torsdag 16 mars 2017

Framförhållning


Klappat och klart:-)


I stället för en bild på en gammal resväska får ni dagens solnedgång.

Även om det låter osannolikt så har jag faktiskt framförhållning… ibland. Ni vet, efter den 30 juni 2017 blir ju 100- och 500-kronorssedlar samt 1-, och 5-kronorsmynten ogiltiga. Då jag hade ett ärende till min bank idag tänkte jag att följa rådet att packa alla våra parkeringsmynt (som ju redan nu inte fungerar längre i automaterna) i en plastpåse (från Teknikmagasinet) och lämna in den på min bank.

Det gick så bra så
Killen tog emot påsen, hällde över mynten i en Loomis dito, skrev ut två kvitton och inom 5-10 arbetsdagar sätts pengarna in på kontot. Smidigt!

Det gick mindre bra…
… för en herre i 50-årsåldern med en gammal resväska i läder vid kunddisken brevid. Han hade ärvt väskan med sedlar i olika gällande valörer. Killen hade till och med tagit med sig officiella handlingar som bevisade att det var ”legala pengar”. Nej då, han fick bege sig till Kista och lämna in sedlarna på ett särskilt ställe där de tas mot. Han var inte glad.

Får jag fota väskan?
När jag frågade herren om jag fick fota väskan höll jag först på att nästan få en smocka. Sedan föll han för mitt snoriga leende och gick med på det. Men där tog det stopp, då den finniga kundservicekillen upplyste mig om att det rådde fotograferingsförbud.

Ja, ja man kan ju inte lyckas jämt;-)

Det här inlägget är mitt 16:e inlägg till Blogg 100. 16 down, 84 to go.

PS. Tusen tack för alla era krya på hälsningar. De har inte hjälpt än. Men då jag delat med mig av min förkylning till maken så är jag åtminstone inte ensam om "lidandet" längre;-) DS.

26 kommentarer:

Comsi comsa sa...


Jag verkigen älskar din humor. Så synd det var fotoförbud. Delar du allt med maken? :D)

Kolonilotta sa...

Vi har en massa kunder som misstar Ica butiken för bank och vill växla in påsvis med mynt! Så nu är det totalstopp!
Hoppas ni mår bättre snart. Våren är ju äntligen här och med det borde dessa virus dö ut. Krya på er! Kram

nalta norrland sa...

Ingen av bankerna här - Swedbank & Handelsbanken - tar mot mynt eller de handskar icke med pengar... så om vi ska växla in våra mynt så är det ICA som får ta mot dem ;-)

Tänkte på det då jag läste Kolonilottas kommentar :)

Stackars mannen med resväskan, att behöva fortsätta färden å inte bli kvitt de ärvda pengarna ;-)

Trist det var fotoförbud ;-)

Att alla - ja de som nu har kommenterat - gillade blomkål hade jag väl aldrig trott, att Ni skulle ha så dålig smak ;-)

Dagens promenad gick jag på ren tjurighet ;-) halt som faan bitvis å mina dubbskor stod kvar hemma i hallen så med risk att halka å slå sönder kameran alternativ bryta lårbenshalsen knatade jag typ samma sträcka som igår men idag tog det längre tid.

Sedan jag var ute har det både regnat å snöat, rena aprilvädret ;-)

Carita Liljendahl sa...

Modigt av dig att fråga om du får fotografera.
Men kunde ni inte bara gå ut tillsammans och ta bilden om killen vid Loomis förbjöd?
Det här blev ju väldigt intressant. Att nån kommer med en kappsäck full med pengar... och inte är Pippi Långstrump.

Åke sa...

Fotograferingsförbud!!! På en väska med gamla slantar!!! Eller vadå? Löjligt!!! Vet föresten inte den finniga kundservicekillen om att du är berömd ;)Han kanske hade en dålig dag bara ;) Du skulle frågat om namn och skrivit ut det här :)

Days by Johanna sa...

