fredag 3 mars 2017

Röjning


Delar av ungdomslaget i fotboll, Serrekunda, Gambia 1982. Vad vi fick av dom kan ni läsa längre ner. Då spelade förresten stadens herrlag i Div. 3. Nu lirar det i högsta divisionen. Vi kanske "satte ett frö" där:-)

Först var det Susjos sedan Carita och igår även Anki som ägnade sig åt röjning – alltså rensing av gamla klenoder som man troligen glömt att man hade. Kan lugnt säga att det är deras ”fel” att jag ägnade den här gråtrista dagen åt att syna hyllorna här hemma lite mera noggrant. Det mest eller kanske minst ”intressanta” jag hittade var det här:

Flaskskepp

Detta flaggskepp har jag absolut inte köpt. Fick det som julklapp av en reklambyrå någon gång på 1980-talet. Å då var skeppet en byggsats som skulle sättas ihop. Här ser ni resultatet av vad maken och jag ägnade oss åt under jul- och nyårshelgen det året. Det var himla roligt att bygga - då alltså, men så gräsligt kitschig idag. Redan då om jag tänker efter;-)

Elefant

Den här elefanten köpte vi (självklart) inte heller. Den fick vi i present som tack för att vi ”sponsrade” det lokala ungdomslaget och herrlaget i Serrekunda, Gambia, 1982 med pengar så att de kunde köpa två riktiga fotbollar. Lagens bollar bestod nämligen av papper och aluminiumfolie som hölls ihop med snören, vilket gjorde ont i mitt fotbollshjärta. Som tack fick vi alltså den här saken, som tappade sina betar (som förhoppningsvis inte var ”äkta vara”) redan på hemresan till Sverige.

Slänga eller inte
Slänga eller inte?! Det var frågan. Jag hade gjort mig av med båda sakerna - och lite (läs: mycket) till redan för länge sedan – typ under 1980-talet;-) Men maken tvärvägrar. Det gjorde han även idag. Suck säger jag bara. En himla tur att skeppet och elefanten står undangömda på en hylla i ett hörn i vårt såkallade gästrum, som sällan används.

Det här inlägget är mitt tredje till Blogg 100. Two down, 97 to go.

PS. Jag besparar er alla pappershögar som jag slängde idag. DS.

17 kommentarer:

Ama de casa sa...

Jag skulle ha gjort mig av med skeppet men INTE elefanten.

Vi fick ju rensa "rätt hårt" (läs "skoningslöst") när vi flyttade till Spanien. Men en (av dom få) grejerna som jag inte kunde förmå mig till att slänga var en kamel som Anders hade knåpat ihop i slöjden. I och för sig bor den numera i en kartong i garaget, men ändå :-)

Ett flaskskepp som en kompis hade gjort och gett oss i present - det rök.

Jag är inte särskilt blödig när det gäller grejer, men vissa gör man sig inte bara av med, och dit hör din elefant! :-)

nalta norrland sa...

Att rensa å slänga, det borde jag med göra... jag har nog nått fel, jag orkar liksom inte ta tag i det där, det som bara finns där å som vi aldrig använder... jag flyttar det möjligen runt... lite obestämt, jag vet ju inte vad jag ska göra av sådant... slänga eller spara, då blir det kortslutning.

Flaggskeppet och elefanten har ju viss affektionsvärde för Din man.

Herr Nilssons Fru sa...

De där skeppen minns jag. Elefanter är ju fina. Jag var på restaurang igår o där fanns så stora fina elefanter, för tunga att ta med hem. Jag har en elefant i hyllan, jag gillar elefanter, häftiga djur.
Konstig de här med att man sparar saker som man igentligen inte vill ha, eller behöver ändå så står de någonstans i skymundan eller ligger nedpackat. Tack för grattiset :)
Kramiz

Days by Johanna sa...

Du får damma och och råka välta ner dem, en går ju garanterat sönder och kanske gör den andre det med.

