lördag 18 mars 2017

Ett nytt EU direktiv


What's new?


En sanning med modifikation. Extra ciggen håller man tyst om.


No comment.

Som ni ser i min blogglista till höger följer jag 35 bloggar regelbundet. Sedan läser jag tio bloggar till. Med andra ord har jag 45 bloggkompisar. Så vitt jag vet finns bland dessa förutom jag själv bara två ”riktiga” rökare och en ”periodare”. Rätta mig gärna om jag har fel. Är medveten om att det här inlägget kan resultera i en rejäl dipp vad gäller kommentarer, men jag chansar;-)

Nya bildhälsovarningar
I några veckor har jag genom en liten lapp i cigarettpaketet blivit förvarnad om att ett nytt EU direktiv kommer att resultera i ett antal avskräckande bildhälsovarningar direkt på paketet. Helt okej, då jag sett dessa varningar i utlandet ett tag.

Antal cigg i paketet
Har rökt länge, men har aldrig räknat antalet cigg i ett paket. Har helt enkelt utgått ifrån att det innehåller 20 stycken. När jag köpte en limpa Marlboro Gold idag lärde jag mig dock att hittills innehöll paketen bara 19 cigaretter, men i och med det nya direktivet ökar antalet till 20. WOW, vilken logik;-)

Ökat pris

Men med tanke på att det måste ha kostat en slant att trycka dessa lappar, de nya paketen (fyrfärgstryck!) samt öka antalet cigaretter med en så är det ju logiskt att cigarettillverkarna passar på och finansierar dessa kostnader med en prishöjning på 38 kronor per limpa. I love EU:-(

Det här inlägget är mitt 18:e inlägg till Blogg 100. 18 down, 82 to go.

33 kommentarer:

Carita Liljendahl sa...

Såg bilderna på Sverigefärjan i december.
Riktigt äckliga bilder av människor som hostade eller spydde blod och sånt...
Jag som aldrig rökt på riktigt, bara feströkt i min ungdom, har inte problemet med att försöka sluta heller.
Tycker ibland synd om rökarna - inte för att de röker - utan mer för att de behandlas som paria, inte får synas och finnas nånstans mer. Finland ska också bli rökfritt - minns inte vilket år, 2020? Stör inte mig, men men...

Emma, Sol som sol? sa...

Det är ju flera år sedan som de plockade ut en cigg i stället för att höja priset. Så nu höjer de priset samt lägger tillbaka den? Men det var mer udda att plocka ur en utan att höja priset.

Undrar hur mycket bilder och texter hjälper. Det hjälper säkert till en del. den som kanske äntligen får tummen ur. Men för den inbitne där tummen sitter fast med epoxy? Vet de som bara sätter en lapp för så slipper de se. Eller stoppar paketet i fodral.

Vad det däremot gör är att skrämma upp barn som ser sina föräldrar ignorera det. Det känns ju sådär ...

Emma, Sol som sol? sa...

Asch!

Det skulle stå:
Det hjälper säkert till en del för den som kanske äntligen får tummen ur.

Ditte sa...

Har inga alls bekymmer med de som röker utan tycker mer att det är trist med denna "hetsjakt". I Spanien är det många som röker och likaså i södra Europa och där känns det mer accepterat med rökning och pekpinnarna är få. Och inte slutar man rka för att det blir dyrare men trist att det ska vara så.

Geddfish ♥ sa...

Intressant inlägg! Man gör som man vill och jag har inga pekpinnar på någon.

Jag har smårökt i mina dagar. Kalla det förströkning. När jag var gravid med yngsta barnet fick jag för mig att nu är det slutrökt. Så föddes hon med en sjukdom, där hon inte fick vistas i rök. Sjukdomen hade inte med detta att göra, men så lätt det var att säga adjöss för evigt till giftpinnarna.

PS. Jag är kyrkvärd 1/g per månad och har väl lite förmåner ändå ;) DS.


nalta norrland sa...

