söndag 19 juli 2020

Skyltsöndag #271

I veckan kunde jag konstatera att man alltid lär sig något nytt, och det är ju bra. Så det ska jag skylta med såklart;-) För att för en gångs skull ha en röd tråd i min Skyltsöndag blir det bara tre bilder som jag tagit hos Lidl, en affär där de inte är direkt vänligt inställda mot folk som fotar;-)

Har kollat i olika mataffärer om man höjt priset för plastpåsar efter den 1 maj i år. Och det har man gjort för de stora kassarna, men inte för de sladdriga påsarna för frukt och grönt. Den enda mataffären som nu tar betalt för påsarna är Lidl. Det är olidligt för att använda mig av deras egen slogan.


Nu kommer lektionen jag lärde mig i veckan. ”Bum” betyder luffare men också rumpa på svenska. När jag såg den här skylten tänkte jag i första hand på rumpa och tyckte att det var väl aningen korkat att bära en liten väska med till exempel pengar på ryggen.


Mycket riktigt, ”bum bag” blev till en magväska, som jag trodde hade dött ut på 1990-talet. Hade aldrig hört ”bum bag” förut och blev väldigt förvånad över att det verkar vara ett vedertaget begrepp. Japp, man lär sig så länge man lever. Kände ni till "rumpväskan"?


Pumita har uppfunnit Skyltsöndagen. Jag förvaltar den.

Alla skyltare hittar ni här.

16 kommentarer:

Susjos sa...

Tror faktiskt att alla butiker tar betalt även för de små plastpåsarna, istället erbjuder de gratis papperspåsar. Har sett text om skatt på de små påsarna på ICA bl.a, men inte en sån stor skylt som hos Lidl.

Har faktiskt precis en sån där "bum bag" som jag köpt för inte så länge sedan, haha! Men vete sjutton om jag har använt den,möjligen någon gång?

Tack för att du fortsätter med skyltsöndagen!!!
Fick min man att stanna bilen så att jag kunde ta en bild av vägskylten med de busiga katterna utan trafikvett!

Geddfish ♥ sa...

Jag får frukt och grönt i papperspåsar från Willys. Bananerna läggs i papperskassen utan skydd, likaså lök och purjolök. Bra, man behöver ingen plast och jag har egna fruktpåsar dessutom.

En sån där gammaldags magsäck, magväska i skinn har jag sen många år tillbaka och har använt på resor. Nu är det ju mode igen, så då sätter jag den som en axelväska. Har dessutom köpt en nättare sak, som är praktisk till lite finare.
Jag har aldrig hört namnet Bum bag och det verkar idiotiskt att sätta den på rumpan eller ryggen, ungefär som "fritt fram, kom och råna mig"!
Jag har även riktigt tunna magväskor som jag lägger sedlar och pass i och har under kläderna. Jag har aldrig blivit rånad, inte en chans.

Kul skyltar du bjöd på!

LillaSyster sa...

Ica tar också betalt för sina plastpåsar för frukt/potatis. Men de erbjuder gratis små papperspåsar om man glömt att ta med egen påse. Lidel är inte en butik jag handlar i. Antar att du haft det varmt på balkongen idag. Idag har jag läst Dotter saknad. Kan rekommendera även den boken.

Guldkryckan sa...

Tar de betalt för den lilla där också?
Har inte märkt av det i någon affär jag varit inne i fast de kanske tar betalt på annat vis med sina priser?

Nere i vår lilla affär på mitt torg tar bara tre kr för en kasse, undrar om de köpt upp ett rejält lager innan höjningen...återstår att se.

Ha det fint Bp

Ditte sa...

Lyckad skyltning!
Vet och har sett att detta med att ta betalt för de sladdriga påsarna varierar. PÅ ICA i Sjöstan tar man betalt för dem men inte för papperspåsar.(LIknande skylt som den du visar) I våra lokala ICA butiker på Söder tar man inte betalt för dem. Inte på hemköp heller. Vet inte hur det är på Lidl här.
"Bum bag" har jag sett. Även på flygplatser där denna säljs. Men tycker den har fel namn. Helt klart. För inte har man sina värdesaker ur sikte.
Jag har nu en lite större magväska som även är med mig när jag åker skidor. Kan ju inte nu ha någon väska över/runt axeln.
Trevlig kväll. Kanske balkonghäng?

nalta norrland sa...

Aldrig sett en rumpväska och aldrig haft behov av en magväska... kan tänka mig att en magväska kanske är bra om man är ute och tågluffar eller möjligtvis vandrar omkring å vill ha koll på sina ägodelar som t ex plånbok och biljetter.

Här på ICA & COOP tar de betalt för plastpåsen om man köper frukt, jag har med egen liten nätkasse... vägrar betala för en liten plastpåse som inte duger till något vettigt ;-)
I värsta fall kan jag ju använda en hundbajspåse :D ja till frukten alltså :D :D

svar Elin kan köra fyrhjuling själv men hon får inte köra på allmänväg då hon måste ha MC-kort.

Orsakullan som blev mamma vid 20 – Dalaliv, finporslin & pudelliv! sa...

