fredag 13 mars 2020

Fem en fredag: Vecka 11 – Hamstring


Efter hamstring av matolja gapar den här hyllan tomt.


Ingen hamstring här inte, men är det "köp 3 betala för 2" slår jag till;-)


Kunde som vanligt inte låta bli att hamstra några böcker på bokrean. Det blev åtta stycken. "Ett lik i garderoben" är en "deckare" som är lika underhållande att läsa som "Kaffe med rån". Och man slipper tänka på Corona pandemin ett tag...

1. Vad är något du alltid ser till att ha hemma?
Pasta, pasta, pasta. Couscous, krossade tomater, knäckebröd, Nespresso-kapslar och mediciner. Ja, toapapper också förstås. Det skulle kanske fungera med dusch och tvål, men det är dumt att chansa.

2. Vad behöver du fylla på med i skafferiet?
Ingenting just nu. Handlade i onsdags och borde klara oss i två veckor.

3. Har du gjort några extra inköp med anledning av Coronaviruset?
Frågade min bästis Yvonne idag om hon hade hamstrat. Hennes svar:

- Jo, det har vi. Min man gick till Systembolaget idag och köpte både rött och vitt vin. Nu klarar vi oss ett tag.

Kunde ha givit samma svar för viss prioritering får man väl ändå göra;)

4. Hur handlar du vanligtvis din mat?
Vi veckohandlar och gör stödköp om så behövs.

5. Vilken vara är oersättlig om den skulle vara slut?
Vara och vara. Då maken är diabetiker typ 1 skulle det vara förödande om det inte längre fanns insulin på apoteken.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

20 kommentarer:

Ama de casa sa...

Här märkte vi också av hamstringen idag - kommer i ett inlägg imorgon.

Igår när vi ändå var på apoteket köpte vi ett extra paket med paracetamol (vår "alvedon"). Anders har bara tagit 4 såna piller sen armbrottet i förebyggande syfte mot eventuell värk precis när han brutit armen. Men dom lär ju vara febernedsättande också. Skadar inte att ha några såna hemma.

Vi "hamstrade" också rött och vitt idag. Inte för att jag tror att vinet tar slut här i Spanien, men förrådet här hemma var på upphällningen. I dubbel bemärkelse :-D Att inte ha bilen för bunkring har gjort att det börjar ta slut med vin i garaget.

Emma, Sol som sol? sa...

Det är lustigt att folk säger att de inte hamstrar men de ser till att alltid ha hemma ... Vad är skillnaden? Egentligen?

Att ha en buffert tycker jag är sunt förnuft, att kunna klara sig en tid utan att behöva gå till affären. Det är vad myndigheter rekommenderar, det är vad folk fnissar nervöst över samtidigt som de skakar på huvudet åt dem som följer råden.

FASCINERANDE! Och otroligt konstigt.

Det gäller att prioritera. Jag är så lycklig över att vi inte har någon medicin vi MÅSTE ta för att kunna överleva. Mina påtvingade sömntabletter kan jag ju leva utan även om det kanske inte blir så roligt i längden.

Jag har nyligen laddat ned Kaffe med rån (och de andra två från samma författare) från biblioteket och hoppas att de är underhållande, i alla fall för stunden.

Ha en härlig helg, här har hela Spanien stängts ned, sägs det.

Geddfish ♥ sa...

Här i stan har inte folk hamstrat. Det har inte jag heller mer än typ Paracetamol och Echinacea.
Jag veckohandlar aldrig utan det blir småhandling. Fullt klart eftersom jag inte har någon bil utan får bära /dra hem allting. Köpte lite vin igår, men samma där, måste ju dra hem det för hand, så inte så mycket.
Jag har väl det mesta hemma, det är färskvaror som behövs efter hand. Icke rädd att det tar slut, utan mer rädd för smittan i affären.
Apoteket är ju en riktig stor smittocentral. Men man kan skicka hem från apotea.se

tant Hanneles bokparadis på Hisingen sa...

böcker har jag hamstrat hela mitt liv... klarar ett par veckors karantän... mat har jag inte hamstrat sen ungarna flyttade hemifrån, jo, mina mediciner behöver jag, italienskt vin borde man köpa...

nalta norrland sa...

Hamstrar möjligtvis kaffe och tuggben till hundarna :D
speciellt Teddy behöver något att tugga på för att vara nöjd.. tydligen så har han en massa kliande tänder ;-)

Böcker hör väl oxå till sånt som jag hamstrar liksom nödvändig medicin.

Troligtvis klarar vi oss fyra fem dagar möjligtvis upp till en vecka på det vi har hemma.

Lillian "sognafaret" sa...

Til og med cheesdoodels var det tomt for.

Paula sa...

Heeej, jag har också sett till att ha ölförrådet fyllt och en whisky för den tar ju bort de flesta basilusker, haha
Jag tror hamstringen är värre i storstäder, liksom användningen av bl.a munskydd. Använder du såna? Dottern besökte Stockholm i veckan o sa att det var en vanlig syn. Här i Dalarna har jag inte sett en enda...
Trevlig helg, inte mycket sport att titta på längre, ojne vojne, vad ska man nu ägna helgen åt, knyppling?

