lördag 28 maj 2016

Lördagscitat #45
Citat: Hellre en liten eld som värmer än en stor som bränner.

Källa: Thomas Fuller

En värmande brasa förhöjer alltid stämningen, särskilt under den mörka och kalla tiden på året. Om man inte vill/kan installera en öppen spis eller braskamin kan man ju alltid välja en fejkad variant som kalles för "faux eldstad" förresten. Det har Täby Centrum gjort på fler ställen. Igår fick jag för första gången se hur det hela går till - att fejka en eld alltså.

Bild 1
På bild 1 ser ni den färdiga installationen med sju eldhärdar.

Bild 2
Bild 2 visar hur en tekniker utan hjälp av brandkåren ta isär "branden". Först plockar man bort allt "plastved". De orangea containrarna fylls sedan med alkoholbaserat spisbränsle i flytande form, "vedet" läggs tillbaka ovanpå åsså brinner elden igen. Elderna varken värmer eller bränner, men de är ganska så rogivande.

Snacka om onödigt vetande;-)

Fler citat hittar ni hos Marie i Skrifvarstugan.

25 kommentarer:

Ama de casa sa...

Så mysigt det ser ut! Vi hade en fejkspis (av det fulare slaget) som fungerade som element. Om jag tog av mig glasögonen kunde man nästan tro att det var en riktig brasa. Men bara nästan... ;-)

Ama de casa sa...

"Man" i ovanstående kommentar skulle ha varit "jag". :-D

Annorlunda sa...

En utmaning till mig och en till er. Kom in på någons blogg och fann en rolig utmaning! Jag svarar på dessa frågor och sen skickar jag vidare till andra roliga bloggare!
Reglerna är enkla och här är reglerna!
1. Nämn bloggaren som nominerat dig & tacka för nomineringen!
2. Svara på dom 11 frågarna som den har ställt!
3. Nominera 11 nya bloggare!
4. Ställ 11 egna frågor!
1: Har du/vill du ha barn?
Svar: Jag har barn!
2: Vilken är din favorit månad?
Svar: Jull!
3: Har du någonsin gjort något olagligt/kriminellt?
Svar: Kommer ej i håg!
4: Vad föredrar du, Vin eller Cider?
Svar: Cider!
5: Svart eller Vitt?
Svar: Svart!
6: Varför bloggar du?
Svar: För att jag vill dela med mig, vill synas och träffa människor!
7: Hur länge har du bloggat?
Svar:Snart i 2 år!
8: Har äger du något djur?
Svar:Ja!
9: Vilken är din favorit mat?
Svar: pizza och pasta!
10: Vad vill du jobba som/med?
Svar: Jag kan tänka mig jobbar med djur det som tillhör m.m. Men om jag fick välja fritt hade jag kunna äga min egna lilla djurbutik!
11: Fattig men älskad eller rik och icke älskad?
Svar: Fattig men älskad såklart!
Ni skall svara på följande frågor!
1. Vad är viktigast: Läsare eller kommentarer?
2. Vilket lag hejjar du på i Allsvenskan?
3. Godis eller chips?
4. Favorit Youtubers?
5. När du måste städa, när föredrar du att göra det då?
6. Husbil eller husvagn?
7. Favoritfärg?
8. Vad skulle du göra om du vann 1 miljon?
9. Följer du någon speciell serie?
10. Vilken frukt/grönsak är den godaste, enligt dig?
11. Har du pojkvän/flickvän/man/fru/m.m? Min bloggadress! http://nouw.com/annorlundamamma
nouw.com/annorlundamamma

nalta norrland sa...

Eld fascinerar mig, gillar att elda :)
När jag var liten å var i skogen med min far så gjorde jag alltid en egen liten brasa :) på pappas eld grillade vi korv å kokade kaffe,
min brasa var bara för skoj :)

Paula i pörtet sa...

Jag gillar eldar, riktiga, men, de ska vara utom räckhåll. Som dotter till en brandman fick jag höra många otäcka fakta som jag helst velat glömma. En klar respekt för elden har jag, o jag tyckte det var snyggt med installationen

Meta sa...

Ja men visst är det värmande även om den inte är riktigt riktig. Mys på hög nivå. Jag eldar med ljus för att hålla värmen det går det med
Bra citat tycker jag
Kram Meta

Emma, Sol som sol? sa...

De däringa har jag sett här och där sedan några år tillbaka. Kul att de har det i en sådan offentlig miljö dock. Fast att tända en brasa är väl inte det första jag tänker på just nu när termometern visar en temperatur kring 30-gradersstrecket...

Vad jag dock tänker på när jag ser dina två bilder är de två tjejerna som slagit sig ned i fåtöljerna. Ingen av dem njuter av elden utan båda babblar i telefon.

Ditte sa...

Tack för denna kunskap med passande citat. Nu har jag lärt mig något nytt idag igen. Såg ett par av dessa i Täby C, men då var de inte igång.
Har sett eldarna lite varstans men aldrig när något tänt dem.
Nu till något mer eldigt. Ser på den spanska tvn finalen i Champions League mellan Real Madrid och Atletico. Extra eldigt med en spansk kommentator. Nu är det förlängning och ställningen är 1-1.

Susjos sa...

