tisdag 24 maj 2016

Synergieffekt eller diversifiering

Om ni tycker att rubriken låter väldigt tråkig så har ni alldeles rätt. Men jag lovar att inlägget inte kommer att handla om tråkiga ekonomiska funderingar utan om fyra ”upptäckter” jag gjorde i ”The English Shop” i Söderhallerna igår. Det är bara som så att jag inte kan bestämma mig om företagen har åstadkommit synergieffekter eller bara diversifierat sina produktsortiment.

Jack Daniels

Jack Daniels är en Bourbon whisky. Det vet nog de flesta. Företaget har uppenbarligen dragit den ganska logiska slutsatsen att whiskydrickandet borde öka rejält när man grillar ofta och länge. Å då var det ju riktigt smart att lansera ett antal BBQ såser. Synergieffekt eller diversifiering – det är frågan.

Budweiser och Guinness

Budweiser och Guinness är två ölsorter, även det är ju känt. Amerikaner dricker Budweiser till frukost, vilket är helt okej, då ölen liknar vatten i både utseende och smak. I Storbritannien dricker man den starka ölen Guinness tidigast till en publunch mitt på dagen, men vanligast under en AW. Budweiser och Guinness måste ha resonerat ungefär som Jack Daniels när de valde att sälja BBQ såser. Personligen vet jag vilket märke jag föredrar. Synergieffekt eller diversifiering – det är frågan.

Guinness

Guinness har dessutom tänkt lite längre. Ju mera chips man äter ju törstigare blir man. Då kan man lika gärna tillverka sina egna chips också. Synergieffekt eller diversifiering – det är frågan.

Famous Grouse

Famous Grouse är makens favo whisky. Den välkända ripan resonerar uppenbarligen i helt andra banor då den satsar på senap i stället. Här är det inte bara frågan om synergieffekt och diversifiering utan hur man tänkte här - egentligen.

PS. Ska snart gå på en bloggrunda hos er. Har inte öppnat datorn på hela dagen, då solen och temperaturen absolut inte lockade till inomhussysslor. DS.

21 kommentarer:

nalta norrland sa...

Marknadsföring och varumärke i kombination gör troligtvis att folk köper... dock har de tydligen glömt bort ICA butiken i Norrlands glesbygd ;-)
Jag vet oxå vad jag skulle välja ;-)
Den där senapen skulle funka som present :)

Ditte sa...

Helt underbart inlägg! Och många leenden kom....
Har besökt butiken i andra sammanhang, men eftersom jag bor i lägenhet näst högst upp kan vi inte grilla och jag har följaktligen lämnat grillsåserna till andra.
Men senapen har jag missat. Kanske kan man få ett smakprov?
Vad gäller "Budweiswer" kan man ju undra om det är öl...Inte i min mening. Och då ännu mindre lämplig som grillsås. Tror din tes om synenergi och diversifiering är ganska klar för många.

Ulla Maria sa...

Lysande, smakfullt och kul inlägg. Har några fd musikerkollegor med förkärlek till amerikans musik och whisky. De skulle älska att pensla allt som ska på grillen med Jack Daniels.
Budweiser BBQ-såsen känns inte särskilt spännande och fick mig att tänka på Monty Pythons skämt om likheten mellan amerikansk öl och att älska i en kanot.
Frågan om det är frågan om synergieffekt eller diversifiering kvarstår. Ser fram emot uppföljare i ämnet. :-)

KajsaLisa sa...

Herregud vilken affär, måste kollas upp, det vattnas i mitt anglofila svalg.

Ama de casa sa...

Haha! Alkohol säljer tydligen på många sätt :-)

Jag blev lite förtjust i Budweiser på senaste USA-trippen. Ja, ölet var fortfarande samma blask, men dom hade förpackat den väldigt fin i vackra, röda plåtflaskor :-)

Anita Malta sa...

Söderhallarna känns bekant och i den affären har jag varit men det var inte igår ;-) Väldigt kul att se dina upptäckter som jag själv förmodligen inte alls skulle reflektera över. Budweiser till frukost!
Synergieffekt eller diversifiering, nu har jag läst orden flera gånger men det kopplar bara inte !!

Däremot hör jag just nu via SVT Play att det är riktigt fint sommarväder i Sverige, hoppas det håller i sig.

Vi har lämnat Thailand och är på Borneo. Har hyrt en lägenhet i KK och ska nu ge oss ut på stan :-) Ha en toppendag Beate!

Geddfish ♥ sa...

