tisdag 17 maj 2016

Fritidsskepp och Grattis


Sentosa.


En liten katt bland hermelinerna. Min favo faktiskt.


Tiger.Berättade ju i lördags om skeppet Gratia som ligger i Hammarbyhamnen. Nu är det inte bara hon som guppar i Hammarbykanalen utan hon har sällskap av bland annat 13 fritidsskepp till. De tillhör Hammarbyhamnens Fartygsförening – HFF och är alla förtöjda vid HFF-kajen i Hammarby Sjöstads södermalmskvarter.

Fritidshus – fritidsskepp
Kan man ha ett fritidshus, kan man lika gärna kalla en husbåt för fritidsskepp, vilket låter aningen tuffare tycker jag;-) Skeppen ni ser på bilderna befinner sig i olika stadier av sina långa liv. Här finns segelbåtar, gamla militär- och räddningsbåtar, isbrytare med mera – vissa är i perfekt skick, andra är livslånga renoveringsobjekt. Men då jag gillar återanvändning så älskar jag dessa fritidsskepp och beundrar deras entusiatiska ägare.

Läget då
Helena och Peter äger ju en husbåt (eller om det är ett fritidsskepp trots att de bor där permanent) i Pampas Marina i Solna. Marinan är mycket vacker och läget ”avskilt” jämfört Hammarbyhamnen. Här garanteras nämligen full insyn för alla förbipasserande, vilket är många under sommaren och på helgerna. Dessutom ingår 57:ans buss som ”blåser” förbi några gånger i timmen i hyran om man säger så. Så nej, här skulle jag inte vilja bo i min båt, speciellt inte under sommarhalvåret. Gimme Pampas Marina anytime:-)

Grattis
Grattis Norge till "syttende mai". Hoppas ComsiComsa och Ditte firar ordentligt! Ett extra stort GRATTIS även till Steve, vars mamma lyckades krysta fram honom på Norges nationaldag. Perfekt tajming och bra jobbat där! Hans födelsedag lär nog ingen glömma i första hand;-)

26 kommentarer:

Ama de casa sa...

Härligt med husbåtar! Speciellt om dom ligger så till att man inte blir alltför drabbad av sjögång. Insyn är inte heller så kul, så jag föredrar också läget som Freedomtravel har :-)

Jag firade syttende mai litegrann idag. Sen gav jag mig iväg till en spansk restaurang. Det ena behöver inte utesluta det andra :-)

Mias Mix sa...

Vet inte om jag skulle vilja bo i en båt men kan sakna att ha båt att ut och åka med på sjön här hemma. Jättefina båtar och din favvo är klart sötast!
Vår katt Leo (som vi fick avliva förra våren) skulle också ha fyllt år idag :)

Stare Ström sa...

Fin blandning på båtar. Tror jag skulle föredra en sådan framför alla de stora kryssarna som passerar i Öresund.

Susanne sa...

Ett fritidsskepp i skärgården vill jag nog ha.

Shannara sa...

Ett stort skepp någonstans i sol och värme... mmm... skulle vara helt underbart!

Och som svar på din fråga, visst är det Jonathan på bilden. =)

KajsaLisa sa...

Jag har kollat in Pampas. Hammarbyhamnen åkte jag med bussen under kulturnatten, det är nog dags för en kamerapromenad där, blev inspirerad av dina bilder.

Ditte sa...

Ler igenkännande. Här går jag ju ofta förbi och säkert hälften bor nog permanent här på båtarna. Kommunalt vatten finns och elmöjligheter. Men skillnaden här mot Pampas är att alla båtar måste vara i körbart skick och med jämna mellanrum ska de in på besiktning.
Att sedan läget är lite utsatt stämmer förvisso och bussen som dundrar förbi vid bortre delen av kajen bullrar. Vid Gratia är det ju ingen buss som kommer, men dock många förbipasseranden.
Läget inne i stan är ju inte direkt bullerfritt och inte för fritidsbåtarna/permanentbåtarna vid Söder Mälarstanded heller. Men sjönära...
För egen del bor jag ju på kajen på högst upp och har koll på allt,sjönäar, men slipper insyn. Helt perfekt!
Härliga bilder där jag helt klart känner igen mig.
Stort tack för hälsning denna Norges nationaldag och länk.

Susjos sa...

Nja, bo på en båt är väl inte min grej. Men din favvobåt var verkligen söt! Åka båt är däremot kul :-)

Svar: Varför vi hamnande vid Liljeholmen där mitt i natten var att vi tagit tvärbanan från Globen, där vi hade sett semi 2, suttit på en bar med vänner(vid Globen) och valde att ta ett av de sista tågen mot Liljeholmen och sen vidare med t-banan till Telefonplan ;-), den kvällen var vi aldrig på Euroclub...hihi...

Anders W sa...

