fredag 27 maj 2016

Att leka med maten

Minns att min mamma ofta fick tala om för mig att inte leka med maten. Det var då det. Idag tycker jag faktiskt att det är helt okej att leka med mat, speciellt när man har en blogg. Å det har jag ju. Här kommer tre exempel på olika "lektankar".

Minh Mat

Efter ett tips från Ditte besökte jag den vietnamesiska retaurangen med det fyndiga namnet Minh Mat för första gången under veckan. Rätten hette Com Thit Nuong - grillad fläskkarré (svensk, frigående gårdsgris) marinerad i citrongräs, honung och sesamolja. Serverades med stekt ägg (eko), med skogsöronsvamp och vårlök, picklad gurka, ris och nuoc cham. Eftersom jag gärna vill äta med ögonen också hade jag kunnat leka med den lunchen ett bra tag. Men eftersom rätten redan var kall avstod jag.

Ett ansikte

Efter dagens lunch på Cliff Barnes hade jag mycket väl kunnat visa er en bild på oxfilén ”bourgogne” med sidfläsk, champinjoner, syltlök och potatispuré. Men när jag upptäckte smörpaketet som maken redan hade använt och utan att veta om det skapat ett ansikte ändrade jag mig. Eva borde gilla den bilden.

Kameralek

Sist men inte minst möttes vi av en snigelarmé på vägen hem här i Täby idag. Sniglar verkar vakna efter två dagers regn, eller om de kommer till då… Den här saken är ett väldigt konstigt exemplar tycker jag. Framsidan ser inte ut som baksidan och huset har ett mönster som jag aldrig sett. Här lekte jag lite med kameran för att testa makrofunktionen. Snigeln var inte död utan rörde på sig. Hade armén bestått av vinbergssniglar hade jag nog lekt med tanken att göra mat av dom – som på 1980-talet ni vet;-)

18 kommentarer:

Mias Mix sa...

Snigeln är nog mer vacker än god! Visst är det kul att man kan se ansikten överallt, det tackar vi Eva för :)
Och såklart man får leka med maten, blir ju så mycket roligare då. Ha en toppenhelg!

FREEDOMtravel sa...

Jag älskar vietnamesisk mat och särskilt färska vårrullar! Jag har mest ätit på Nem Nem Quan som ligger vid Medborgarplatsen, där jag jobbade förr. Men Minh Mat var ju ett roligare namn ;)

Ditte sa...

Vad trevligt att du provade "Minh mat" och det ser läckert ut. Hoppas det smakade bra, men av utseendet att döma så verkar maten vara minskt ok.
Precis som "Freedom" har jag tidigare oftast besökt Nem Nem Quan. Och vietnamesisk mat är en favorit.
Cliff Barnes har jag kvar, var ju många år sedan jag lunchade där. En och annan kvällssejour blev det när jag bodde på Upplandsgatan. Smörpaketet ler jag åt...
Sniglarna! Antar att du minns det ljuva 70-talet då vi åt sniglar. Ja, kansek en bit in på 80-talet också. Och gärna med mycket vitlök.
Men den du fotat hade nog inte passerat som föda. Men fint fotad var den.

Susjos sa...

Nja, jag äter det mesta,men sniglar har jag aldrig provat...
Den vietnamesiska maten ser supergod ut!
Aha, såg inte ansiktet i smöret innan jag läste din text!

Anita Malta sa...

Visst är det väl ok att leka med maten om man nu känner för det :-) Den första rätten från Vietnam ser väldigt god ut och ansiktet av smör ser lite läskigt ut. Fin närbild på den söta snigeln som jag aldrig skulle komma på tanken att äta.

Det blir lite glest med kommentarer från mig. Dels måste man passera bildverifiering hos alla med bloggspot, uppkopplingen är sådär och tiden den bara rusar ;-)

Days by Johanna sa...

Åh maten ser riktigt god ut! :)

Söt liten snigel och sött litet ansikte i smöret! :)

Hugo håller med, man får leka med maten!

