serier och målning. Vädret kan jag inte klaga på, senaste dagarna har varit ljuvliga!

Geddfish ♥ sa...

ß är ju lite väl gammaldags. Men mina tyska vänner kör alla med detta och det är ju upp till dem. Den åldersgruppen har också en mycket konstig skrivstil.

En helt underbar dag idag och kom hem till rent och snyggt.

Ditte sa...

Hunden är verkligen jättefin! Och en väldigt bra bild på den. Hunden och Husse tycks dock lite omaka....
Bra med solceller på taket. Vi har haft det i ett par år och det har bidragit till något minskade elkostnader.
Kul med lite utvärdering av din bok. Blir nyfiken på den.
Vad gäller champagne så har jag varit på några ställer i Champagne och sett tillverkningen. Och inte minst provsmakat.
Aha, nu lärde jag mig också något nytt om agraffer. På flaska.
Kul med lite tyska dessutom.

Susjos sa...

En jättefin hund, och jag tror också att det är en Siberian Husky!

Ja, jag kommer också ihåg de där dubbel-tecknet för ss i tyskan, hade ingen aning om att det inte finns längre, se där man lär sig något nytt varje dag!
Ha det gott!
Kram!

Klimakteriehäxan sa...

Jättefin hund. GRattis till tyskl'sningens goda resultat, och tack för upplysningen om "debbel-s" - hade inte en aaaaning!

anna-lena,larsson@edu.tranemo.org sa...

Ja, jättefin hund.
Modiga människor som spateserar omkring på höga tak. Skulle aldrig våga/vågat, inte ens med livlina....
Har sett det tyska dubbel-esset i någon skrift på senare tid. Så det var lite överraskande att det varit "borta" så länge.
Ha en fin onsdag! ( Här ösregnar det...)

Anki sa...

Solpaneler är bra ... men jag skulle inte våga jobba där uppe!
En härlig hund ... riktigt fin!

Svar: Tack för dina berömmande ord BP! Naturskyddsföreningen har haft gruvor och bruk som tema under hösten (vi bor ju i norra Östergötlands Bergslag) och alla i styrelsen (och en del andra medlemmar) har bidragit med något, men den största ”idésprutan” är S-E, drygt 80 år gammal. Han har koll på allt, känner alla och fixar allt 🙂
Alla som var med är människor som är vana att vistas ute i alla slags väder. Några ville gå genom gruvgången, men då ingen hade hjälm så blev de avrådda 🙂

Annika sa...

Visst är huskies fina, så jättefina hundar.

OCH takvandring, vet att man kan gå guidade sådana på tak. Hell to THE NO att jag nånsin skulle göra en sådan vandring. Jag skulle svimma och ramla ner, hehe.

Kul att du läste ut hela den tyska deckaren. Du är bra på det språket. Minns den där bokstaven från tyskan i skolan mkt väl, dubbel-ess.

OCh du, läste hos Susjos att du inte gillade "Där kräftorna sjunger" och att du är ensam om det. DET är du inte, här har du en till som inte föll för den. fann den alltför otrolig, tyckte den påminde om en gammal Harlequin-roman, haha. MEN däremot gillade jag filmen mkt mer, underligt nog.

Guldkryckan sa...

Fin vovve där, supersöt ju. :)
Alltid fint att lära sig något nytt, vintillverkning är ju en konst.

Ha nu en fin kväll Bp.

christian sa...

Håller med att hunden är fin, inte söt men stilig....
Däremot håller jag inte med vad gäller bokstaven "β", mer än att den liknar grekiskans beta......enligt mina efterforskningar & kunskaper använder man fortfarande bokstaven om det är en lång vokal typ "Fuβ", däremot gäller två "ss" om vokalen är kort typ "muss".....Wikipedia har inte alltid korrekta info....

christian sa...

P.S. imponerande att du läst ut den tyska boken!!!

Carita Liljendahl sa...

Jag ser fortfarande ß i tyska adresser med strasse, i postcrossingen.
Och jag tycker det är en fin bokstav som inte ska bort :-)
Men jag är ju en gamyl 😂