onsdag 21 mars 2018

Sopsortering – del 3


Fint och rent runt behållarna för hushålls- respektive matavfall.


Ni anade kanske att det skulle bli en uppföljning av mina inlägg om sopsortering. Idag är det precis två veckor sedan som bostadsrättsföreningen ”öppnade” de nya stationerna för sophantering. Tilläggas ska att vi upp till för några år sedan även hade extra ”rum” för grovsopor. Tyvärr stängdes dom för att folk slängde saker där som inte var tillåtna. Grovsoprummen ersattes med en ambulerande sopstation som kom en gång i månaden, vilket fungerade mycket bra.

Nu
Nu finns det bara sopsorteringskärlen att tillgå, vilket såklart vållar problem. Behållarna töms en gång i veckan, på måndagar. De flesta verkar sortera sina sopor under helgerna. Eller sortera och sortera.

Så här såg det ut i lördags…

Fel dimensionerad behållare för plastförpackningar eller...

… och så här i söndags.

Plast verkar vara den största boven, men kärlet för pappersförpackningar/-kartonger har nästan kommit ikapp som ni ser.


Det blåste en aning i söndags också...

Kliar sig i håret
I måndags besökte fastighetsförvaltaren ”brottsplatsen” och kliade sig i håret både en och två gånger. Vi var några grannar som diskuterade eländet med honom, och det ska åtgärdas omedelbart, som alltid i vår brf. Under konversationen kom det fram att en granne hade sett någon som inte bara knölade in simfötter i behållaren för plastförpackningar utan även delar av en barnvagn samt en trasig förvaringslåda modell XXL… Fy f*n säger jag bara. Det ska bli intressant att se hur föreningen hanterar problemet. Kanske dags att öppna grovsoprummen igen eller att återinföra den ambulerande sopbilen.

Inlägget handlar visserligen om ett fruktansvärt tråkigt ämne, men dessbättre finns det färg i bilderna också den här gången. Alltså platsar fotona i Gärdsmygens ”projekt färg”.

PS. Sveriges äldsta bloggare är 105 år. Hon heter Dagny och fick besöka kungen och drottningen. Kolla här! En solskenshistoria helt enkelt:-) DS.

14 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Jag läste om Dagny. Ja, krutgumma. Men så har hon haft samma arbetsplats som jag också ;)
Sopsortering, alltid ett sorgligt kapitel eftersom inte alla bidrar på rätt sätt. Det kan vara lite bökigt utanför här också efter helgen, men inte alls SÅ som du visar!
Får väl anställa "en man som heter Ove" haha. Och färg hade du också, härligt!

nalta norrland sa...

Jag gillar Ditt inlägg, sopsortering är bra då det funkar ;-)
Tycker faktiskt det passar även som glad inlägg för Du är ändock positiv :)

Olga T sa...

Det där var inte roligt. Jag blir arg och upprörd. Helt otroligt att man kan göra sådär. Visst är det färg i inläggen och det räknas även om det är skit ;)

Emma, Sol som sol? sa...

Vissa saker ändras tydligen aldrig ...
Men det var i alla fall snygga behållare.

Susjos sa...

Jobbigt med sopsortering som inte funkar, ska bli spännande att se hur det löser sig?!
Måste läsa inlägget om Dagny!
Kram och godnatt!

Ditte sa...

Läste om Dagny och kan bara glädjas. Verkligen en frejdig dam med skinn på näsan. Tittade in via din länk också. Vill helst inte missa något.

Ja, inte blir man glad vid åsynen av er sophantering. Säkert extra trivsamt även för råttor.
Spännande att se hur admin. tänker vidare här. För som det ser ut nu så är det ju inte direkt uppiggande. Och hur tänker folk. Man skulle vilja stå där när dte är mörkt och se hur folk gör.

Och visst ifnns det färg i bilderna.Man jag ju också fåfärg i ansiktet när man läser om och ser eländet.
Gomorron!

FREEDOMtravel sa...

De där sophanteringen såg inte kul ut ... och tyvärr känner jag igen det där med att folk slänger saker där man inte ska. Hur svårt kan det vara att ta ansvar för sina egna grejor och det man slänger??? Tack för länken till det upplyftande reportaget om Dagny. Har sett henne på TV och hon är ju verkligen en frisk fläkt :)

Steve sa...

Så tråkigt. Det såg ju så prydligt ut med de nya behållarna. Att människor aldrig lär sig.
Vad beror det på. Anonymitet? Frånvaro av social kontroll numera?

Ama de casa sa...

Det ser ofta helt bedrövligt ut runt sopstationer - så även här i Spanien. Trist...

Dagny har jag beundrat ända sen hon "bara" var drygt 100 ;-) Även Anders blev mäkta imponerad när hon höll en kurs för ynglingar runt 80 - 90 år och sa:
- Idag ska vi lära oss hur man defragmenterar en hårddisk.
En riktig krutgumma! :-)

Biggeros sa...

Visst är det ett tråkigt ämne men ganska så viktigt att skriva om. Här töms containrar na minst 1 gång/dag utanför porten. Tyvärr finns det andra som inte bor där som dimpar av sopor på marken (som borde sorteras) Så tråkigt att se. Man borde ta sitt ansvar och hjälpas åt att hålla ordning. Ni hade verkligen behövt ett grovrum eller en ytterligare gång hämtning

Christian Lehmann Gisler sa...

Ja ha du...man saknar ord, m e n, förvånas inte. Vi har vår sortering inomhus, fast det är samma där: för få kärl - för mkt sopor!
Jag undrar ibland vart det här ska sluta, det är ju så o f a n t l i g t mkt förpackningar plast plast och åter plast vi behöver gå ut med vår sortering minst 2 ggr/vecka....
Ska det va på det viset, va, ska det va de..... :) ?!?

Paula sa...

Suck o dubbelsuck, vem är förvånad? Visst anade man var det skulle landa med den sorteringen. Första kravet är förstås att man har någonstans att göra av soporna! Ojnevojne. Har du sett några ilskna kommentarer i området?

Klimakteriehäxan sa...

Jag blir helt galet ilsken av detta. HUR TÄNKER FOLK EGENTLIGEN? Tänker de över huvud taget? "det här får nån annan ta hand om"?! Idioter. Miljösvin. Skitstövlar.

Anni sa...

Har man haft sopnedkast och grovsoprum behövs nog en ordentlig undervisning i skillnaden mellan skräp och förpackningar. Det är så många som tror att insamlingen gäller allt och inte insett att det är förpackningsindustrin som betalar för att återvinna sina egna förpackningar.
Råttvänlig miljö, det där :-P