fredag 10 mars 2017

Ett mässbesök till – Del 1: Vildmarksmässan

Då jag verkar ha betydligt fler läsare som är intresserade av vildmarken än ett liv på sjön/havet (Vildmarksmässan och båtmässan Allt för Sjön pågår parallellt den 10-12 mars 2017) tänker jag berätta om dagens besök på just Vildmarksmässan först. Ni slipper dock inte båtmässan;-) Rapport därifrån kommer imorgon.

Premiär
Maken och jag är varken båt- än mindre vildmarksmänniskor. Men då vi aldrig besökt Vildmarksmässan tänkte vi att det var dags att bredda kunskapen om vildmarkslivet en aning. Vet inte om vi lyckades riktigt med det, då mässan borde omedelbart döpas om till ”Friluftsmässan”, vilket man redan gjort med den engelska beteckningen ”The Swedish Outdoor Show”.

Dum nollåtta
Nu är jag kanske aningen dum, men jag förstår inte riktigt vad Schweizermandel och fransk salami har med vildmark att göra. Även Rosabussarna, Solberga Konfektyrfabrik eller Östgötaskärgården, Svenska Bönchips och Olive Bar tyckte jag var aningen malplacerade. För att inte tala om Memira (ögonlaser och linser), Smidheda Lakrits och många fler utställare som jag som dum nollåtta absolut inte förknippar med vildmarksliv. Rätta mig gärna om jag har fel! Skulle gissa att minst 40 procent av utställarna erbjöd totalt irrelevanta produkter - enligt mig alltså.

Här kommer några bilder från Vildmarksmässan. Enjoy:-)


Här ser ni något riktigt banbrytande. Hunden har en mikrofon som han kan skälla i om h*n har upptäckt en person i nöd. Vi har kommit långt med tekniken måste jag säga;-)


Nu vet jag varför jag är och förblir en asfaltbonde. Dockan gjorde reklam för kurser i Första Hjälpen.


Fransk salami och ostar på en vildmarksmässa...


... eller öländska bönchips???? Det första jag tänkte på när jag såg affischen var inte på att chipsen är gjorda på bönor utan att man ska be en bön innan man äter dom. Ja, jag vet att jag är konstigt;-)


Det här är en roddbåt!!! Den kan man använda om man vill köra Svalbad runt har jag förstått.


Den här bilden dedikerar jag till Rantamor, Beppan och Margareta för heta tips om hur man äter torkat renkött. Är det sådana knivar ni menar? Ser anigen (livs-)farliga ut måste jag säga, speciellt om man ska tälja renköttet mot tummen...;-)

Det här inlägget är mitt tionde inlägg till Blogg 100. Ten down, 90 to go.

PS. Imorgon tänker jag visa er några roliga ”saker” jag hittat på Allt för Sjön. Så stay tuned.” DS.

17 kommentarer:

nalta norrland sa...

Åååå knivarna OMG snacka om jag vill ha 😊 Ska visa Dig kniven min far gjort till Elin 🙂
De där försäljarna som sålde ätbara produkter känns mycket lite som Vildmark och friluftsliv 🤡

Olga T sa...

Du är helt otrolig på mässor. För mig krävs det något alldeles extra med energi för att gå på en mässa. Jag har liksom inte den "konditionen". Men jag njuter av dina bilder från mässorna och tycker det är ett mycket bättre sätt att få del av mässnyheterna!
Det där med att chippa/gpsa husdjur på olika sätt är kul. Detta hade jag inte hört talas om.

FREEDOMtravel sa...

Intressant att läsa ditt reportage från mässan! Och synd att du och Peter missade varandra ... igen...! Jag tyckte mässan var ganska kul förra året (har inte varit där i år ännu), men eftersom jag inte är en äkta vildmarks/frilufts-människa så kanske jag inte haft så stora problem med att en del utställare är irrelevanta ;) Ögonlinser förresten ... de verkar finnas på exakt ALLA mässor ...

Susjos sa...

Haha, ja jag säger då det, linser och salami. Skojigast var nog bönchips, min mage skulle "go nuts"!

Ditte sa...