Såna där midjeväskor är moderna igen, jag trodde faktiskt aldrig det skulle hända :-o. Jag minns när jag runt när sonen föddes 2004 läste en tråd i ett forum på nästet där folk hånade just midjeväskor och en berättade att hennes mormor eller farmor ägt en som hon haft hänglås på ;D. Gissa varför ;). Jag är ändå imponerad över vissa pensionärers lösningar med pengar. En gång stod jag framför en dam som först hade tre små påsar (runt plånboken), sedan ett lås på själva dragkedjan, sedan en liten metallask och i den låg hennes sedlar. Sedan stängde hon igen allt igen. VILKET jobb ändå ;D.

Emma, Sol som sol? sa...

De där väskorna är väl tänkt att man ska ha innanför kläderna och jag antar att svanken kan vara bekvämare. Minns att jag hade en som man hade hängandes runt halsen...

Midjeväska har jag en, den används bara när vi går till stranden för att lägga nycklar, plånbok och mobiler i. Visst ja, ett blixtlås gick sönder förra året... Jaja, skit samma.

Klimakteriehäxan sa...

De små plastpåsarna kostar 40 öre på sina ställen. Det blir jag inte alls upprörd över. Där de fortfarande inte tar betalt tror jag att påsarna är gjorda av något som inte är plast rakt upp och ner, utan nåt lite miljövänligare.

Åke sa...

Lidl är en affär jag mycket sällan besöker... jag minns jag köpte en tankväska till min R 1:a en vinter och en nätverkshårddisk men oj det måste vara typ 2008... men å andra sidan har jag minst två mil åt vardera hållen till en butik. Fullärd!?!? Det blir man aldrig. En sådan där ”Bum Bag” finns nog här hemma... och jag har nog praktiserat den men vid ytterst fåtal tillfällen... men tack för lektionen om luffare och rumpa. Jag minns att den kändes trygg när man ska hålla ordning på sina kameraprylar dessutom på semesterorter liksom. Balkonghäng vart det liksom här med, kvällen var riktig ljum och mild, jag satt där med en flaska vatten och njöt och tittade ut över havet och läste de få molnen... tänkte att nu blir det en fin soluppgång om 4 timmar... men den sov jag över :)

Anki sa...

Har aldrig sett eller hört ordet "bum bag" förut - hade en magväska för måååånga år sen - de har visst fått en slags renässans.
Min ICA har fortfarande gratis plastpåsar till frukt och grönt, men Willys i Finspång, där jag handlar ibland tar betalt. Jag har några nätpåsar, inköpta för ändamålet - tycker inte om plastpåsarna, som är näst intill omöjliga att få upp utan att fukta ett finger först ...
Svar: https://www.cloetta.se/varumarken-och-produkter/ahlgrens-bilar/ahlgrens-grillbilar/

Ama de casa sa...

Här är plastpåsarna till frukt och grönt gratis fortfarande. Dom sladdrigaste (mest miljövänliga antar jag) är nästintill omöjliga att öppna, speciellt med plasthandskar på :-)

En sån där magväska (penningbälte) använder Anders fortfarande ibland när vi reser utanför Spanien. Den är alltid med, men kommer sällan på.
Magväskor av lite rymligare modell använde jag långt in på 2000-talet. Nu ligger dom och skräpar i en byrå. Kanske dagens projekt blir att slänga dom? ;-)
En ännu större (som jag kallade magsäcken) hade jag för att få med mig alla grejer när jag åkte skidor. Skulle spännas på magen och sitta på ryggen. Jag gjorde tvärt om, jobbigt att krångla med den i liften annars. Sen gick spännet sönder och när jag skulle köpa en ny så gick det inte att hitta nån i affärerna. Blev till att proppa grejerna i fickorna istället. Den är fortfarande kvar i garaget och i den ligger till exempel skidglasögonen så vi vet var dom är ;-)

Rolig skyltning igen!


tanthuset.blogg.se sa...

COOP här i Vindeln har tagit bort alla små plastpåsar, nu får man ta gratis papperspåsar istället....men syster har virkat (hon virkar på heltid ;) ) frukt/grönsakspåsar så det har jag med mig när jag handlar.
Sån där rumpväska har jag aldrig hört talas om men mag/midjeväska vet jag ju...populär en period när alla gick omkring med den! Du har nog rätt, det var säkert på 90-talet :)
Ha det så gott denna måndag, BP! <3

Christian sa...

Jo jag minns de där väskorna, hade nog ett flertal putandes påmagen...

Paula sa...

Haha, bumbag hade jag inte fattat ett dyft av, däremot använder jag ofta något jag kalla för midjeväske, o den ser ut ungefär som magväskan. Vilket fånigt namn...
De jag använder är betydligt större, där får det plats både mobil, kamera och bajspåsar...Vill man ha händerna fria så är det en bra idé. De du visar är väl mest för att heja tjuvar eller? Och bara en platt mobil eller plånbok får plats..
Hos oss har man övergått till papperspåsar för frukt och grönt. De stora är samma påsar som vi använder till matavfall, så de återanvänder jag. De små återanvänder jag också trots att jag inte betalar för dem, bara för att...

byblixtra sa...

Hehe...det är lite kul att de kallas för magväska, tycker att midjeväska passar bättre, fast de går ju att bära snett över axeln också. :-)

Bum bag kände inte jag heller till.