fredag 30 april 2021

Fem en fredag: Vecka 17 – ”Kunskap”

Sergelfontänen igång - ja, ja motljus, men tack och lov för sol!! Foto och text: Yvonne.

Konst på Spånga torg. Eller konstigt;-) Skulpturen heter "Biotekniken" och är tillverkad av Carl Rothlin 1984. Foto: Yvonne.

Vy från perrongen på Spånga station. Gillar kompositionen här:-) Foto: Yvonne.


1. Vad är något du håller på att lära dig?
Ibland undrar jag om jag inte är färdiglärd;-) Tålamod är inte min starkaste sida, siffror är det ännu värre med, för att inte tala om att lära mig be om hjälp. 

2. I vilket ämne vill du förkovra dig mer?
En av mina bästa kompisar som precis som jag älskar fotboll tyckte just idag att jag absolut borde förkovra mig i fotbollspoddar. Han rekommenderade speciellt  Erik Nivas och Håkan Andreassons When We Were Kings” samt Simon Banks och Johanna Frändéns “Football Radical”. 

3. Karriärmässigt, vad ville/vill du egentligen bli?
Idrottslärare. Men sedan insåg jag att man inte kan vara aktiv idrottslärare till 65;-) 

4. Hur får du din kunskap?
Är stamgäst hos Wikipedia samt hos olika nyhetskanaler. Sedan är jag duktig på att vända mig till personer som gärna delar med sig av sin kunskap till mig. 

5. Vad skulle du behöva bli bättre på?
Det mesta. Problemet med mig är att jag måste vara genuint intresserad av ett ämne för att över huvud taget befatta mig med det och därmed bli bättre. Behöver absolut bli bättre på matlagning, men är inte speciellt intresserad – ja, ni förstår. 

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

PS. Bilderna har ingenting med inlägget att göra, men de är dagsfärska. Det är bästisen Yvonne som levererat fint bloggfoder till mig. Tusen tack tjejen:-) DS.

21 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

en idrottslärare kan väl göra skriftliga prover 😀

Guldkryckan sa...

Tycker väl jag blir bättre och bättre på matlagning fast jag glömmer så lätt av vad jag lärt mig så det är ingen ide nästan, men jag kämpar på, gillar ju att laga mat.

Finns mycket jag borde bli bättre på men min bekvämlighet står ju som vanligt först i kön ;)

Tillönskar dig en fin valborgskväll.

Ditte sa...

Vilka läckra bilder Yvonne bidragit med. Fastnade allra mest för Sergelfontänen i motljus men alla var speciella var och en på sitt sätt.
Vad gäller kunskap så är den ju aldrig tung att bära och men lär så länge man lever. Kul som vanligt att läsa dina svar. För egen del skulle jag som vanligt ha svarat "det beror på"

Bokdamen sa...

Vända sig till dem i närheten som har kunskap och delar med sig är inte dumt, det brukar jag också göra. Jag kan nog bli bättre på mycket men så här på fredagskvällen kom jag inte på något särskilt. Ha en skön helg!

Paula sa...

Hej! Godafton såhär på Valborgsmäss!
Där satte du huvudet på spiken, jag har också svårt för att be om hjälp! Kan själv! fast jag inte kan...
Poddar är ett okänt begrepp för mig, försökte en gång lyssna till Mark Levengood o Jonas gemensamma podd, och det var det värsta dravel jag lyssnat på! Nä jag vill nog ge mig in i diskussionen om jag lyssnar på andra, haha!
Idrottslärare, det är väl vad Ditte är? Väldigt så spänstiga vänner man har...
Med det utbud av färdigrätter som du har i din närhet vet jag inte om jag tycker att du behöver lära dig matlagningens ädla konst. Det ska ju kännas kul också, annars kan det kvitta. Säger en som är väldans avis o som numera tycker det är dötrist att laga mat bara till sig själv men som saknar alternativ...gissa vem!

LillaSyster sa...

Härligt med schyssta kompisar:)
Trevlig Valborgskväll!

femfemman sa...

Men så är det ju, man måste vara intresserad för att lära sig!
Härligt att du vågar skriva att du är färdiglärd. Så kan jag känna oxå. Söker inte aktivt ny kunskap.Men då och då kommer det sådan ändå. Och det gör ju inget!
Nä, idrottslärare är kanske svårt att vara till 65. MEN på gymnasiet hade vi Tjolanta... en tant som undervisade i idrott, iförd snäv kjol och stickad jumper! Så det beror på vilken ambition man har.
Jag ville bli präst, ett tag i mitt liv.Tur att jag inte blev det, hade nig fått kicken rätt så snabbt.
Trevlig första maj helg!