Lysande fiffigt inlägg!

Jo, så är det nog. Förpackningen gör sitt till inköpet och baktankarna är nog inte helt fel.
Kan väl säga att OM jag ska ta en öl, så ligger Guiness och Leffe bra till, men det får vänta till eftermiddag/kväll.

Denna gråa dag, ska jag göra något trevligt. Utan bonuskupong, eller får se ;)

Önskar dig en förträfflig dag!

Steve sa...

Tja. Nödgades googla på min favo bourbon Jim Beam och ser att de vandrat samma väg som Jack Daniels. Jim Beam BBQ sås, i den fällan går jag inte.

nalta norrland sa...

svar Stefan Ahnhem, Christoffer Carlsson är helt okända författare för mig, ska absolut kolla upp dem :)

Pappa är bättre, inte bra... dock osäkert ifall vi kan förvänta oss så mycket mer, vårdplanering i eftermiddag, meningen är att han ska flyttas igen... valet är hem till mamma - trots han icke klarar sig själv - eller ett korttidsboende i väntan på ???
Enligt läkare går det framåt, tålamod och små steg, "tänk på åldern",
plötsligt är åldern så mycket viktigare, har så stor betydelse än den före 2 maj. Pappa är ju virrig, typ senil... det var han inte innan operationen, då körde han bil, nu kan han knappt gå.
Enligt sköterskan på avdelningen är pappa behov av vård, hon frågade mig om min mor kunde sköta om honom.
Nåväl... vi får hoppas på det bästa.

Emma, Sol som sol? sa...

En till som har inspekterat hyllorna, ser jag! Och ser man en produkt en så brukar man oftas se flera så det blir en hel uppsjö med udda saker. Dina kort var dock vackrare, kan ju bero på att man i Sverige inte har sprit i matbutiken. :D

Fast steget från whiskey till grillsås är inte så långt som man skulle kunna tro då man med fördel kan ha en skvätt starkt i såsen. Och jag tror faktiskt att det är samma sak med senap.

FREEDOMtravel sa...

Kul inlägg! Och uppmärksamt! Tillverkarna vill väl hitta på nytt hela tiden... blir ju lite galet till slut! Peter gillar whiskey (det gör iofs jag också) och köper ibland en flaska Jameson, men efter vårt besök i Vietnam för många år sen kallar vi den alltid för Jamisan, enligt det vietnamesiska uttalet ;)

cat sa...

Din make och jag har samma favo-whisky :-) Fast det vet i tusan om jag blir särskilt sugen på deras senap. Budweiser köper jag inte vad de än väljer att tillverka. Guinness chips skulle jag nog kunna tänka mig.

Meta sa...

Hahaha det där gjorde du bra. Har inte sett det förut men det är klart många överlever ju inte allt drickandet så då får de nog hitta på annat. i tider då alla pratar om minskande alkohol intag.
Härliga informerande bilder.
ha det gott och njut mitt i veckan snart helg igen ( ska nog försöka få till en skylt då)
Kram Meta

Unknown sa...

Det gäller att göra en bra reklam och framföra de redan kända märken. Visst kan man tycka att det är märkligt ändå!!Så synenergieffekt 😙😙

Comsi comsa sa...


Jag har inte ens sett dessa såser och chips... :D)

Kram på dig ♥

Eva Trillian sa...

Jack Daniels BBQ-sås har jag testat ... men minns inte vilken sort. God var den i alla fall - på en grillat köttbit, en sommarkväll ;) och med god öl till!

Susanne sa...

Älskar den butiken, måste dit och shoppa lite ser jag. Kul att din make oc jag har samma whiskeysmak ;)

Unknown sa...

Asså nu måste man ju kolla upp betydelsen av ekonomiska termer. Men budskapet är tydligt – Whisky rules
/Kiki

Anni sa...

Brukar alltid kika in i den butiken om jag är på Söder. Tror dock att jag avstår från grillsåserna och blandar min egen senap med makens whiskey. Köpte en senap med rom i Danmark - den var makalöst god!

Husbilen-Ellen sa...

Smarta företagsdrag!

Annette sa...

Undrar just hur det kommer att gå med de där grilloljorna... Jag skulle nog välja utifrån flaska och etikett, så för mig blev det Jack Daniel's i så fall. Kul att du kollar in utbudet i livsmedelsbutikerna :) Själv står jag knappt ut med att gå i en klädesbutik, men i livsmedelsbutiker kan jag gå omkring och titta och fundera på maträtter betydligt längre.