torsdag 9 mars 2017

Ett nästan bara matigt inläggÄta bör man, annars dör man. Med det ordspråket i åtanke var det ju ”bara” att ta bilen till centrum, äta och handla. Ja, bara och bara vet jag inte, då parkeringen såg ut som ovan. Jag kunde ha dött av ryggskott i stället för av hunger om man betänker att det är tung blötsnö blandad med grus som jag fick skyffla bort…

Oxbringa med hemlagad rotmos

Oxbringa med hemlagad rotmos kan jag inte motstå. Å när servitrisen på den lokala restaurangen frågar

– låt mig gissa vad du vill äta idag, oxbringa eller hur!!!?

Då vet man att man är stammis.

Torkat renkött

Torkat renkött är en annan ”delikatess” som jag inte kan motstå. Det är inte det lättaste att få tag på det köttet i stor-Stockholm. Men då min lokala ICA hade Norrlandsvecka för två veckor sedan slog jag såklart till md några förpackningar.

Fråga till mina norrländska bloggkompisar
Det enda jag inte riktigt har kommit underfund med är hur man egentligen äter torkat renskött. Hur tjock ska skivorna vara? Tuggar man eller ”suger” man på köttet? Hoppas att mina norrländska bloggkompisar som ju borde vara experter i ämnet har några tips.

En sak är säker
Det enda jag (som nollåtta) kan säga är att ”efterrensningen” när man ätit torkat renkött är tidskrävande. Det räcker inte med en tandpetare följd av vanlig tandborstning, inte med gula mellanborstar efter borstningen heller. Utan här behövs även gröna mellanborstar och tandtråd. Men det är absolut värt besväret:-)

Det här inlägget är mitt nionde till Blogg 100. Nine down, 91 to go.

22 kommentarer:

Rantamor sa...

Förstår att ni har besvärliga dagar i Stockholm nu när det varit så söiga dagar, inte lätt i detta biltäta område.
Vi har ju också fått en hel del snö här uppe i norr, men det är ju lite normalt så vi blir inte så upphetsade, bara att ta snöspaden och bege sig ut....ja Rantafar dådå !!!
Men det bli kaos här med, har haft Colin här på sportlov några dagar och skulle igår skicka hem han på Norrtåg upp till Umeå.
När vi kom till resecentret så stod det att tåget var inställt och ersatt med buss....som ingen visste när den skulle komma.
Allt slutade med att mamman kom å hämtade han på kvällen, så nog kan snö ställa till det.
Men ändå NORRTÅG och SNÖ borde ju funka....bättre var det förr när tågen drevs med ånga då jäklar gick dom i drivsnö också...

Torkat renkött skall täljas med en vass fritidskniv mot tummen...
Bara sååååå gott !!

Tjingelingen från Rantamor.

Emma, Sol som sol? sa...

Vad jag vet har jag aldrig ätit torkat renkött ...Undrar om ja inte såg det på ICA Maxi emellanåt?

Ibland är det trevligt att bli ihågkommen och igenkänd. Ibland önskar man dock att man inte blev det.

Days by Johanna sa...

Oh rotmos så gott. renkött har jag nog aldrig ätit, hoppas dina norrländska vänner kan svara på din fråga! :)

Ja jag hoppas verkligen forskningen ger bra utslag så fler slipper må så dåligt som jag gjorde och missar viktig tid med sitt nyfödda barn. Erik och Hugo är så tajta idag och jag tror det beror på de fick så mycket tid när han var nyfödd och att jag inte orkade riktigt.

Ja havandeskapsförgiftningen är en stor andel till att det inte blir fler barn, plus att jag mådde så dålig psykiskt med. Så vi är nöjda med Hugo. Jag känner själv idag att jag inte orkar gå genom det en gång till och dessutom utsaätta Hugo för det. Lovar vara rädd om Erik <3

Olga T sa...

Så Tintin fick komma ut lite. Skotta snö är inte nyttigt! Rotmos tillhör inte mina favoriter men renskavsgryta är gott! Tror dock inte att jag ätit torkat renkött.

Steve sa...

Norrlänning är jag, men renkött var inget jag fastnade för. Inte oxbringa heller för den delen. Idag är ju båda dessutom uteslutna då jag sedan länge är köttfri. Jag förstår dock att du behövde nåt rejält att hugga tänderna i efter snöröjningen. Stackars Tintin!

Comsi comsa sa...Det där såg ju ut som oxens tunga, hi hi.... :D)
Vet inte hur renköttet ätes bäst, skär man inte bara små bitar och äter som snask?

Kram ♥

Maria sa...

Skotta behöver jag inte göra. Inte ens när det är snö. Det sköter min man. Eller min son. Eller någon annan som inte är jag.
Om oxbringa med rotmos tycker jag inte och torkat renkött har jag aldrig ätit. Jag har inget som helst att bidra med här känner jag så jag går ut igen ;-)

nalta norrland sa...

Oxbringa å rotmos, nix sånt äter jag icke, jag är allt för kräsen.

Rantamor beskrev så bra hur Du äter torkat renkött :)
Renskavsgryta, mums :) Nu vet jag vad vi ska äta i morgon :)

Snö, snö å mera snö, för att vara en snöfattig vinter tycker jag det verkar som om typ hela Sverige haft snö denna vinter.

Geddfish ♥ sa...

Oxbringan med rotmos, såg ju bara för läckert ut, gillar sånt!
Jag har ätit renkött på min stora norrlandsresa. Vi var både hemma hos vanlig samefamilj och ute i skogen hos skogssamer. Kommer faktiskt inte ihåg hur vi åt detta. Men det var gott, det vet jag.
Här är nästan ingen snö och det såg du ju.
Kvällskram

Ditte sa...

