onsdag 4 mars 2020

Plastkassar och horoskop

Sedan den 1 mars beläggs bärkassar i matvaruaffärer med tre skattekronor. Frukt- och grönsakspåsar beskattas med 30 öre.

Ingen förändring
Självklart ”researchade” jag hos den lokala ICA igår och kunde med glädje konstatera att priset för bärkassar låg kvar på 2,50 kronor. Grönsakspåsarna var fortfarande gratis. Antar att ”prishöjningen” kommer drabba kunderna först vid ICAs nästa storinköp av plastkassar. Schysst!

Återvinning


De extra starka avfallspåsarna är tillverkade i Finland och exporteras till Sverige och de baltiska länderna. En påse kostar alltså 0,75 kronor. De sorteras som papper??????

Medger gärna och utan minsta dåliga samvete att jag köper bärkassar ganska regelbundet. Återanvänder dom flera gånger vid olika inköp och sedan för hushållsavfall. Men bara på ploj ”föll jag” för ICAs väl tajmade extraerbjudande igår. Läste till och med det finstilta. Ja, tänk så (positivt) påverkad man kan bli;-)

Horoskop
Kan ärligt säga att jag inte följt i min mammas fotspår som läste horoskop dagligen. Självklart trodde hon på dom, när det som förutspåddes inträffade. Fast bara då;-)

Tvillingar

Är född i tvillingarnas stjärntecken. Å lika självklart som min mammas ”tro” på passande horoskop så instämmer jag helt med Wikipedias ”analys” av hur vi tvillingar är. Det är ju jag i ett nötskal – hahaha:-)

- Enligt astrologin sägs Tvillingarna vara talets, intelligensens, språkens och all kommunikations tecken, vilket gör dem väldigt sociala. Egenskaper: Anpasslig, tydlig, kommunikativ, nyfiken, intelligent, charmig, underhållande, vitsig, busig, äventyrlig, smart.

Det är Orsakullan som håller i ”Mars 31 dagar”.

13 kommentarer:

Emma, Sol som sol? sa...

Haha BP! Förpackning i det här fallet är inte påsen utan det papper som sitter runt alla påsarna! Den tankevurpan är lätt gjord.

Min farmor var född i Tvillingarna och det passade in på henne perfekt.

tanthuset.blogg.se sa...

Läste Emmas kommentar hör ovan och drog en suck av lättnad för jisses så fundersam jag blev!! Men det var då idiotiskt att skriva så där, vem fasen tänker på banderollen?????
Jag tror du är en typiskt tvilling...i alla fall som jag upplever det :) å du! Inte ett enda negativt drag, det må jag säga :D
Svar: Jag ska be min bagerska komma med receptet på bröden men innan dess får du nöja dig med det här som jag hittade på nätet, det är väldigt lika!
https://www.koket.se/leila_lindholm/matbrod/mjol/dalatunnbrod_i_stekpanna/
Ha det så gott :) Smaklig spis ;)

nalta norrland sa...

Hörde på ICA att det skulle inte bli nån prishöjning före 1 maj... men vet inte om det är sant, låter skumt.

J & C är tvillingar ;-) ja som Du vet är de far & dotter :) men båda födda i tvillingarnas tecken.

Herr Nilssons Fru sa...

Horoskop klart de stämmer :) jag läser dem också varje dag. Stämmer, njä de kan vi ju diskutera. Men man läser dem ändå. Konstigt men sant.
Plastpåsar har inte höjt här, ICA här använder nya miljövänliga tunna saker. Minns inte vad de heter, de är inte speciellt bra, går lätt sönder.

Jag funderar lite på alla tema som jag inte begriper.
Typ mars har 31 dagar = vad?
Jag är väl lite knäpp som inte fattar.

Kramiz

Ditte sa...

Såg även hos oss på lokala ICA att det inte var någon prishöjning på plastkassar och fruktpåsarna var fortfarande utan kostnad. Även mindre papperspåsar finns att tillgå.
Tycker ibland att detta med plastpåsar här i Sverige är som en storm i ett vattenglas. Men visst är det lovvärt med avfallspåsar och andra påsar som är tillverkade av återvunnet material.
Vad gäller horoskop så läser jag dem sällan och tror inte på dem. Men ibland lite kul.
Ja, du är kanske en tvilling om man läser på. För egen del är jag en ganska typisk vädur .

