fredag 30 mars 2018

Långfredag vs. ”Good Friday”


Tre plusgrader och sol är lika med att sitta ute och fika i nollåttaområdet.


Tjejlaget Gröndals IK säljer lotter för att finansiera sitt deltagande i Gothia Cup.

Det är faktiskt exakt åtta år sedan att jag bloggade om "Långfredag" vs. "Good Friday". Inlägget kan ni hitta här. Tycker det är ganska taskigt att kalla denna fredag för ”good” med tanke på att det kristna tror att Jesus blev uppspikad på ett kors den dagen. För tiden kan ju inte ha känts kort för honom direkt utan ganska lång. Men som sagt det finns en annan förklaring i mitt inlägg.

Skärtorsdag
Och medan jag ändå höll på att reda ut begreppen så tittade jag lite närmare på Skärtorsdag också. Skärtorsdag heter ”Grön Torsdag” (Gründonnerstag) på tyska och ”Maundy Thursday” på engelska. Varför skärtorsdagen är grön i Tyskland framgår ingenstans. ”Maundy Thursday” däremot verkar betyda nåt. "Maundy" är en förkortad form av mandatum (latin), vilket betyder "kommando" och budord.

”Maundy” mynt
Enligt den svengelska maken började dagen ”firas” på ett speciellt sätt efter första världskriget. Det engelska hovet lät pränta guldmynt som kungahuset delade ut till soldater som deltagit under andra världskriget. Det gör drottningen än idag på samma ställe som då på St. George’s Chapel, Windsor Castle. Idag delas mynten ut till ”välgörenhetsorganisationer” och till kyrkan. Det visste ni inte, eller hur?! Inte jag heller faktiskt, men alltid lär man sig nåt:-)

Frankrike och Spanien
Tycker att fransmännen och spanjorerna har gjort det betydligt enklare för sig. De kallar nämligen hela påskveckan för ”Heliga veckan” och Skärtorsdagen samt Långfredagen för ”Heliga Torsdag” respektive ”Heliga Fredag” på sina respektive språk.

PS. Bilderna är dagsfärska och har ingenting med inlägget att göra. Trots att det bara var tre plusgrader fikar man ute såklart. Inte maken och jag, vi satt inne. Fotona innehåller en del färg och visar bland annat några fotbollstjejer på Liljeholmstorg som sålde lotter för att deras lag Gröndals IK kan delta till Gothia Cup under sommaren. Gärdsmygen är lika fotbollsintresserad som jag och hon kommer nog att gilla mitt bidrag till hennes ”projekt färg”. DS.11 kommentarer:

Ditte sa...

Visst är det enklare med att kalla veckan för "Semana Santa". Och Helig torsdag och helig fredag verkar också trevligare och enklare.
Har läst ditt inlägg Om Good Friday och långfredag med stort intresse. Och lustigt med skärtorsdag" och dess olika namn och betydelse beroende på var man befinner sig.

Lite vårkänsla här och jag satt på balkongen en stund och dte var faktiskt i solen +20. Inte alls dumt.
Vällovligt med tjejerna och Gothia Cup. Och fotboll gillas här också. Och färger också.

nalta norrland sa...

svar Det Du tänkte på som markis är en bit av USA-flaggan som vi har uppsatt året om ute på trädäcket :)
Sparkarna är min och Elins, det är Frist som drar spark, han är draghunden och Bullen bara dekorativ ;-)
Yes jag har smörjt med kortison, jag tycker det ser bättre ut nu mot i morse då jag tog bilden.
Nej Sjukstugan är icke bemannad, jour i nån av grannkommunerna.


Härligt med plusgrader och sitta ute å fika väder även om Du nu satt inomhus, men snart så lär ju även Du sitta på balkongen å dricka kaffe :)

Påsk är en av få "stor" helger som inte ger mig ångest.

J åkte på jobb vid 13.30 å kom hem vid 20.30 så vi har inte direkt umgåtts ;-) han åkte i väg på nytt jobb vid 21tiden så ingen kan säga att vi nöter på varandra ;-)

Golgatavandringen lär ju knappast varit en good upplevelse, snarare lång ;-) men vem vet vad som egentligen hände...

Emma, Sol som sol? sa...

Himla bra när man får lära sig saker! Tack så mycket!

Susjos sa...

Ja, kul att läras sig lite om de olika dagarna! Tack för infon!
JA, det är lite kallt ute fortfarande, men upptäcker till min förtjusning att den inglasade balkongen redan går att använda!

Svar: jo, jag har ju funderat på att sluta på mitt jobb, men fick löneförhöjning nu, och har en sån pass bra lön nu på natten, så det blir svårt att få något liknande på dagen....är jag rädd!

Anki sa...

Tack för lektionen... alltid kul med ny kunskap!
Härligt med plusgrader, men även om jag inte är frusen av mig så väntar jag med utomhusfikat ett tag till - undantaget är lite längre skogspromenader då kaffetermosen brukar få följa med :)

Carita Liljendahl sa...

Ser ut att vara mycket vår där hos er - kul! Jag kommer den 2 april.
Bor inte i Grindtorp då, mina vänner har flyttat, mig veterligen ännnu något närmare Täby Centrum :-D

Ama de casa sa...

Tack! Där lärde jag mig mycket nytt. Eller lärde och lärde... Vet inte hur mycket som faktiskt fastnat, den verkar vara mest teflon i huvudet nuförtiden :-)

Ha en härlig påskafton!

FREEDOMtravel sa...

Man lär sig mycket nytt när man läser bloggar! Detta hade jag ingen aning om... :) Glad påsk!

Marie i Skrifvarstugan sa...

Tack för intressant läsning ! :-)
Önskar dig en fortsatt fin Påsk ! :-)

Christian Lehmann Gisler sa...

Jag älskar dina dokumentärfoton, när du fångar stämningen i vardagslivet ! :)

Anni sa...

Stilla veckan låter ju inte så kul det heller.

Men det där med myntutdelningen lärde jag mig förra året av vännerna i Yorkshire. Det direktsänds på teve och mina vänner tittar på sändningen. Alltså, britter ...