Eftersom J tror att rökt håller sig bättre längre så röker han ;-)
Vet inte om jag berättade att han faktiskt hade planer på att sluta...
men ja planerna tog slut ;-)

Eftersom J rullar själv å köper tobak hel (?) som han maler å torkar (!) så ser jag aldrig några paket... varken avskräckande eller inte.

Comsi comsa sa...


Nu är det nog 12 år sedan jag slutade röka så jag visste inte om varken borttagna eller extra-ciggen.

Det enda jag vet är att jag nu tjänat miljonbelopp på att sluta. 🤗

Kram ❤

Ama de casa sa...

Jag var inbiten rökare tills för snart två år sen. Kan säga att en rejäl lunginflammation i kombination med sjukhusvistelse funkade jättebra som hjälpmedel för att lägga av. Ändå lyckades jag med stooort besvär pina i mig en cigg innan jag åkte in på sjukan (det gjorde skitont att röka!).

Däremot puffar jag på e-cigg fortfarande. Är säkert minst lika farligt, men det som känns bra är att jag inte stör omgivningen ett dugg, och dessutom inte har det där problemet "jahaja, var ska jag nu göra av fimpen?".

Eller ja. Visst stör jag omgivningen lite. Får ibland påpekande om hur FARLIGT det är med e-cigg. Det "lustiga" är att det endast är folk som själva röker "vanliga" cigaretter som påtalar detta.

Nån dag kanske jag lägger bort puffen också. Men det krävs väl ytterligare en sjukhusvistelse för det :-D

Kolonilotta sa...

Jag brukar inte skriva om det. Men jag röker faktiskt också. Vet inte om jag är inräknad hos dig! ;)
Dock har jag skiftat mellan heltid, fest, slutat, heltid. Och nu har jag dragit ner igwn till ett par innan jobber och en på väg hem! Jag tycker jag är jätte duktig! :) 19 cigg i paketet ändrades väl för flera år sen istället för att höja. Visste däremot inte att vi fått tillbaka den.

Och bilderna är verkligen jätte snuskiga. Min mamma och hennes man ritar över dom med en svart sprit penna. Alla sätt är bra utom som dåliga! ;)

nalta norrland sa...

svar Att göra collage med iPhone är världsenkelt :)

Yes det var renar... inte så exotiskt direkt ;-)

Vilhelmina är större än Åsele, men det finns inte så mycket affärer kvar jämfört med hur det varit ;-)
nu var ju Granngården målet så jag är nöjd :)

Om Du tar Dig 7 mil hemifrån vart hamnar Du då?
Nyfiken på avstånd i 08a land :)

Marina sa...

I den här delen av världen har det varit dessa hemska bilder på paketen en längre tid. Vet inte hur länge, men i alla fall sedan vi kom hit. Och visst är de vansinnigt hemska, men om de hjälper...tveksamt...

llh sa...

Intressant det här. Som icke-rökande (är man tvungen så är man) storrökare upptäcker jag att jag inte alls hängt med. 19 cigg i paketet! Fast å andra sidan rullade jag oftast själv.
Numera är det enda tråkiga med min ickeröktillvaro att jag aldrig kommer att bli den coola äldre "danska" damen med fin cigarr som jag var ämnad att bli :(

Per-Anders sa...

19 eller 20 cigaretter. Fattar inte. Betyder det nya direktivet att det blir fler cig i varje paket?

Susjos sa...

Tack för tipset med den rullande tvättkorgen. Var in på Granit idag faktiskt, å hittade en DRAmaten, men då hade jag inte sett ditt inlägg om tvättkorgen på hjul, så nu ska jag kolla efter den!

Oj, vilka hemska bilder som finns på cig paketen nu! Är tacksamt rökfri sen jag blev gravid för snart 27 år sedan, nån prilla snus åker in ibland, men bara ibland!

Annette sa...