Skönt det gick bra för dig, och tur du slapp en smocka, men förkylningen kanske hade gett sig av då ;)

Vad tråkig tjänstemannen var på banken bläää :P

och du jag blev mycket nyfiken på den andra cykelbilden du nämnde så nu får du skicka den med :)

Herr Nilssons Fru sa...

Du är en redig tuffing ju, våga fråga är hälften vunnet :)
Opps har du oxå åkt på massa basilusker nu - då får du gosa ner dig under täcket o se en bra film o hålla dig varm med varm choklad och ost i bitar.
Krya på dig nu - de e helg.
Kramiz

Emma, Sol som sol? sa...

ÄÄÄÄLSKAR din sista mening!

Geddfish ♥ sa...

Ni har väl lovat att älska varann i vått och torrt? Eller var det i nöd när ni har lust?
Tänker på den vårliga förkylningen 😀
Ett modigt inlägg. Nä, jag tror inte man får fotografera inne på en bank, men ni kunde gått ut och gjort upp 😀
Älskar din humor 😀

Olga T sa...

Att ens komma på idén att fota hans väska??!! Du är helt otrolig! :=) och det gillar jag!

Ditte sa...

Bra jobbat där! Och tack för påminnelsen. Får börja leta efter gamla mynt. Vad gäller sedkar som utgår är de nog få i gömmorna.
Bra att banken tog emot mynten för många gör det ju inte.
Häftigt med en väska med sedlar- lite Pippi Långstrump där. Kan förstå att han inte var hågad att ge sig iväg till Kista. Och det av fler än en anlledning. Ingen nämnd...
Fotoförbud? Tror jag hade glömt att fråga. Men å andra sidan tror jag det är så på banker. Brukar finnas en lite skylr som upplyser om det.
Tycker nog du lyckats väldigt bra. Maken är ju smittat dessutom. Så nu återstår det ju bara att lyckas med att bli frisk.
Krya på dig. I rask takt.

Marina sa...

jag började göra mig av med mynt under förra vistelsen i Sverige, men det finns en hel del kvar så jag vet vad jag ska göra när jag kommer hem. jag stoppade mina mynt i rör och handlade för dem, det är lite konstigt egentligen, men det var enklare än att ta med dem till banken...

Anita Malta sa...

Men det hade jag faktiskt ingen aning om !! En-kronorna kan jag förstå men sedlarna. Förmodar att de ersätts med nya, finns det 50-lappar nuförtiden ? Måste kolla hemma vad vi har eftersom vi förmodligen ska till Stockholm en vända i april. Himla bra med blogglandia så man får veta vad man inte vet :)

Tufft av dig att ens våga fråga om du fick ta en bild därinne på banken. Tycker herren borde vara glad över att någon bank alls vill ta emot hans väska och himla tur att du slapp smockan :-)

Steve sa...

Bankerna förnekar sig aldrig. 5 - 10 dagar för pengarna att landa på kontot. Många bäckar små.......
Själv har jag inga pengar av den utgående sorten kvar.
Ett särskilt ställe för ärvda pengar i resväska. J, jag säger då det. Synd att det inte blev nån bild.
Och ni delar allt rättvist i familjen ser jag.

Mias Mix sa...

Du är verkligen ute i god tid. Bra jobbat! Tycker lite synd om farbrorn med väskan. Och himla synd att du inte fick fota. Glad att du inte fick en smocka, räcker ju med förkylningen.

Anki sa...

Bra jobbat av dig!
Har en sedel och ett tiotal mynt i gamla valörer kvar - tur att man inte har några ärvda pengar i en väska, för det är långt till Kista från oss och jag tror inte ens jag hittar dit :) Synd att du inte kunde fota väskan, men tur att du inte fick en smäll i det första skedet ... :)
Så är det - man ska dela allt rättvist med sin partner!
Krya på er nu bägge två!

cat sa...

