tisdag 13 september 2016

Frukter
För några veckor sedan visade jag er ett träd med små konstiga frukter som jag aldrig sett förut. Kolla här om ni har glömt. Då många av mina läsare är så otroligt kunniga vad gäller flora och fauna fick jag genast svar på vad det var för frukter. De heter Kvitten. Då var frukterna gröna och gula. Idag var de röda. Kände lite försiktigt på några av fallfrukterna och de var stenhårda. Om man nu kan göra marmelad på dom som ni säger så undrar jag när de mognar, och vilken del av frukten som blir till marmelad/sylt. Undrar egentligen varför jag undrar om man säger så. Jag skulle aldrig ge mig in på ett sådant projekt.

Plommon
Tackade till och med nej tack till gulliga grannen som kom ner med ett några kilo gula plommon häromdagen.

- Vad gör man med plommon frågade jag grannen.

- Äter dom, svarade hon.

Ja, inte äter jag två kilo plommon, å inte gör jag marmelad och/eller saft av dom heller för att inte tala om att att baka en kaka. Dessutom trodde jag att plommon var blå/lila…21 kommentarer:

nalta norrland sa...

Har ingen aning om att det finns något som heter kvitten,
är Du verkligen säker på att man gör marmelad...
fast vad vet jag ;-)

Plommon hade jag med tackat nej till,
det hade ju aldrig blivit uppätet,
en sådan mängd hade räckt flera år ;-)

Ditte sa...

Kvitten används mycket i Spanien och serveras ofta i marmelad/syltform som tillbehör till bl.a manchegoostar och nadra spanska ostar. Har även fått det i samband me dostar i Frankrike.
Mognad och mer detaljer vet jag inte, men jag antog ju att det var kvitten.
Plommon kan vara lila eller röd/gula, kanske andra färger också.
Men ett par kg had ejag gärna tagit emot och ätit eller gjort en kaka och vem vet kanske lite sylt.
Men det är just "vem vet"? som är haken.
Säkert lika bra att avböja.
Vackra bilder hade du vare sig nu kvittena här går att äta eller ej.

Geddfish ♥ sa...

Jag hade aldrig hört talas om kvitten, förrän våra goda vänner tyskarna kom med sylt/marmelad av denna frukt.Inget jag skulle betala pengar för.

Däremot plommon, det är jag uppväxt med, både gula, blå och röda. Mums! Det hade jag gärna tagit emot. Man kan frysa dem som de är och använda allteftersom. Naturligt god sylt.

Susjos sa...

Kvitten har jag kanske hört om, men har nog aldrig smakat det. Tycker de påminner om nypon på bilden?
Men BP, har du inte sett gula plommon i affären? Jag hade gladeligen tagit emot dem,älskar plommon och suckar avundsjukt när jag går förbi ett plommonträd som dignar av plommon!!!

PS. Tack för fina kommentarer i min blogg ♥ Ds.

Ama de casa sa...

Det var ett väldigt fruktat inlägg... ;-)

Jag vet fortfarande inte ett vitten om kvitten :-) Men dom gör sig bra på bild!

Du är duktig som kan det där med att säga nej tack. Jag hade tagit emot dom där plommonen och sen hade dom förmodligen åkt i soporna efter att jag hade ätit upp några stycken...

Eva Trillian sa...

Plommon kommer i alla färger (nåja, inte ritkgit - men många färger i alla fall) och är (nästan) alltid goda. Man tackar inte nej till plommon.Man äter dem och delar med sig ;) De är ju SÅ goda!

Susanne sa...

Nu fick jag svar på stora fråga igår vad är Kvittenmarmelad? Kvittenmarmelad serverades till Osten på Tapasstället igår. Tusen tack för att du delar med dig av dina nya kunskaper ;)

Annette sa...

Å, gula plommon är ju favoriten bland plommon! Jag gör varken saft, sylt, marmelad eller något annat, men man kan ju äta dem färska, det är ju så gott! Vi hade ett krikonträd här, en typ av plommon, som tyvärr bröts sönder av en tromb. Plommonträd är nog annars den typ av fruktträd jag helst skulle vilja ha. Kvitten, det var nytt för mig, kul att lära sig något nytt :)

Svar:
Problemet är bara att nu är jag igång och skriver på min egen bok, så det är litet mycket att hinna med… Men under oktober-december blir det inte lika många recensionsböcker, det verkar vara högtryck på boksläpp nu i samband med bokmässan. Jag tror dock att jag ramlat tillbaka i mitt intensiva tempo, som inte var så bra tidigare, så jag skall skärpa mig litet.

