torsdag 8 mars 2018

Färgglad sopsortering

Sopnedkast ett minne blott
Husen där maken och jag bor byggdes 1965-1967, och de utrustades såklart med sopnedkast, en vardagslyx för alla som bor i en lägenhet. Den lyxen upphörde igår, då alla nedkast stängdes. Nu kan man liksom inte slänga soporna närsomhelst på dygnet längre. Eller jo, det kan man förstås om man orkar gå ut i till exempel snöoväder för att slänga mat- och hushållsavfall i behållarna 30 meter åt ena hållet, samt plast, metall, tidningar med mera 50 meter åt andra hållet.

Färgglada kassar
Måste dock ge Ragn Sells som ansvarar för sophanteringen i Täby en stor eloge. Kassarna där man ska sortera sitt skräp är både färgglada och informativa. Skulle nästan säga att de är idiotsäkra, då till och med jag förstår hur jag ska sortera.

Påsar för matavfall
De vattenavvisande påsarna för matavfall har i och för sig också en färg, men den är mindre upphetsande. Men påsen får ändå vara med, då även den ger tydliga instruktioner om vad man ska slänga där. Eloge!


Roligare än så här blir det inte idag. Men jag fick i alla fall ihop ytterligare ett inlägg till Gärdsmygens färgglada ”projekt”:-)

PS. Behöver väl inte tillägga att det har snöat här hela dagen. Så alla färgkickar är mera än välkomna! DS.

15 kommentarer:

Olga T sa...

Det var föredömliga kassar att sortera i!! Bra! Men förstår att det är en omställning att inte ha sopnedkast. Tack för alla länkar :)
Sv:kan du inte visa din snöhög?

Ditte sa...

Perfekta kassar! Trevliga även färgmässigt. Och med tydliga instruktioner Vi har sopnedkasten kvar för hushållsavfall. Men på gården finns soprum för allt annat.(Papper, batterier, glas i olika färger, grovsopor och elartiklar. Har inte läst eller hört något om att sopnedkasten ska försvinna.) Har ju sett bilarna som hämtar vid grannfastigheter där soporna sorteras och där allt ändå har blandats i behållarna.

Fundera på om alla dessa kassar (alltså inte de i papper) ska få plats i köket och om man får nya efter hand eller ska man själv ev. diska/tvätta dem. Inget problem i sig. Men utrymmet för dem.

Jag har dock tankemässigt förberett mig för att vi kommer att få detta men just nu så reser soporna i sopnedkastet genom en sug och vidare.

(Visst är miljön viktig. Och vi sorterar allt utom just hushållsavfallet men visst hamnar en del plast säkert i sopnegkastet.)

Paula sa...

Vet du, vi har ingen sopsortering alls här ute på vischan, o jag lider lite av det faktiskt. Nu sorterar jag visserligen glas och metall och tidningar, men allt annat hamnar i "resten". Och för att lämna glas, metall och annat måste jag ta mig till återvinningen tre kilometer bort, utan bil! Ingen lätt transport kan jag säga. Så det blir som det blir, jag tigger när exet kommer förbi att han tar med sig grejerna och lämpar av dem där de hör hemma. Men nog är det allt lite pyssel med sorteringen för dig innan du blir varm i kläderna eller? Lycka till!

Geddfish ♥ sa...

Vi blev av med sopnedkasten för drygt 10 år sedan. Vad fick vi i stället? Jo, ett sophus. Eller, flera. Jag har väl 20 m till mitt. Där kan jag slänga glas och hushållssopor. Tidningar, metall och annat, får jag gå längre bort med. Och då jag ingen bil har, så får det planeras lite pö om pö.
Och här får vi inga färdiga påsar.
Grattis till er!
Jotack, jag var engagerad i sopsortering redan på 90-talet, men vem brydde sig då? Och vi måste ju göra lika.

Susjos sa...

Ojoj, färgglatt är det, och visar tydligt vad man ska slänga vart!
Vi har nära till vårt soprum, den ligger vid entrén, och där slänger vi matrester,hushållssopor, glas, tidningar och pappkartonger, det är perfekt!
Kram och gokväll!

KajsaLisa sa...