Ja vattenpärlor är kanon. Och snyggt!

Micke sa...

Finns mycket att prova på när det gäller mat
Smöret där tycker jag ser ut som en uggla.
din make borde få nåt pris för det mästerverket :)

Men nu ska jag strax ner till stan innan folk börjar fylla gatorna. Mycket i stan denna helgen.

Ha en fin helg nu.

Ama de casa sa...

Oooo... Homer Simpson har kommit upp sig - i smöret :-)

Sniglar var det länge sen jag åt. Fast dom som finns i havet slank ned rätt nyligt när jag tänker efter :-)

Comsi comsa sa...Det ser gott ut, speciellt köttet. Jag hade också avstått från den där som stirrar på en.... :D)

Fint snigelsällskap ni mötte...

Kram ♥

Kolonilotta sa...

Ama har ju helt rätt!
Det ser precis ut som Homer Simpson i smöret! :))
Sniglar har jag aldrig smakat. Musslor däremot. Mums...!

Emma, Sol som sol? sa...

Såg också Homer där, han är ju (ö)känd för att smör(j)a kråset så det var ju passande!

Snäckor skippar vi gärna! Provat en gång - gör inte om. Musslor är en annan sak, det är gott.

Och jag har tänk på det här med att leka med maten jag med! Som du säger, först blir man tillsagt att inte leka med maten, sedan växer man upp och upptäcker att folk får betalt för att leka med den!

Anni sa...

Och där blev jag hungrig, dock inte på sniglar.

nalta norrland sa...

Sniglar har jag aldrig ätit och Nej jag vill helst inte göra det heller... om jag nu inte plötsligt blir en höna som förutom äter mask ;-) även tuggar på sniglar.

Ansiktet i smöret var ju skickligt gjort, en applåd för Din kreativa man :)

Maten, den vietnamesiska ser god ut.

Husbilen-Ellen sa...

Snigelns hus var vackert. Jag uppskattar mer att se dem än äta. Har testat men tycker bättre om falska sniglar, dvs. Chaminjonhattar med vitlökssmör! Smöransiktet var bra och vietnamesiska maten såg god ut!

Anki sa...

Haha ... så är det - först får man inte leka med maten, men sen blir man vuxen och gör som man vill - i alla fall när inte barnbarnen tittar på :)
Snyggt jobbat med smöret av din make - kreativt!
Fin bild på trädgårdssnäckan!

Anders W sa...

Sniglar går väl också att äta ;-)

Eva Trillian sa...

Underskattat att leka med maten :) men ännu roligare när maten leker med oss ;) Jag gillar verkligen ansiktet!

Annette sa...

Den första bilden såg ut som något i min smak :) Själv leker jag med maten när jag funderar på hur jag skall lägga upp den fint. Ännu mer leker vår äldsta dotter med maten... Hon kan sitta och pilla med maten utan att äta något och nu har jag slutat tjata på henne om att göra båda sakerna samtidigt: äta OCH leka. Vill hon ta det (vääääldigt) lugnt så är det ok, men hon får ofta sitta kvar ensam vid bordet istället. Resultatet av hennes lek brukar bli potatisrosor och andra sorters blommor av det som ligger på tallriken. Det tar emot att stoppa kreativitet och konstnärlighet, så hon får hållas ;) Ibland när jag har gjort en viss sorts sås som tjejerna gillar, frågar Jackie om hon får slicka tallriken. Eftersom hon förstår när saker är ok och när de inte är det, som att göra det på en offentlig plats, det vet hon att det är så långt från ok som man kan komma. Men, hemma, när såsen faktiskt var väldigt god, då är det ok att leka med maten. Sniglar, det kommer jag nog aldrig att prova däremot. De leker så bra på vår tomt. Vinbärssnäckorna, inga mördarsniglar än så länge, tack och lov. Vinbärssnäckorna låter jag vara, men kommer det mördarsniglar blir deras lek inte långvarig.