LillaSyster sa...

Tack för pepp! Jag ska försöka att ta det lugnt, det är bara svårt att veta vad som är lagom......

Mrs Calloway sa...

om en fördjupar sig lite blir ju de flesta ämnen intressanta. matlagning är jag väldigt ointresserad av. tålamod har jag inte så mycket av. utom om folk är sjuka

Geddfish ♥ sa...

Men visst är intresset A oh O.
ag har testat väldig mycket idag och, javisst lär man sig!

Susjos sa...

Matlagning ja, där har vi nåt gemensamt! Idag fick vi hjälp av matsällskapet här i Solna med middagen! ;-D
Ha det gott!

Ama de casa sa...

Hon är verkligen duktig på att leverera bloggfoder, Yvonne :-) Väldigt konstig konst där...

Jag ville jobba med djur och gjorde det i några år också. Sen kom jag fram till att kroppen inte skulle palla med det tills jag var 65 (såg det på dom äldre kollegorna) och skolade om mig till programmerare. Sen skolade jag om mig till Ama de casa och det är det bästa jobbet jag har haft :-D

När det kommer till matlagning är jag ganska duktig på att komma med idéer. Själva utförandet överlåter jag till Anders, fast jag är rätt duktig på att hacka saker som ska vara med ;-)

Ha en härlig start på maj!

Geddfish ♥ sa...

Svar: Intressant det där med det digitala och jag brukar inte banga för att testa nytt. Jamulus, där skulle man ha en nätverkskabel och en särskild mikrofon och där slutade mitt intresse och jag hade inte fått någon mer med mig heller.
Detta med Zoom verkar bra, men det jag har varit med om sist gång, där är träningar i massor och vi är fråntagna mikrofonerna, alltså unmuted. Vi övar hemma och hör bara körledaren och oss själva. Men det ska utvecklas något av detta, såklart, det ska inte förbli så. Men det är en cliffhanger ;)

Anki sa...

Yvonne är verkligen en klippa! Härliga bilder!
Önskar dig en fin 1:a maj!

Klimakteriehäxan sa...

Visst ser jag våra likheter! Men idrottslärare var jag aldrig intresserad av att bli ...

Kina sa...

Första svaret kunde var mitt, med undantag för tålamodet. Och andra frågan är precis tvärtom. Det finns nog inte många som är så ointresserade av sport som jag! Ser knappt skillnad på en fotboll och en tennisboll! 😁 Sen tror jag att du/vi är tillräckligt bra på det mesta. För när det verkligen gäller, så fixar vi det vi ska!
Hoppas du haft en bra Valborg!

Carita Liljendahl sa...

Känner mig lite gammaldags :-) Lyssnar inte på poddar alls!
Vet förstås vad det är, men jag hinner inte ta del av dem.
Någon enstaka har jag förstås lyssnat på, då ämnet varit intressant och jag blivit tipsad om dem - då har det handlat om massmedia.

Karoleen sa...

Väldigt fin bild från perongen! Den fastnade i mitt öga direkt! Och det fanns mycket att titta på trots att den egentligen var ganska ”fattig” på innehåll. Läckert! Oftast är det ju lättare att lära sig något när man har ett intresse, och det är inte så lätt attt hitta.

Anni sa...

VAD gjorde Yvonne i Spånga?

Malena Beijer sa...

Kul att läsa om kunskap. Och tack för tips om Johannas fotbollspodd. Jag är ju lite glad just nu när mitt Sirius ligger så bra till! :)

Glad vår!
Hoppas det snart blir varmare och lättare att ses, då får jag ta mig till Täby, så får vi luncha ihop på nån uteservering!

Lena sa...

Hahaha ja på sista frågan är vi rörande eniga. Och första också, har inte heller tålamod i lärandet, kvickt intressant och inte gnetigt ska det vara, annars kan det kvitta. Fotbollspoddar däremot lockar inte mig men poddar kan vara riktigt bra och ämnena väljer man ju efter lust.

Du måste verkligen vara superintresserad av idrott som funderade på den karriären!!! hoppas du blev riktigt nöjd med ditt andrahandsval!

Intressant och kul att läsa dina kunskapssvar och få lite närmare kunskap om dig.