onsdag 14 mars 2018

”Färgglad” sopsortering – del 2


Den här bilden har ingenting med inlägget att göra. Tänkte bara visa er att solen kom upp precis när den skulle gå ned igen - klockan 17:45. Men efter två veckor utan en solglimt så...Denna påse har vi hittills inte använt. Den är färgglad den också och har tydliga instruktioner.

Ni minns väl det här färgglada inlägget?! Nu har det gått en vecka och jag kan inte låta bli att delge er mina synpunkter angående den "nya" sophanteringen;-)

Förut
Förut hade vi en plastpåse under diskbänken, där maken och jag slängde hushålls- och matsopor. Kassarna var återvunna inköpspåsar från den lokala ICA.

Nu
Nu har vi två färgglada påsar med olika fack, en papperspåse för matavfall och en plastpåse för hushållsavfall – teoretiskt alltså. Avfallspåsarna kräver att man antingen använder en massa vatten för att rengöra till exempel mjölkpaket, burkar och glas innan man slänger dom, för annars blir det ju ganska så kladdigt i facken. Slöseri med vatten alltså. Alternativt kan man använda extra plastkassar som man stoppar i facken. Var det inte meningen att man skulle minska på all plastförbrukning ur miljösynpunkt? Vi valde ändå plastpåsar, fem stycken för att vara exakt. Suck!

Grannen löser problemet såhär


Självklart hade vi kunnat välja att skjuta upp problemet ett tag och lösa det på grannens vis, men jag lovar att vår balkong inte kommer att omvandlas till en soptipp. Hur tänker folk? Observera att grannens balkong inte har ett tak…

Vissa saker var faktiskt bättre förr om ni frågar mig…

Det blev kanske ett trist inlägg, men det är åtminstone färgglatt, precis som Gärdsmygens ”projekt färg” kräver.

11 kommentarer:

Ditte sa...

Ett inlägg som piggade upp både innehållsmässigt och färgmässigt. Innehållsmässigt så tycker jag att det fanns med humor här. Återvinning i sig och med extra plastpåsar. SEn måst eman ju ha rejält med plats under diskbänken för alla kassar. Eller har köken buggts ut och om. Knappast troligt.
Grannarnas alternativ kändes inte optimalt.Inte ens i närheten av det.

Jag kan nog då tycka att vi har det bra med sopnedkasten kvar och sedan grovsopor för plast, papper/papp, glas, elektronik, grovsopor och annat. Så egentligen är det bara matavfallet som hamnar just i sopnedkastet och därifrån under jord fraktas bort.
Så kanske är detta inte alls så miljöovänligt. Och med tanke på att det är Söder så har ingen i bostadsrättsfäreningen klagat....
Vinkar nu ner till dig från Kazakstan . Men det är mörkt så du syns inte.

Stare Ström sa...

Oj, har ni haft kvar sopnedkast ända tills nu!! Det är evigheter sedan vi gick över till sopsortering. Era plastpåsar är ju fina och färgglada men verkar inte så praktiska.
Jaså du fick sol. Nåja, man får vara glad för det lilla man får. Inte en solstrimma här idag. Bara lite duggregn.

Olga T sa...

Ha ha ! Gick den upp när den skulle gå ner ;) Nästan onödigt? Nej förresten då hade du inte fått till den här läckra bilden. Som jag sagt förut är jag fundersam över sopsortering. Jag sorterar men tvättar inte ur förpackningar då jag anser precis som du skriver att det motverkar syftet med sortering och besparing. Visst blir det jobbigt under diskbänken!!

Paula sa...

Hej, pratade med byns Mr återvinning idag, han jobbar på vår återvinningsstation och är en god vän. Jag var o lämnade batterier till återvinningen men där finns inte möjlighet att lämna glödlampor o det tycker jag är dåligt. Glödlampor vill man ju inte kasta i vanliga soporna...
Det är varken kommunen eller exet som plogar här. Nej, hyresvärden anlitar en entreprenör, för vår lilla vägstump är privat. Det handlar om kanske max hundra meter...Men det viktiga är ju att jobbet blir gjort, o det blir det, av en norrbagge, glad som en lärka där han sitter o myser i sin stora maskin. Hoppas på lika fint väder imorgon!

Husbilen-Ellen sa...

Det färgglada verkar inte helt genomtänkt, men för allt i världen - ta inte efter grannen

Susjos sa...

Ja, det är lite tufft att sopsortera. Vi har en matavfallspåse och en påse för hushållssopor. I soprummet finns också en container för kartonger, tidningar och glas. Det räcker gott så!
Ha det gott i vårt grådaskiga Stockholm, nån sol såg inte jag idag?

Anki sa...

Jag skrev ju att jag har en del av vår sortering på verandan, men jag lovar ... det ser inte ut sådär!
Gillar de färgglada kassarna ni fått, men jag förstår det kan vara svårt att få plats i diskbänksskåpet.
Härlig bild där på solen som kom fram lagom tills det var dags att gå ner!

Ama de casa sa...

Jag upprepar min kommentar från förra veckan:

Informativt och bra! Men jösses vad det måste ta plats...

Och kompletterar med:

Jösses vad det måste ta PLAST...

Tänk när man bara kunde hiva ned allt i sopnedkastet utanför dörren... :-)

Anni sa...

Jag inser att jag behöver läsa mig neråt bland inläggen för att förstå starten av detta. Kassen är snygg och färgglad, men jag anar att det inte är just den som är problemet?
För övrigt behöver man inte tvätta ur plastförpackningarna när det gäller återvinningen, det är enbart för ens egen skull. Så där kan man ju välja.
Hos oss har vi plastlådor i en garderob i hallen, en låda vardera för plast, glas & metall, tidningspapper och pappersförpackningar. Matavfall går i avfallskvarnen i vasken - en av våra bästa investeringar! Det far iväg i avloppsledningarna och blir biogas.
Så, nu ska jag läsa vidare hos dig.

Christian Lehmann Gisler sa...

Tänk att du fick lite sol också....mysig granne... :)

nalta norrland sa...

Funderar fortfarande hur Ni får plats med allt under diskbänken och fastän vi nu samlar diverse skräp på altan ser det icke ut som på Din grannes balkong.

Fin bild Du började inlägget med :)

svar Förra gången, juni 2016 då vi var på återkontroll efter operation ansåg läkaren att det inte fanns nån anledning att sätta in cellgift av två orsak, dels min fars mående, han var ju rejält dålig då efter operation med komplikationer... å dels eftersom hans ålder var så hög,
det finns statistik som läkare gör bedömning efter.