onsdag 4 maj 2016

Vilken underbar dag!

Dagen började med att den drygt åttio år gamla grannen frågade mig om jag hade sett backsipporna på ”kullen” ner mot Täby Centrum. Om jag hade vetat vad en backsippa är hade jag troligen inte svarat:

- Menar du sipporna till vänster om vägen?

Hade blickar kunnat döda hade jag varit stendöd kan jag säga.

- Nej, det är vitsippor, svarade damen indignerad.

Sedan fick jag en vag beskrivning var backsipporna som förresten är fridlysta skulle finnas.
Å visst hittade jag den fina blomman som stod i grupper om max. fyra precis överallt på ”kullen” som består av flera mindre ”berg” om jag ska vara petig;-)


Resten av dagen då… Häng på så ska ni få se. Enjoy!


Italienska köttbullar hos favo lunchstället l'Incontro är ren njutning. Receptet är hemligt, men jag "drog ingredienserna ur" Zara. Hennes man berättade att inte ens kockarna får närvara när Zara gör bullarna och såsen från scratch.


Vad ska man säga om Cajsa Warg? Stället är ett måste när man är trött på de stora matkedjorna och vill testa något helt annat i mat- och dryckesväg. Exempel: Ramslökscrème, tryffeltartar, ramslöksrisotto, Ginger Beer och Lemon Shandy. Med andra ord är det inte att rekommendera att gå dit i början av en långpromenad;-)


Tunneln genom Brunkebergsåsen hade jag aldrig använt förut. Den går från Sveavägen till Birger Jarlsgatan och är 231 meter lång, 4 meter bred och 3,9 meter hög. Hur häftigt som helst!


En öl på Debaser i Humlegården är inte helt fel, speciellt då stället har Brooklyn. Är man över 50 år gammal drar man garanterat upp medelåldern. Så när vi såg dessa två herrar kände vi oss inte så "utsatta" längre. Kan berätta att herren till höger är en granne och han är pensionerad professor i bland annat militärhistoria på Försvarshögskolan. Till vänster ser ni hans cigarrbolmande kompis, som att döma av frisyren troligen haft samma yrke som min granne;-)

26 kommentarer:

Carita Liljendahl sa...

Ja, tänk. Vårblommorna gör oss lika lyckliga alla år. Krokus, scilla, tussilago, vitsippa, blåsippa... och nu lärde jag mig åter nåt nytt via din blogg :-)

KajsaLisa sa...

Jag har plåtat den tunneln själv, tycker du fick till ett bra djup i bilden.

KajsaLisa sa...

Just det, kom just hem från ett annat Debaser, Strand vid Hornstull. Bilder i morgon.

Meta sa...

Vad härligt att ni har de vackra blommorna i stan( du får nog läsa på lite om sånt) hihi.Jodå storsatn har många härliga och fina platser att njuta av. Professorer de är ofta ett eget släkte men rätt coola ändå.
Men du ha det en härlig låghelg nu. njut ute, vet inte hur länge det varar
Kram Meta

Olga T sa...

Bravo ! Du lär dig både fåglar och blommor efter hand. Backsipoorna är fina! Inte ofta man ser blommor på första bilden i din blogg. Visst var det en underbar dag igår! Mer sådant!!

Emma, Sol som sol? sa...

Haha, jag hade kunnat vara din granne i löget. En pulsatilla vulgaris. Ack så vacker! Sådde fröer av dem (och bågra hundra andra saker) för några år sedan men jag minns inte hyr det gick, om det blev några plantor.

Maten såg verkligen god ut! Och den där tunneln har jag inte bestämt mig för vad som är värre: gå helt ensam eller gå en okänd lika ensam till mötes. Vad gör man när man möts? Nickar? Säger hej? Fast det är ju Sverige så då ignorerar man väl. I Spanien hade man mötts av ett trevligt Buenas días!

Ama de casa sa...

Fina lavendlar där :-)

Måste säga att det är betydligt trevligare när du visar matbilder INNAN den har varit nere i magen och vänt :-D

cat sa...

Du har verkligen haft en härlig onsdag! Jättefina foton och speciellt backsipporna :-) Är så avundsjuk på din fria tillvaro.
Du har analyserat helt rätt om Joe och Magnum. Den senare funderar och klurar mycket. Joe tar mer dagen som den kommer. Om man nu kan förmänskliga på det viset ;-)

Annette sa...

Så fint foto på baksipporna med den skärpan och från den vinkeln, med himlen bakom. Det ser så försomrigt ut :) Fina färger också, lila och gult.

Och mat, jag är galen i mat :o Det stället skulle jag gärna äta på, men nästa gång jag är i stan blir det kring Kungsträdgården, så jag får leta upp något annat lunchställe där i närheten. Cajsa Warg, där skulle jag antagligen gå omkring i timmar, och komma ut med kassar med spännande godsaker!

Tunneln var verkligen läcker! Det känns som att vara i en sciencefictionfilm! Snyggt med djupet och perfekt att tunneln inte var packad med folk som skymde sikten.

Bäst gillar jag ändå din avslutande bild, jag gillar de där ögonblicksbilderna ur verkligheten. Man ser så många små detaljer och får så mycket att fundera på .

Tack för fin kommentar hos mig :)

Ditte sa...

