torsdag 2 juni 2022

Tråktorsdag
Precis som förra veckan har jag inga problem alls med att benämna den här dagen till en tråktorsdag. Bilderna talar för sig själv. En himla tur att det inte var något studentutsläpp i Täby idag. Studenterna i sina fina somriga kläder hade frusit ihjäl i tio kalla grader…

Ätstörningar
Enligt Orsakullan är den 2 juni ”Internationella dagen mot ätstörningar”. En väldig tråkig sjukdom. Hon vill veta vad jag kan om ätstörningar. För att vara helt ärlig så kunde jag absolut ingenting om sjukdomen innan Orsakullan kom in i mitt bloggliv. Allt jag ”kan” är det hon har berättat i sin blogg.

Olika idrotter
En sak som tagits upp bland annat i sportprogram är att elitidrottare löper tio gånger högre risk för att drabbas av en ätstörning. Det gäller speciellt idrotter med viktklasser eller där man ska vara smal. Konståkning, gymnastik, långdistanslöpning och längdskidåkning är några exempel. Det märkliga är att endast tio procent av dom som drabbas av ätstörningar är män. Väldigt konstigt kan jag tycka.

Psykisk ohälsa
Ätstörningar tillhör ”kategorin” psykisk ohälsa, och det syns alltså inte nödvändigtvis ”på utsidan” att man drabbats. Tror att ätstörningar alltid har funnits, men uppmärksammats mer och mer de senaste åren. Är inget fan av temadagar, men den här gången gillar jag att man ”skapat” en särskild dag för en sjukdom - ”World Eating Disorders Action Day”.

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag. 

Det är Orsakullan som håller i ”Juni 30 dagar”.

12 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Jag kan hålla med dig om att just mera tråktorsdag kan man nog inte hitta på än vad torsdagen själv har gjort idag hos er. Brrr...

Ätstörningar är inte kul precis för dem som drabbas och deras familjer. Har på nära håll två familjer med flickor som har anorexia men har också haft med bulemi att göra via vänner. Det är hårda puckar och svårt att få ordning på.
Det krävs stor förståelse och mycket insikt för att kunna hjälpa, om man ens kan göra det på annat sätt än att försöka få den som lider av sjukdomen att ändra på sitt beteende. Mycket, mycket svårt är det. Tack och lov så finns det god proffsig hjälp att få i dagens läge.

Geddfish ♥ sa...

Här har jag blivit unnad bättre väder än 08-land. Dock är jag inte riktigt nöjd ändå, men det är väl svensk sommar. Så jag håller tillgodo. Har varit ute och cyklat, glott på folk mm.

Att drabbas av ätstörningar som anorexi och/eller bulemi måste vara fruktansvärt. Jag har läst mycket om detta så därför vet jag en del, det är dessutom farligt. Det finns hjälp att få.

Ha nu en fin kväll🥰

femfemman sa...

Ser inte så kul ut, det vädret. Här skurar det på en del också. Ska bli mera sol till helgen.
Det är väl så att kullar inte har samma press på dig att vara "smal och vacker" . Riktigt otäckt med både aneroxia och bulimi. Det har hänt då och då att man hört om elever dom drabbats av sjukdomen, under högstadietiden. Högpresterande tjejer med höga krav på sig själva... och en alltför dålig självkänsla.
Som tur är har de jag hört om frisknar till. På längre eller kortare tid

LillaSyster sa...

Det är knappast jag törs skriva....men här sitter jag i linne och 3/4 byxor och njuter av kvällssolen. Vi fick en liten skur i morse. Hoppade att solen skiner på dig imorgon. Jag såg serien Ätstört på play för ett tag sedan. Bra program men som sagt en fruktansvärd sjukdom.

Susjos sa...

Verkligen en tråktorsdag, jag gick aldrig ut idag!
Ätstörningar är verkligen ingen kul sjukdom, vet att en kollega är sjukskriven nu pga dottern är svårt sjuk av anorexia.
Stina Wollters (dotter till Sven Wollter) syster Ylva dog av sin anorexia, och efter det har Stina blivit en kroppsaktivist (=motverka begränsade skönhetsideal och skapa lika villkor för människor med olika kroppstyper) . hon har ett underbart instagramkonto som jag följer.

Tack för tipset om studentpresent på Efwa Attling, det blir ju perfekt!!!!!
Ha en fin kväll, Kram!

Ditte sa...

Verkligen inget höjdarväder idag. Och himla tur att det inte var något studentutsläpp idag.
Har haft fullt upp så har inte haft en trist minut.
Ätstörningar av olika slag har jag ganska bra på och har i många år jobbat med elever som haft det. Vet att jag stötte på detta redan i början av 1970-talet.
Ätstörningar är väldigt komplext men visst är det betydligt högre hos tjejer. Men det finns också ett mörkertal hos killarna. (Har en god vän som är läkare och forskar om just denna skillnad.)
En sak här som är så udda i sammanhanget är ju att detta med ätstörningar är en tämligen västerländsk företeelse. Har funderat mycket på det och sökt fakta.
Vad gäller de olika "dagarna" så är de så många så i alla fall jag har knepigt att hålla reda på dem och vad de innehåller.

nalta norrland sa...

Du får ett mejl 👋

KajsaLisa sa...

Man vaknade på vägen till jobbet i alla fall, Härligt tråkig gatlampa mot grå himmel, bilden genom vindrutan blev skitläcker. Tack för länken.

Paula Merio sa...

Ostadigt väder kallas det du visar på bild, möjligen typiskt svenskt sommarväder,,,,,ler
Jodå, jag har blivit blöt många gånger senaste dagarna, men jag har regnjacka och stövlar o det går ingen nöd på mig. Hunden ser ömkansvärd ut som blöt, o lukten av blöt hund är inte den fräschaste, men annars går det bra. Jag har stiftat bekantskap med ätstörningar genom åren via både kändisar och bekanta. I ärlighetens namn är det många fler som lider av ätstörningar än vad man tror. Minns serien om prinsessan Diana, hon led ju av detta i många år, åt och spydde, smal som en tändsticka. Så sorgligt, men det verkar numera finnas bra hjälp att få, OM man kommer under behandling, många förnekar sin sjukdom. Natti från pörtet

Ama de casa sa...

Jag lämnade ett soligt och fint Alicante igår och landade i ett 12-gradigt, molnigt och blåsigt Växjö. Brr!!! Men det kom åtminstone inget regn, man får vara glad för det lilla.

Har givetvis läst en hel del om dessa ätstörningar, men inte sett nån på nära håll som drabbats.

Ha en fin dag!

Carita Liljendahl sa...

Första bilden i all sin enkelhet - genial! Tråktorsdag!
Regn blandat med sol, blåst och åska har vi haft i dag - lördag.
Ätstörningar har jag inte haft själv, men intervjuat många drabbade - och den vägen lärt mig massor, även tacksam för förtroenden jag fått. Och följer ju också Orsakullan.

byblixtra sa...

Trots att dina bilder ska symbolisera Tråktorsdag så gillar jag dem alla tre!
Härlig mulen himmel och snyggt med gatlyktan mot samma mulna himmel. :-) Å, sen regnbilden från bilen! Så jätteläcker!