Visst är det skönt att vara stamkund och bli igenkänd.Och maten såg verkligen god ut. (Minns på några restauranger i Peking, denna gigantiska storstad och där vi bodde på "Stureplansläge" och personalen i stort visste på våra stamrestauranger vad vi ville ha. Och även ett år efter det att vi flyttat hem. )
Att "bara ta ut bilen" verkade inte så enkelt. En rejäl kraftansträngning vill jag lova.

Vad gäller det torkade renköttet har jag köpt det i Hötorgshallen ett par gånger, men det var många år sedan, då pappa levde. Med honom åt jag torkat renkött med samer på fjället när vi fjällvandrade sommartid och när vi vintertid gick långa turer på skidor och bodde i snöbivack. Men efter detta har jag inte ätit det... Men kanske dags igen.

KajsaLisa sa...

Parkeringen så väl inte så aptitlig ut, men oxbringan gjorde det. Men du glömde namnet på restaurangen, tänkte testa. Har dom alltid det på Torsdagar?
Orkar inte laga den här maträtten själv :)
Sen måste jag tacka för bilden på dom fina mössorna, jag har redan fixat en stickbeskrivning och satt igång :)

Beppan sa...

Rejäl mat det där - oxbringa med rotmos. Undrar hur många unga som ens vet hur man gör...
Torkat renkött ska skäras i tunna skivor med vass kniv och bara ätas som de är. Helst sittande på renskinn i en snögrop på fjället i gassande vårvintersol :-)

Anki sa...

Rotmos ... såå gott! Rimmad oxbringa är lite lyxvariant, så här blir det oftast rimmad fläsklägg istället. Rökt renkött är gott - smakade det i tunna skivor när vi var i Oviksfjällen när pojkarna var små.
Tack för din kommentar BP, men jag tror helt enkelt att jag är envisare än du och Gunnel - har inget med IQ att göra :)

Anonym sa...

Mat även i din blogg! Bra jobbat B! :)
Klara blev glad åt att mamman plockade fram sina uråldriga stickkunskaper... Om du inte har gjort det, gå på Eero-utställningen på kulturhuset. Gratis och lagom liten/stor.
/malena

Marina sa...

Översta bilden är ett praktexempel på hur man inte vill att det ska se ut när det är vinter!!

cat sa...

Jag har ju redan konstaterat att vi inte delar så många matpreferenser du och jag :-) Har därför ingen som helst aning om hur renkött bäst förtärs. Måste säga att all den tandrengöring som behövs efteråt låter skitjobbigt!
Till min stora lättnad och glädje, så behövdes det ingen skyffel den här snöomgången. Nu har det mesta dessutom smält bort. Tjoho! Ha en härlig helg!

Eva Trillian sa...

Tintin på äventyr alltså :)
Vilken god lunch! Mmmmm! Trevligt för alla parter med en stammis som uppskattar maten!

Carita Liljendahl sa...

Det var då inte en särskilt välskött parkering... Men klart det blir sådär då plogbilen farit fram...
Nä, nu vill vi ha vår och SOMMAR!

FREEDOMtravel sa...

Riktigt svensk mat idag! Jag är ju skåning så jag kan inte bidra med några tips. I så fall får jag väl bidra med tips om hur man äter spettekaka, haha ;) Fast nä, inte ens där har jag nog nåt intressant att komma med... Kan inte ens komma på att vi åt nåt speciellt i Skåne när jag växte upp? Möjligtvis att det alltid var fläskfärs eller blandfärs istället för nötfärs... Däremot minns jag att jag upplevde en del mat här i Sthlm som exotisk när jag kom hit som 14-åring. I skolorna här serverades "lapskojs". Det var en mycket underlig rätt med ett mycket underligt namn för en skåning... ;)

MargaretaG sa...

Är det ett år sedan jag kommenterat, något sådant i alla fall men kul att se och att komma direkt till en fråga till norrlänningar var ju trevligt.
Rantamor har beskrivit det bra, däremot brukade jag få torkade renstekar och de gick bra att skära i tunna skivor och ha som snacks eller som tilltugg till övriga smårätter. Förstår inte det där med tandpetare för mitt val av torkat renkött ger inte det behovet. =) Förstår att de små lokala producenterna kanske inte finns på din butik och Polarica är en stor producent som finns i Haparanda och köper in sina produkter från fler länder samt har många olika produkter. Men helt ok och brukar tillaga av deras souvas och andra bärprodukter ibland.

Jag mellanlandade i Sthlm i tisdags och då kändes det som -15 (var -3) men när jag var hemma i Luleå igen så förstod jag igen skillnaden mellan -3 och -15.

Idag har vi ett riktigt fint vårvinterväder och just nu så droppar det från taket, ganska härligt.

Har börjat på ny kula och ramla inte av stolen, soffan eller något annat när du läser detta - jag har hopat på 365 igen. =) En god vän lyckades av någon konstig anledning med sin övertalningsförmåga innan jag reste bort i februari och nu är jag där - vet inte hur det går och bryr mig inte heller speciellt mycket, bara kul att vara med så länge jag har inspiration sedan får vi se.

Ha det gott och ska nu försöka hålla koll på dig igen, så länge livet tillåter och solen skiner.

Ama de casa sa...

Torkat renkött... SÅÅÅÅ gott! Det får jag inte tag på här i Spanien. Möjligen på sin höjd att jag hittar renskav på nån av dom skandinaviska affärerna.

Sen hur man äter det ser jag att du redan har fått svar på :-D

Anni sa...

Håller med dig om renköttet, det är gott! Kul att du fick tag i det på din ICA, tycks vara ett bra ställe. Rensningen efteråt påminner om den när man ätit färsk ananas.