Ja jag fick en hel del svar på bajsfrågan, så det var skönt :)

Days by Johanna sa...

Javisst är låten riktigt bra. till och med så bra att kommunen använder den som sitt varumärke :) Ja det är lite fotbollskänning över den och det är nog därför jag gillar den så bra med, förutom det fantastiska budskapet. Den nya låten har med fotbollskänsla över sig och ett riktigt bra budskap den med!

nja hugo har inte direkt önskat sig en tårta som en hund, men jag hitta den på en blogg och tänkte ungen gillar djur så why not, jag skall göra ett försök, vi får se hur det går, den kanske inte blir så snygg, men förhoppningsvis god... äppelmos ( för syrran skall tåla tårtan) och vaniljkräm och banan :) och grädde såklart!

Ditte sa...

Vissa saker har man med sig både i minnet och kanske som en sak. Elefanten hade jag sparat för den står för så mycket. Och Gambia redan 1982 och att stödja ett fotbollslag med bolllar är stort. Jag kom inte till Gambia förrän ett par år senare men hade fått tips om att gärna ta med fotbolllar och bläckpennor och det gjorde jag. Minns glädjen när jag delade ut dessa och tänker på din elefant. Den tar inte stor plats...
Jag fick en huvudduk som gåva men tyvärr har den kommit bort i flyttar. Men jag minns den.

Bilden på ungdomslaget i Gambia är så läcker och förmedlar sådan glädje. Roligt att få se.

Anki sa...

Det väcker minnen att börja röja bland gamla "bortglömda" saker :) Härlig bild på fotbollskillarna! Även om nu varken skeppet eller elefanten är direkt vackra, så är de saker med minnen.
Tack för länken :)

Åke sa...

Jäkla tur man har flera datorer igång... padda och Iphone också dårå... Ja annars hinner man inte med alla dina inlägg :)Flaggskeppet så läckert :)

Steve sa...

Elefanten med dess proveniens tycker jag kan vara väl värd att bevara ( undangömd på nån hylla i ett hörn i ett rum som sällan används).

KajsaLisa sa...

Flaskskepp tycker jag ä en klassiker och helt okej, elefanten är ju ett fint minne av att ni gjorde skillnad.

Biggeros sa...

Det var väl ingen dum idé med lite rensning bland gömmorna...
Skeppet och elefanten är kanske inte är de finaste, men mycket minnen ploppar upp. Jag har svårt att kasta saker och ting. Min man är så mycket bättre på det.

Geddfish ♥ sa...

Nu är jag oberäknelig med mina inlägg, fast snart blir jag stabil ;) och inlagt idag.
Och mina naglar är limegröna, där har du helt rätt.
Jag har också röjt lite medan Sarah varit här. Känns bättre om man är två ibland, för det är jag som har sista ordet, hihi.

Eva Trillian sa...

Rensa? Ja - tanken finns ju. Visst har man mycket grejer kanske - men en hel del är ju faktiskt bra grejer. Minnen är ju inte heller fel!

Susjos sa...

I röjartagen ser jag, hm, jag hade nog slängt både flaggskepp och elefant...precis som du. Å tack för länken! Ja, nog har jag röjt i både hus och på vinden de sista månaderna..puh,vilket jobb!

Carita Liljendahl sa...

Hahaa, man hittar allt möjligt då man röjer.
Vissa saker slängs och det är bra, andra väcker minnen.
Och så kan man hitta nåt man trodde varit försvunnet länge :-)

Mias Mix sa...

Haha, inte lätt att få maken att slänga :) Kul med gamla minnen! Vi har 100 kvadratmeter vind fullproppad av prylar. Den ska rensas i sommar!!

Anni sa...

Jag trodde först att du tänkte göra en Susjos och flytta!
Det där med att röja tycks gå i perioder, man ska passa på när man har en släng-period och inte en spara-period.