Ser paketen ut sådär numera.., usch vilka hemska bilder. Jag ser ju människor som röker, men jag tror inte att jag har sett ett cigarettpaket på evigheter. Tidigare låg de ju vid kassan i livsmedelsbutiker, men nu tycker jag att jag har sett att man köper dem i en automat. Jag upplever det som att det gick väldigt snabbt från att rökning var helt accepterat till raka motsatsen. När jag arbetade på ett företag i Danderyd var det i fikarummet man rökte. Och på flygresor fick man röka om man satt längst bak i flygplanet.

Susanne ❤️ sa...

Nä cigaretter är inget jag har koll på, mina föräldrar var storrökare när jag var barn och jag hatade att sitta i inrökt bil , så jag bestämde mig för att aldrig börja ! Varför ska jag när jag tycker det stank ;)
Däremot älskar jag konstigt nog doften av cigarr eller pipa, men inget jag börjat med ändå ;)

Lite avskräckande är det nog men för ngn som vill röka och vi alla får faktiskt bestämma själva ( trots att man kan undra då man ser detta)
Tycker det är onödigt ! Att skrämmas Alla vet !!

Kram

Eva Trillian sa...

Är lite stolt över att kunna säga att jag inte rökt under det här millenniet :)
Alla gör som de vill - om bilderna på paketen gör någon skillnad är ytterst tveksamt.

FREEDOMtravel sa...

Gissar att Peter är en av rökarna bland bloggarna du läser ;) Jag skulle föredra om han slutade (inte för att set stör mig på något sätt, men för att jag är rädd om honom), men jag tror inte att ett sånt beslut måste vara ett eget beslut. Och bilderna lär inte påverka honom... ;) Det där med antalet cigaretter hade jag ingen aning om!

FREEDOMtravel sa...

Oj, jag menar att jag tror att ett sånt beslut måste vara ett eget beslut (ett inte smög sig in där ... ;))

Herr Nilssons Fru sa...

Läskiga bilder men jag tror inte att de bidrar till att folk slutar köpa cigaretter. Jag slutade för 5 år sedan men har fortfarande en gubbe som röker, sett bilder på hans paket men har inte sett att de påverkat honom, men vem vet de kanske de gör. Att sluta var de bästa beslut jag någonsin tagit, men det är upp till var och en.
Go söndag.
Kramiz

Steve sa...

Jag rökte ett paket om dan i ett antal år, men slutade för c:a 35 år sedan. Ett av mina bättre beslut. Ett beslut som jag tog på sekunden, helt utan förberedelser. Det förtjänar nog ett eget blogginlägg inser jag nu.

Anki sa...

Många år sen jag slutade, men Lasse röker fortfarande. Tycker nog man får ta eget ansvar och göra som man vill och de skrämmande bilderna tror jag inte avskräcker någon för alla vet ju ändå! Hm ... konstigt det där att lägga i en cigg till...
Tack för dina höga tankar om mig och WP, men det är inte jag som är duktig - det är WP som gör som jag vill :)

KaJsaLisa sa...

Portionssnus rules :)

Unknown sa...

Såg väl de bilderna första gången i Spanien förra året
störs inte nämnvärt av det måste jag säga
Men de får väl göra sina försök att få folk att sluta, tror bara man kan ta beslutet själv genom att få negativa konsekvenser när det gäller sin hälsa och då sluta
men det är lögn i helvete för undertecknad att sluta helt
så jag skiter i det ;)

Ha det fint Bp

Days by Johanna sa...

oj här lärde jag mig något nytt om dig idag. Att du röker. Det visste jag då inte.

Tror dock inte de där skrämselbilderna kommer göra så stor skillnad, men man kan ju hoppas fler slutar med det där :)

nja ingen snö och is i skåne, det är "gamla" bilder. Måste göra slut på vinterbilderna haha. men igår var vädret minst sagt varierande, man skulle kunna tro det var april redan,

Anita Malta sa...