Jag har så sällan mynt nu för tiden, men tack för påminnelsen. Får ju se till att inte ha sedlar när det börjar närma sig.
Vi får hoppas att delat lidande inte är dubbelt lidande, så som det sägs att glädje är. Hoppas att din stackars make slipper den värsta sortens mansförkylning.

Ama de casa sa...

Ooops! Jag gick genast och kollade min Sverigeplånbok, och där låg en femhundring och tre enkronor och skräpade. Hade noll koll på detta, var ju snart tre år sen vi var i Sverige senast. Måste kanske åka dit en sväng snart så jag kan sätta sprätt på slantarna ;-)

Så han kunde inte heller stå emot, maken? Anders brukar kunna klara sig en 3 - 4 dagar innan han hakar på mina förkylningar.

Krya på er bägge två nu!

Eva Trillian sa...

Tur att jag har dig här :) Annars hade jag ingen koll på det här med nya o gamla pengar. Hemma har vi aldrig cash - men på jobbet har jag lite .. ska genast kolla hur det står till med dem :) Tack!

Anni sa...

Va! Har du en bank som tar emot mynt! WOW! Jag tar med mig en näve varje gång jag går hemifrån för att försöka bli av med eländet. Helt galet med det här mynt- och sedelbytet då de samtidigt sägs att vi blir kontantlösa om några år. Nåja, vissa hade ju fel om Internet-flugan också.

Att du gick till banken ser jag som ett gott tecken, då har sjukan nog vänt för dig.

http://peranders.blogg.se sa...

Alldeles nyligen insåg jag att det är förändringar på gång när det gäller våra sedlar och mynt. Jag måste nog sätta mig in i vad som gäller.

Annette sa...

Bankerna får nog skärpa till sig snart i sitt kundbemötande, annars har de snart spelat ut sin roll. Att de inte tar emot stora summor pengar är visserligen inte deras fel, de följer bara lagen, men sådant gör mig arg. Varför fokusera på att privatpersoner inte skall få sätta in eventuella svarta pengar, när de istället borde fokusera på värre brottslighet? Det är märkligt hur mycket fokus det är på eventuella småfifflande privatpersoner istället för att fokusera på våldsbrott och gängkriminalitet.

FREEDOMtravel sa...

Oj, ska alla de där pengarna bort?? Det hade jag inte ens kolla på ... ;) (Som vanligt: Bra att läsa bloggar!) Och förresten, det här med att skriva blogginlägg. Jag kan ju säga att jag oftast skriver mina betydligt snabbare än vad min äkta hälft gör (har liksom inte sex timmar över på kvällen haha).

MargaretaG sa...

Det är en segdragen förkylning och sambo har hostat i över en och en halv månad nu, direkt han gör något blir det värre - men hoppet finns hos oss och jag är den enda i vår närhet som sluppit undan verkar det som.

Borde kanske leta i alla skrymslen och vrår efter pengar, men de dyker upp och då blir de bara som vanligt, inget värde och de fortsätter ligga där de låg.

Apropå fotoförbud så är jag lite tveksam till det, om det inte står något om det i lokalen - banken är ju en offentlig plats (tror jag) och tror också att det måste vara skyltat. Här har det varit diskussion om rätten att förbjuda fotografering på sjukhuset - vet inte hur det slutar. Sedan försöker bibliotekspersonalen här få en att tro att det är förbjudet, men kommunen har inte något förbud där och de är "ägarna" (dvs vi) till det kommunala biblioteket. En vän till mig hade blivit väldigt dåligt bemött när hon fotade där inne men ingen vågade säga direkt att hon inte fick så hon fortsatte.

Krya på dig.

Anders W sa...

Synd att du inte hann trycka av. en raderad bild går ju alltid att återställa!!!

Unknown sa...

Det va modigt att fråga om fotografering i det läget. Synd på fotograferingsförbudet dock.
/kiki