Tack för denna backsippebildande lektion. Nu lärde jag mig något nytt. Back sippor har jag hört talas om men inte skådat i verkligheten. Och någon yur till Täby väntar tyvärr inte just nu.
L´incontro passerade vi på vägen från Arlanda och då mindes jag att du rekommenderat den och stället finns även noterat i restaurangboken. Ännu icke prövat av mig. Men matbilden lockar absolut! Läcker!
Cajsa Warg besöker vi här på Söder då och då, Renstiernas gata. Även perfekt att där handla picknickmat på om man får för sig att cykla ut till Djurgården eller ta båten över. Ja, andra ställen går ju också bra. Och bra att köra "take away".
Tunneln gick jag genom i häromdagen, småsprang, och läcker är den. har verkligen fångat en bra vinkel.
Humlans Debaser med Brooklyn är inte testade men jag har varit på Debaser vid Medis, men där saknas de gröna omgivningarna.
Förstår att ni höjde medelåldern, känner klart igen femomenet. Likaså är det på Josefinas på Djurgården, Strandbryggan, strandvägen och andra käcka ställen.
Men vad gör det? UNgdomarna kan behöva piggas upp. Din granne, professorn, googlade jag genast på och har hört talas om honom i ett par sammanhang. (Uppvuxen i Solna är han också.)
Och visst var det en underbar dag.Comsi comsa sa...


Du har verkligen blicken för fotande, en sann konstnärssjäl är du, bara så du vet ifall du inte visste, hi hi....
Tunneln har jag gått genom flera gånger men jag gillar den inte, men tack-vare ljusinsläppet går det bra.

Kram och ha en fin dag ♥

Susanne sa...

Tack för lärdomen om Backsippan, hade ingen aning om dess existens innan. Ur att jag har dig ;)

Eva Trillian sa...

Det är inte lätt att veta vad alla blommor heter och hur de ser ut. Jag brukar försvara min okunskap med att jag är den som tagit på mig uppgiften av att bara njuta av dem!
Den där maten såg väldigt god ut!

biggeros sa...

Så fina backsippor!! Pasta med köttbullar ser väldans gott ut. Tänk att lyckades att få ingredienserna 😀Det var en lång tunnel. Det gäller inte att lida av klaustrofobi. Vilka härliga och njutbart att kunna sitta ute. Kram

Steve sa...

Så fick du äntligen anledning att använda dagens rubrik "Vilken underbar dag!". En sån har vi här idag.

Tredje året i Hjo sa...

Backsippan är så pass ovanlig att. Kanske har jag sett någon i min dar, men förmodligen inte. Så hon hade nog dödat mig också.

Anita Malta sa...

Vilkent härligt glädjefyllt inlägg ! Ja, bortsett från damen med blicken som kan döda då ;-) Visste inte heller hur backsippor ser ut men nu vet jag och jag som inte brukar gilla närbilder på mat blev genast sugen på Italienska köttbullar. Mums vad gott det ser ut.
Men vilken bild !!!!! Tunneln alltså, jag skulle kunna ge vad som helst för att lyckas få det djupet du fångade med kameran. Så himla snyggt och läckert !! Vad härligt att våren äntligen kommit till Stockholm. Nu är det bara att njuuuuta och invänta den långa sköna sommaren :-)

Olga T sa...

Har tittat på dina bilder igen och är mäkta imponerad och förtjust i din bild i tunneln! Grymt bra! Ett av dina bästa foton.

Ulla Maria sa...

Idag bjöd du på mycket att fröjda sig över. Imponerad av den variation du har i inläggen. Suveränt läckert foto genom Brunkebergsåsen.

anemonen sa...

Backsoppor är vackra nu och de har exposiderat i backarna här nere men de är som sagt fredade så man får helt enkelt njuta av dem in logo. Nu måste jag förbjuda dig att visa sådana här goda rätter milde tid vad det knorrade till när jag såg de italienska köttbullarna, och du kan väl inte tänka dig att skvallra heller när det gäller ingredienserna så jag får sukta. Milde tid så gott det ser ut. mumsfilibaba var det här. Tunneln är ett kanonfoto och jag börjar inse att du helt enkelt har förringat dina färdigheter i fotografins konst.

Rantamor sa...

Älsakr dina backsippor så underbara bara...
och att du hittade dom tumme upp.
Köttbullarna hade jag lätt smakat på och säkert gillat...
Tunnreln var ju jättehäftig att fotografera i...så grattis...

Tjingelingen från Rantamor dock ingen professor....

Husbilen-Ellen sa...

Vilken blandning av fina foton! Jag gillar ju backsippor, men tunneln får verkligen tummen upp!! Italienska köttbullarna såg riktigt goda ut. Din text ger ett extra brett leende, allrahelst till professorsbilden!

Anki sa...

Backsipporna är såå vackra! Nu blir jag nästan lite avundsjuk ... jag vill också ha backsippor på en kulle nära mig :)
WOW - vilket djup du fick till i tunnelbilden! Det känns som sugs in i tunneln!
Härligt inlägg - gillar dina professorer :)

Per-Anders sa...

Fin bild på sipporna!

Unknown sa...

Halloj där i tunneln...den har jag också fotat.
Fantastisk överraskning den där tunneln och absolut värd att fotas om och om igen. Snyggt!
/Kiki

Anni sa...

Brunkebergstunneln är ju en suverän genväg, den använder jag ofta. Har faktiskt en och annan lyckad bild därifrån också.

Men du, inte får du skriva att du dragit ur ingredienserna och sedan inte berätta mer!!! Matfotot får mig att dregla värre än Pavlovs hundar! TUR att jag ätit redan.

Och ramslök har jag precis planterat i trädgården, hoppas att den trivs hos mig!