Karin Eklund sa...

Jag läste återvinningstipset/sorteringen som du och undrade om Finland blivit knäppt
Men gav sedan till ett gapflabb när jag läste vad Emma skrev. Aningen vilseledande är det. Kanske det står på plastpåsen att den ska till plaståtervinningen?

Jag läser inte horoskop i tidningarna, tror inte ett skvatt på dem.
men jag har för en livstid sedan fått mitt horoskop (med hjälp av exakt födelsetid) från astrologiska institutet (fanns/finns?i Stockholm) och hur stjärnor o planeter stod i förhållande till varandra i mitt födelseögonblick. Det var ett test och horoskopet berättade om tre månader 1981 som just då låg framför mig. Lite annat också om min livstid osv.
Märkligt nog så stämde allt skrämmande bra.Men jag tror ändå att man kan skriva saker på så fiffigt sätt att man kan läsa in lite vad som helst i det mesta, skeptiker som jag är.Människor är lätta att styra o manipulera och jag är knappast ett undantag.

Paula sa...

Tvillinganalysen var klockren!
Även om skatten på plastkassar infördes nu så har jag fattat att det inte blir synligt i affärerna förrän i maj månad.
Jag är kluven, hatar att se bilder från strandade valar med buken full av plast, att se plastmassorna som simmar i haven, men, det är ren idioti att bara straffa sista ledet, oss konsumenter. I våra plastkassar bär vi hem så många produkter som är inplastade så det är inte klokt. Företagen bör föregå med minst lika gott exempel och ändra sina förpackningsmaterial, fort som attan!

Klimakteriehäxan sa...

Jag har läst nånstans att de plastpåsar man lägger sina hushållssopor i inte är något problem när soporna sen tas om hand, tror t o m det var nån positiv effekt med dem ...?
Horoskop - nej, jag är grundligt skeptisk mot astrologi. Fast en gång fick jag veta något om min framtid som, skulle det visa sig, stämde helt och fullt ...

Anki sa...

Beskrivningen av ditt stjärntecken är helt klart du!
Jag har inte läst horoskop sen jag var tonåring ... och redan då upptäckte jag att de inte alls stämmer!
Haha ... kunde inte låta bli att dra på munnen åt det där med återvinningen - plastpåsarna ska ju i det här fallet användas till sopor - inte återvinnas, men visst blir man lite förvirrad. :)

Ama de casa sa...

Haha! Både din mamma och Emma är väldigt smarta :-D Att tro på horoskop när dom stämmer och att fatta vad som menas med sopsorteringen av förpackningen (när vi andra sitter som fågelholkar...). Väldigt smart av båda två :-D

Själv har jag hittat dramaten. Ett riktigt bra fynd när det kommer till att handla. Fast förmodligen går vi tillbaks till den metod vi hade innan när Anders blir frisk i armen igen. Storhandling med flergångs-carrefourpåsar och bilen samt småhandla efter promenader med medhavda eller nyinköpta plastkassar.

Monica sa...

Har ju turen att vara både oxe och tvilling
beroende på vilket horoskop man läser:-)
Tror det är Maj som skatten läggs på kommer
aldrig att köpa någon plastkasse efter det
får bli pappers både till sopor och varor.
Ett år gjorde vi en pumpagubbe den frös sönder
nästan på en gång.
Kan det vara Kniv du läser den har jag nyss köpt
på rean till Jacob.
Efter klimatkatastrofen kom Corona undrar om det
var det jag hade i Januari redan när mina lungor
strejkade.
Tur jag hann bli frisk annars hade jag väl blivit
tvångsvårdad.
Håller tummarna för att Björn kommer tillrätta.
Ha det bra:-)

Herr Nilssons Fru sa...

Tack för upplysningen om temat :)

Kramiz

John sa...

Kostnaden på 6-7kr/butikskasse träder i kraft 1 maj.

Nyheter24: https://bit.ly/3bPBMSg