Visst har jag sett dessa eldar i Täby, och jag gillar dem. Håller med dig, det är så rogivande! Älskar att elda i öppna spisen på landet!

Nej, läs inte "Jag är Malala"...alldeles för jobbig bok! Hoppas och tror att boken jag valt är lite mer lättläst!

Maken har spelat in fotbollsmatchen ikväll...ser att det blev förlängning enligt Ditte, men jag ska inget säga till maken...

Anki sa...

Ett bra citat och kul informativa bilder till! Mysigt med eldar ... men helst ska det vara äkta som sprakar :)

Ulla Maria sa...

Eftersom jag gärna vill veta hur saker och ting fungerar och är en passionerad samlare av onödigt vetande (billigare och mindre utrymmeskrävande än t ex mingvaser) var det här ett inlägg helt i min smak. :)

Steve sa...

Jag gillar inte fejk.

Tredje året i Hjo sa...

Här eldas i kaminer så att det glöder. Ja, inte idag och förhoppningsvis dröjer det till november/december förrän det är dags igen. Men man vet aldrig, midsommarafton kan ju vara rätt kylslagen.
Ha det!

Anita Malta sa...

Tycker att eld, ja en liten alltså, är väldigt rogivade men den ska helst vara äkta. Intressant och roligt ändå att se dina bilder från Täby och citatet är ju både bra och sant :-)
Guldkryckan sa...

Vore nåt att ha hemma den mörka vintertiden....får titta på det när det närmar sig :)

Har alltid gillat eld...så jäkla rogivande ju.

Ha de bäst nu BP.

Monica sa...

Maten i förra inlägget skulle jag
inte tacka nej till.
Har sett dom men missat elden inte
dåligt eller hur HIHI
Ha det bra

Carita Liljendahl sa...

De här har väl funnits ett år eller två i TC - tiden går fort.
Fina är dom, tror jag tog en bild av en sådan själv för en gång.

Susanne sa...

Jag tycker att det är ett spännande vetande ;)

KajsaLisa sa...

Fina bilder, men jag kom på ett annat citat Den som hugger sin ved blir varm två gånger, funkar det med plastved :)

Anni sa...

Kan inte låta bli att fundera över hur miljövänligt bränslet är? Men vet du, först när jag såg bilderna och inte läste din text förstod jag inte att det var samma installation utan att du hittat en likadan med matlådor i(?). Vad mannen med vattenkannan gjorde var jag tvungen att läsa texten för att fatta. Så tokigt det kan bli!

Annette sa...

Vi har skorstensstock i huset med möjlighet att elda, men gör det sällan. I fredags var sotaren här på årlig kontroll, så nu känns det litet lugnare. Annars tycker jag att det är ganska vansinnigt att elda inomhus. Vi eldar när det är iskallt ute, när varmluftspumpen och element inte räcker till, och det ÄR mysigt, men i bakhuvudet finns hela tiden respekten för eld. För ett par helger sedan susade brandbilar förbi vårt hus. Bor man på landet blir man alltid orolig, eftersom det dels kan vara någon man känner som är drabbad, dels kan det drabba alla runt omkring eftersom elden sprider sig så snabbt. Det var till min bror de skulle :o Hela deras övervåning hade blivit rökfylld och täljstenskaminen var glödhet. Tydligen hade själva röret från kaminen upp till skorstenen glidit isär i en skarv. Det gick bra, men jag vet inte hur det blev med all röklukt som vällde in.

Husbilen-Ellen sa...

Riktigt fint till citatet!

Unknown sa...

Skulle kunna tänka mig en liten brasa.
/Kiki

anemonen sa...

Åh tackar tackar då har jag lärt mig något nytt ikväll för jag har undrat hur just de här eldarna funkar. Trevlig kväll.

Lisabet sa...

Hej! Förlåt men denna kommentar handlar inte om ditt inlägg.

Jag vill informera om att bloggen vars ägare kommenterat här ovan, ”annorlundamamma” är en ”falsk blogg”. Bloggaren kallas Mia och brukar benämnas Stalkers-Mia. 95% av materialet är skrivet av andra bloggare och ”annorlundamamma” publicerar det som sitt eget. Det här har hon gjort på blogg efter blogg som jag och en grupp individer fått nedlagda på grund av hennes stölder. Vill ni veta var hennes inlägg kommer ifrån, googla på en mening i texten så hittar ni originalet. Om ni vill hjälpa till, anmäl hennes stölder till info@nouw.com

Hon är inte heller en trevlig individ och när personer protesterar mot hennes beteende reagerar hon våldsamt och man får räkna med att bli överöst med hotfulla meddelanden. Hon har bland annat låtsats vara jag med namn mejl och bloggadress på bloggars kommentarsfält där hon skrivit otrevliga saker i mitt namn.

Bakom namnet Stalkers-Mia ligger mycket sanning. Hon har varit med i teveprogrammet ”Stalkers” på tv3, det kan ni se här: http://www.tv3play.se/program/stalkers/319837?autostart=true Där får man se hur hon fullkomligt förstör livet för en tidigare god vän.

Jag vill berätta det här för att det är orätt att hon ska få läsare och ännu värre beröm för inlägg hon stulit. Jag vill också varna för den här individen och hennes beteende i kontakt med andra på internet.