Tycker dom är duktiga som lyckas skapa struktur i källsorteringseländet :)

Anonym sa...

Åh, herre min gud!
Det är ju alldeles otroligt hur svenskar lyder (idiotiska) order.
Var i lägenheten håller alla dessa påsar till?
Vem kollar, vad som är i påsarna? Påsinspektör låter ganska pampigt.
Har nån kollatl och fått reda på, om alla olika sorter är sorterade,
när det kommer till slutet? Och vad händer vid slutet?

Ruth i Virginia

FREEDOMtravel sa...

Oj vad enkelt det var med de där sopnedkasten!!! Men kanske inte så bra för miljön ... Nu går msn lite mer motion när man ska slänga soporna ;)

Steve sa...

Färgglatt och informativt så det förslår. Byggnormerna hänger väl med i utvecklingen då det krävs en hel del plats i våra bostäder för att härbärgera alla olika sorters sopkassar.

Den stora uppgiften är väl att få in i huvudet på folk att ta ansvar för all sortering och att soporna slängs i behållarna och inte bredvid. Detta förutsätter förstås att sopbehållarna töms ofta.

Här ute på landet får vi åka till återvinningsstationer för att bli av med plast, papper, tidningar, glas etc. så du som har 30 till 50 meter till olika avfallsbehållare har det rätt bra ändå. Men, det är klart att det blir en omställning nu när sopnedkasten stängts.

Det är många länkar i sopkedjan som måste hålla ihop för att skona vår miljö.

Anki sa...

Fina sorteringskassar din kommun håller med! Största problemet för den som bor i lägenhet är nog var man ska ha dem ... Jag som bor i hus har kassarna med glas, metall och plast ute på verandan och jag har ingen aning om var jag ska ha dem annars.
Tack BP ... dina uppmuntrande kommentarer gör mig alltid på bra humör! Ja, kanske blir jag biolog i nästa liv ... eller katt och kommer bara att göra det jag vill och ha en egen familj att bestämma över :)

nalta norrland sa...

Perfekt *tummen upp*
Men min fråga lyder så här:
Var ställer Du alla dessa olika sorteringskassar?
Har Ni plats under diskbänken eller blir det typ i hallen, balkongen?

Här samlar vi all skräp som inte platsar i soptunnan inne på altan under vintern, typ oktober/november fram till mars/april å jag ljuger inte när jag påstår att det blir knökfullt under den tid det tar innan J lastar in allt å kör till återvinningen/sopstation.

BP sa...

Svar till Ruth och några till:
Just ja. Var i lägenheten håller alla dessa påsar till??? Under diskbänken, där olika rengöringsmedel inte får plats längre. Sedan har vi ett litet "walk in-förråd" vid köket som rymmer påsarna. Papperspåsen står ju i en plasthållare som jag lyckats "knöla" in i stället det soppåsen hängde förut.
Nej, det är såklart ingen som kollar innehållet i de olika kärlen som står på parkeringen, så jag utgår ifrån att både det ena och andra hamnar fel.
Åt andra sidan hoppas jag att det sitter lite miljötänk i varje skalle...

Ama de casa sa...

Informativt och bra! Men jösses vad det måste ta plats...

Husbilen-Ellen sa...

Informativt och därtill färgklickar, men man måste ha stora utrymmen. Här skulle det inte fungera. Här tar vi papper och glas och plast i handen och går till behållarna utanför området. Fungerar bra till den delen.

Anni sa...

Nu har jag hittat inlägget om kassarna! Väldigt pedagogiska och genomtänkta, men nog förstår jag att det känns nytt för den som alltid slängt allt i samma nedkast. Ruths kommentar visar hur mycket efter många är i det stora landet i väst. Otroligt att de som är så många inte förstår vad de gör med vår värld. Jag menar, trots att vi i Sverige ligger i framkanten när det gäller återvinning och miljötänk använder vi fyra gånger mer av jordens resurser än vi borde. Over there är det mycket värre.
Vad gäller kassarna kan jag ju tycka att plast och papper borde varit i samma, för de fylls snabbast. I alla fall hos oss. Och då hade det räckt med den och matavfallspåsen under diskbänken. Glas och metall i egen kasse hade kunnat stå någon annanstans och varit betydligt mindre.