Har också blivit imponerad och fascinerad av båtboende. Sedan kan man väl alltid byta kaj om man tröttnar. Vore spännande att prova på.

FREEDOMtravel sa...

Vilket underbart inlägg! Nu är det ju nääästan så att man längtar hem igen (Fast bara nästan, vi har det grymt bra i Kroatien! Hääärligt väder här, vilket det inte var när vi lämnade Sverige i af) ;)

Ulla Maria sa...

Min son var väldigt sugen på att skaffa sig ett flytande projekt att bo på. Hans blivande hustru vill emellertid helst ha fast mark under boendet så han får hålla till godo med att vara på båt under arbetstid och att fritidssegla. Tror det passar dem båda bäst med tanke på hur mycket jobb det är med att göra iordning och att hålla igång ett fartyg.

Comsi comsa sa...


Fina båtar och omgivning.
Jag gillar vara på sjön men jag skulle inte vilja bo på båt, men vet många som bara älskar det livet.

Tusen tack för grattisen och länken. ♥

Kram ♥

Marina sa...

Den där "gula saken" såg himla mysig ut, kanske inte för att bo på permanent, men för en veckas semester eller så...

Steve sa...

Tack snälla du för gratulationer och länk.
Jag gillar oxå "katten bland hermelinerna" bäst och föredrar liksom du Pampas Marina.

cat sa...

Vissa fritidsskepp är helt klart tjusigare än andra. Håller helt och hållet med om att den lilla gula var den charmigaste om inte annat.
Det ser ut som ett trevligt ställe att promenera på.

Emma, Sol som sol? sa...

Å! Den lilla i gult! Så sött! Man måste sova bra i dem, ja om man nu inte har bussarna svischande någon meter ifrån hela tiden.

Stockholm är ju verkligen som gjort för alla dessa små guppande hem.

Anni sa...

Jag är helt fascinerad över BP:s nya sida med rapport från ESC-området! Det måste vara Susjos totala ESC-hängivenhet som spillt över lite på dig också, eller?

Att bo i husbåt var länge en dröm för mig, numera räcker det med att bo på hotellbåt eller kanalbåt. men den där lilla gula väcker minsann lusten lite igen ...

Och tänk att jag har en väninnan som bor i Lumahuset, kanske att hon ska få besök och en dejt på bryggan/bryggeriet snart? Så kul att ölen var så god!

nalta norrland sa...

Jag med min båtfobi skulle dock kunna tänka mig en fritidsbåt :) dock lider jag av sjösjuka då jag står på en brygga så rent praktiskt blir det svårt ;-)

När det gäller min far är det så jäkla galet å ingen verkar ha ansvar.

Helt klart handlar det om ekonomi.

Det är obegripligt att detta hände.

kram å tack för Din kommentar

Days by Johanna sa...

Finns många fina båtar och jag gillar kolla deras namn, de kan vara rätt roliga :) Den bästa jag sett hette Johanna :P

oh nej jag kommer inte satsa på bli någon renodlad blogg, för de är sååååå tråkiga. Nej en lagom blandad mix är bäst tycker jag. Så som din och mon blogg :)

Maria sa...

Den gula blev oxå min favorit. Där hade jag kunnat tänka mig att husera en vecka eller så!
Kram

Biggeros sa...

Jag håller med att den lilla gula stugbåten är gullig. Det var en salig blandning av skepp/ båtar. Jag hade mycket väl kunnat bo på en stor husskepp:)) Det får inte vara för litet.


Geddfish ♥ sa...

Din favvobåt, var bara för söt!
Även om jag gillade vårt husvagnsliv, så skulle jag aldrig kunna tänka/tänkt mig, att bo i en husvagn, inte heller en båt.
Vi är olika.
Syttende mai, ja. Min äldsta dotters svärmor fyller år då. Tillika med många andra, så klart.
Men idag är det den adertonde och vi får sätta sprätt på pengarna, haha.
Kram!

Unknown sa...

Åå grattis till mig som också lyckades pricka in denna dag som födelse dag :-)
/kiki

Eva Trillian sa...

Om man bara kunde ha båten liggandes någon annan stans ... och inte där bussen blåser förbi ... DÅ skulle jag vilja bo på en båt :)

Marit Johansson sa...

Ja det har sina nackdelar att bo så centralt på en båt. Det är ju så roligt att strosa efter kajen och kolla på båtar och förstås fotografera, inte skulle jag vilja sitta där på däck och mysa i solen :)
Din favoritbåt var väldigt gullig!

Annette sa...

Så mysigt det verkar med husbåt. Men litet mer avskilt skulle jag nog vilja bo i så fall. Men jag tror inte jag skulle gilla att gå omkring i husbåten när den ständigt gungar hit och dit, aldrig stadigt under fötterna. Däremot måste man sova väldigt bra.