Förresten tänkte jag som du när jag såg andra som läste lika mycket som jag gör nu, eller faktiskt dubbelt så mycket, hur kan de njuta av läsningen?! Men det gör jag. Jag är så nyfiken på många böcker, och ser fram mot att läsa dem.

Emma, Sol som sol? sa...

Kvittengelé är jag uppvuxen med och här i Spanien gör de någon form av fast marmelad som man sedan kan äta som efterrätt. Har inte vågat mig på det än men det finns överallt i butikerna har jag sett nu.

Plommon! Åh så gott! Sylt, marmelad så klart men framför allt chutney! Det blir superdupergott! Och väldigt enkelt att göra. Upp till grannen och be om plommonen igen!

Paula i pörtet sa...

Hej, det som är det nästan bästa i livet är att man aldrig blir fullärd! Det finns något nytt att förundras över varje dag, bara man har en liten gnutta nyfikenhet...
Kvitten är en ny bekantskap för mig också, och ja, marmelad är det enda jag hört att man använder den till. Smaken har jag ingen aning om!För mig räcker det att titta på det vackra första fotot. Kanske gillar fåglarna att äta dem i vinter?

Comsi comsa sa...Kvitten är för mig främmande... Plommon känner jag till och äter dem då och då också, men de är inte gula.

Kram på dig ♥

Monica sa...

Kvitten är ju inte typiskt svenskt, tror
aldrig jag smakat marmeladen och nu är det
för sent.
Plommon finns i flera färger dom gula är
riktigt mumsiga men du som redan har fart på
magen ska nog hoppa över dom:-)
Hoppas den lugnat ner sej nu.
Ha en bra dag:-)

cat sa...

Har samma inställning som du till plommon :-) Kvitten har jag aldrig hört talas om. Jag tvivlar på att det blir så god marmelad av dem. Å andra sidan ska inte jag döma, eftersom jag inte gillar marmelad överhuvudtaget.
Ha en härligt solig onsdag!

Anita Malta sa...

Undrar också varför du undrar och jag undrar också trots att inte jag heller någonsin kokar sylt :-D Men de är fina på bild !

Skulle nog haft väldigt svårt att säga nej till gulliga grannen som så omtänksamt kom med flera kilo gula plommon som hon ville ge bort. Nu tycker jag ju om plommon men även om jag inte gjorde det skulle jag tackat ja, ge en kram och sen fundera på vad jag skulle göra med all frukt. Är ju rädd om grannsämjan här i huset men tycker ändå att du på sätt och vis gjorde helt rätt, för att du är du och du gör som du känner spontant och då blir det rätt, inget fel med det :-D

Maria sa...

Någonstans långt inne i mitt stökiga huvud finns det något om kvitten men det kan ju stanna där nu när du upplyst mig ;-)
Plommon är ju gott men två kilo lät lite som en överdos!
Kram

Steve sa...

Hemgjord marmelad är bara ett måste till helgfrukosten. Svartvinbär eller rödvinbär, plommon, körsbär eller vad annat som bjuds.

Biggeros sa...

Är både glad för grön/ gula och blå/lila plommon. Snäll granne att ändå erbjuda🤗🤗 Jag är definitivt inte intresserad av att safta och sylta. Det lämnar jag över till andra. Tur att vi är olika. Kram

Stare Ström sa...

Tur du inte satt i dig 2 kg plommon om du inte har fått stopp på magen än...

Kolonilotta sa...

Jag har nog aldrig ätit kvittens som den är. Däremot är marmeladen makalöst god till ostbrickan! :))

KajsaLisa sa...

Nuskall vi ut och plocka kvitten, hajar nada. Kom att tänka på kvicken i sporten Quidditch som spelas på Hogwads, är den hård kanske man kan slå iväg den med kvastskaftet.

Anki sa...

Skulle aldrig tacka nej till plommon :) OM du av någon outgrundlig anledning skulle få för dig att göra kvittenmarmelad, så finns det en uppsjö med recept på nätet...