Usch.. jag menar bilderna är inte något man vilar blicken på direkt och tveksamt om det hjälper alls. Rökte under många år men slutade i början av 90-talet, tackolov. Ett tankeväckande inlägg och det där med 19 eller 20 st i paketet verkar skumt. Men att dricka alkohol då !! När får vi se liknande bilder på vinflaskorna ? Alkohol dödar också men är till synes mer accepterat inom vår kultur. I Brunei och bland muslimer t.ex råder totalförbud men det kanske beror mer på kultur. Nu fick du mig att tänka till. Här i Kuching samsas som du vet ett flertal olika kulturer och religioner, just nu har vi karneval utanför på gatan, männsiskor är glada och lever i harmoni. Helt fantastiskt, men nu kom jag visst bort från ämnet ;-) Idag mötte jag en Näsapa/Probosci i Bako Nationalpark... hahaa.. :-) Kram från Kuching !

MargaretaG sa...

Lämnar inga kommentarer här men ler och funderar ...

Anonym sa...

Har aldrig rökt; försökte en gång, när jag var ca 5 år, då jag
hittade en fimp i en kakelugn; höll på att hosta upp inälvorna.
Mina tonår var under WWII, då det var strickt ransonering på tobak.
Började också spela handboll, och ingen av oss rökte - faktum är
att ingen av mina svenksa vänner nånsin rökt. Mina 3 barn är icke-rökare,
men mina 3 äldsta barnbarn har rökt sen tonåren. :(

Min make rökte en cigarr då och då. När han rökte pipa,
spenderade han ner tid på att stoppa i tobaken än att röka.
Ogillar lukten av cigarettrök. Förr i tiden, om man gick på en
bar, kom man hem med röklukt i hår och kläder. Här var t.o.m.
tillåtet att röka på biografer! Det är OK att röka, men jag
vill helst inte åka gratisskjuts. :)


Kvinnans rättigheter - På kontoret där jag jobbade 1952-53,
fick männen röka vid sina skrivbord, medan "the girls" fick gå in
på toaletten.

Ruth i Virginia

BP sa...

Svar till Ruth:
Minns så väl våra besök i USA (Flordida närmare bestämet) och att man fick röka på bio till exempel. Även om jag är rökare har jag alltid avskydd rökiga restauranger/bion - yuck.

Konstigt nog gillar jag piprök - om det är en "god" tobak alltså, men cigarrök klarar jag inte. Den stinker liksom tycker jag.

PS. När jag spelade fotboll var det ungefär en tredjedel av tjejerna som rökte. Å ja, jag vet att jag rökt upp flera villor i fashionabla Djursholm;-) DS.

Husbilen-Ellen sa...

Många varor som smyghöjs, med eller utan EU´s hjälp. Kaffepaketen minskar, men har kvar prislappen. Så med choklad, kryddor och en mängd andra varor.
Länge sen jag slutade röka och då rökte jag pipa, så jag har ingen koll på cigaretter.

Anni sa...

Fascinerande hur många rökare och föredettarökare som kommenterar här! du som trodde på en dipp i flödet ...

Jag har aldrig rökt och har ett otroligt känsligt luktsinne, klarar inte parfymer/tvättmedel/rakvatten eller om någon inbiten rökare sätter sig bredvid mig på buss/Tbana. Själva cigarettröken klarar jag bättre än den starka sura lukten!

Anki sa...

Bara jag igen ... tänkte väl att huset skulle falla dig i smaken! En takvåning är till salu och det är visning idag! Skynda, skynda! Här en länk så kan du kolla mera: https://www.maklarhuset.se/bostad/sverige/ostergotland/norrkoping/kallvindsgatan/276181
Hm... och inte såg du lyftkranarna som jag dedikerade dig!

Unknown sa...

Dra på sig astma är också ett sätt att sluta röka.
:-(
Kiki