Tack för detta inlägg!
Jag hade en ytterst liten tanke att gå på mässan men ägnade mig åt Söder i stället. Tycker nu jag fått en bra resumé.
Förstår inte heller vari vildmarken kommer in, men vad gäller knivarna så känns de äkta. (Har några hemma, ärvda av min far och de förvaras i en låda.) Men lite friluftsliv finns ju med.
Dock skulle jag inte åka runt Svalbard i den båten. Undrar hur man skulle möta simmande in´sbjörnar då. Eller kanske valar. Väl spännande!
Kanske ska man när det gäller bönchipsen be en bön innan de äts men undrar hur de håller sig på en vildmarkstur i fukt.
Hundens mikrofon som kan hjälpa till i nöd kanske ska inhandlas till dotterns hund. Undrar om den är testad, annars kan Curre göra det.
Ser fram emot din rapport från båtmässan i morgon. Har avstått den i år för nu har vi ju inte längre båt så intresset har svalnat. (Har förr varit där under många år.)

Geddfish ♥ sa...

Såg torkat renkött på mitt ICA idag och tänkte på dig. Kanske köper en dag.
Jag har moraknivar, flera stycken ;) Köpte mig faktiskt en alldeles egen söt en, i Mora, vet inte varför. Bara ville ha.

Nä, irrelevant reklam många gånger, så tragiskt synd.

Tack för dina bilder, alltid kul att vidga vyerna!
Kram!

Mias Mix sa...

Såklart man inte klarar sig i vildmarken utan lakrits! På tal om bönor förresten, har du provat bönpasta? Om inte kan du låta bli, inte gott alls tycker jag. Tror inte jag skulle vilja ro runt Svalbard bland isbjörnarna. Och på tal om vildmarksmässa ordnade vi en på Södertuna Slott för många år sedan. Det var 13-14 maj. Första dagen var jättelyckad, andra dagen var det snöstorm! I maj...
Ja nu börjar vi se en liten ljusning även om det bara är små små steg framåt.
Och det blir nog bra med lägenheten, börjar vänja mig vid tanken nu!

Emma, Sol som sol? sa...

Om de där halsbanden kring hundarnas hals även kunde få dem att sluta skälla ...! Och om de såldes i Spanien! Näästan så jag hade köpt. Och sedan krävt ägarna på pengar.

Det är annars rätt kul med denna typen av mässor, det är så mycket finurligt!

Anki sa...

Knivarna är i alla fall fina - skulle gärna komplettera min knivsamling som hittills består av ett antal svampknivar och två moraknivar med en vacker handgjord kniv :)
Läste någonstans att mässan krympt från tidigare år... med tanke på vad som fanns så är det inte så konstigt kanske...
Jodå, visst ska jag reklamera boken, eller i alla fall skriva till dem vad jag tycker! Nu var priset bara 49 kr + porto för allt, men ändå...

Marina sa...

Det kanske är enklare att ha linser jämfört med glasögon på en vildmarkstur...eller nåt...;)

Comsi comsa sa...


Behövde du så många knivar till ditt renkött? :o
Kram ❤

Days by Johanna sa...

Ni gilalr mässor du och maken :) Rosa bussarna kanske känns okej, de åker ju runt lite överallt, men det var mkt som inte som kändes så vilt.

Hihi du kommer skratta nu, för du skall få svar på frågan hur gammal min lillebror är, han är 42 , och därför således min storebror haha.

KajsaLisa sa...

Fina bilder, knivarna var jätteläckra. Däremot något jag inte gillar är att dom säljer franska ostar och chips, det har inget med utställningen att göra alls, men sånt är tyvärr rätt vanligt.
Jag betalar inte 150 kronor för att gå in i en delikatessbutik.

Åke sa...

Läckert med alla mässor du får tillgång till. Jag är lite avis ;) Men jag har ju dig ) Tekniska mässan har jag deltagit om utställare några gånger... Knivarna såg riktigt läckra ut :) Nä nu har jag släppt min skyltsöndag... så jag kollade in efter rätt länk ;)

Ama de casa sa...

Roddbåten såg väldigt märklig ut... Men jag kan ju tycka att exempelvis glasögon är bra att ha även i vildmarken - så man inte går vilse, alltså ;-)

Eva Trillian sa...

Det verkar vara många varor (på alla mässor) som bara tar tillfället att få vara med på en mässa. Som du skriver, mycket tycker man ju inte hr hemma på te mat.
Knivarna imponerar!

Anni sa...

Precis så är det på Trädgårdsmässan också. Så stor del av hallen innehåller helt andra saker. trist, tycker jag.