Ditte sa...

Vad gäller böcker så är det något jag alltid köper vare sig det är rea eller ej. Men några fler blir det i reatider. Jag har Storytel så mycket lyssnar jag också på. Praktiskt när jag är ute och går eller rör mig kommunalt eller på resor. Just nu blir det nog inga resor utomlands men Sverige finns ju kvar tack och lov,

Har förstått att detta med att köpa på sig för kommande behov verkar vara mer ett storstadsfenomen. I alla fall via kommentarer i min blogg. Vi är alltid välförsedda här hemma och det är något jag är van vid sedan barnsben. Båda mina föräldrar hade upplevt krig i olika former så att alltid ha mat och annat man kan behöva hemma för ett par veckor var helt naturligt. Och som du har vi ett bar basförråd och har alltid haft.
I övrigt har jag nog samma tankar som du har här.
Men att "hamstra" - köpa på sig "bara för att" känns sniket.Susjos sa...

Å vi har inte hamstrat något, ännu!
Har inte mycket till basförråd heller faktiskt.
Får väl fundera på det nu?

Mrs Calloway sa...

vi kanske ta en sväng och köper några förpackningar kaffe imorgon, grovt knäckebröd och krossade tomater och soltorkade tomater. och lite vin

Anki sa...

Har inte hamstrat något och känner ingen oro över det heller ... hoppas jag känner rätt, så jag slipper ångra mig. Vi har lite av varje i skafferi och frys, så ett par veckor klarar vi oss garanterat ... ja, det är vinet då, som jag borde hamstra lite - för det kanske man behöver ha och trösta sig med när samhället går på sparlåga.
Ha en fin lördag BP!

Åsa sa...

Bra med en buffert för alla eventualiteter (snöstorm, träd över vägen, extrem ishalka, sjukdom, m.m.) som gör att man inte kommer ut med bilen. Ett ständigt roterat hemberedskapslager gör ju att man inte behöver hamstra eller få slut på något nödvändigt. Kanske är det här något som varit naturligt för de som bor på landsbygden i alla tider, framförhållning och sunt förnuft helt enkelt. Dessutom är det ju ekonomiskt att handla storförpackningar (t.ex. balar med hushålls- och toapapper).

tanthuset.blogg.se sa...

Att prioritera rätt vid hamstring är viktigt förstår jag och efter att ha läst några bloggar nu, så är det vin och toapapper som gäller! SHIT (!!) vad jag ligger efter där!! Receptbelagd medicin kan jag inte ta ut mer än vad jag gjort, så där kanske jag borde oroa mig??
Hur som helst, vi börjar väl med en bra helg, tycker jag :) Ha det gott!

Klimakteriehäxan sa...

Nu blev jag rätt förvånad: du gillar alltså Ingelman-Sundberg???? Tyvärr har jag också, trots mina föresatser, "hamstrat" på bokrean.

Carita Liljendahl sa...

Intressant att läsa andra bloggares svar - det var alltså en kul veckofråga.
Bra att du påminde mig om knäckebröd! Hållbart!

Guldkryckan sa...

Jo, såg lite spår av hamstringen i affären i förmiddags men ändå ganska välfyllt på det mesta där...ja...dagen är ju inte slut än förstås ;)

Mediciner är ju väldigt viktigt att ha hemma...det behövdes ju inget coronavirus för att vissa mediciner skulle ta slut ändå menar jag.
Har en hög här för ganska lång tid...fast vissa mediciner får jag nog fylla på snart trots allt.
Hoppas det finns...!

Böcker...har en hel hög också jag inte läst ännu men jag köper ibland ändå...huxflux är jag pensionär ju...bra att ha då ;)

Ha det bäst Bp

Musikanta sa...

Vad gäller böcker måste vi ha flera tusen i huset, så jag har bestämt mig för köpstopp när det gäller det. Visserligen kan det ta lite tid att vänta på en bok när man beställt på bibblan, men i så fall kan jag alltid ta någon av hyllvärmarna hemma och läsa i stället.
Eftersom vi bor på landet och har 1n mil till närmsta affär har vi alltid ett lager av basvaror och papper hemma. Däremot kanske jag ska skicka maken till systemet och köpa vin. Det är ju sådant som vi inte framställer här hemma i Sverige. :-).
Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

Sara Pepparkaka sa...

Jag kan sympatisera med att hamstra böcker, men mitt förråd av olästa böcker är rätt stort som alltid, så någon kris skulle det inte bli på en tid ändå här hos mig!

FrökenChristina sa...

Medicin vore dumt att vara utan. Läste en artikel i lokaltidningen att människor handlar allt. Tydligen var det någon burkkonserv som var helt slut i en affär. De säljer typ fem om året. Nu hade de sålt 25 på två dagar. Lite hysteriskt. Jag tror det var typ bruna bönor på burk.

Husbilen-Ellen sa...

Här har vi inte sett några tecken på hamstring än, trots att allt ska importeras till ön. I dag njuter jag med en bok på altanen under vår hemkarrantän.