lördag 14 maj 2016

Lördagscitat #43

Citat: Ibland är en båt en båt och ibland är den närmast en olyckshändelse. Det beror alldeles på om du är över eller under den.

Källa: Nalle Puh


Kuriosa:
Gratia ligger i Hammarbyhamnen. Hon är i mina ögon så ful att hon har karaktär om ni förstår vad jag menar. Skeppet ägdes på 1980-talet av en av makens chefer. Nu kunde hans chef inte mycket om båtar, men hans vision var att Gratia skulle transportera gods mellan hamnarna i Mälaren. Skeppet krävde en besättning på minst tre man. Han insåg ganska omgående att personalens löner skulle vida överstiga lasternas värde. Oooooops!

Så idén lades snabbt på is, nästan i dubbel bemärkelse. Chefen glömde nämligen att tömma alla rör på vatten under vintern. (Till och med jag vet att vatten expanderar när det blir till is eller åtminstone behöver glykol.) Alla rör sprack. Flera hundra tusen kronor och en lång vistelse på båtsjukhuset "Mälarvarvet" senare sålde chefen båten vidare.

Nuvarande ägare verkar vara smartare än makens dåvarande chef. Han använder Gratia som sommarbostad och har planer på att bygga ut skeppets lastrum till en 200 kvadratmeter stor salong, inredd och möblerad i olika nivåer. I framtidsplanerna ingår också ett däckskafé midskepps. Snart har du kanske ett café nära dig Ditte:-)

Fler citat hittar ni hos Marie i Skrifvarstugan.

20 kommentarer:

Kolonilotta sa...

Tycket nog inte att båten var såååå ful!
Men Nalle puh var allt en klok liten björn! ;)

Mias Mix sa...

Kul idé av nya ägaren!Tack för alla fina mello-inlägg. Jag hade tänkt åka till Kungsträdsgården men det blev inte av. Nu fick jag ju ändå uppleva stämningen. Läckert med tornet. Jag är egentligen inte heller något mello-fan men ikväll ska vi till vänner och äta middag och kolla tävlingen. Hörde på radion att de som fått flest applåder oå genrepet var Petra och Måns ☺. Ha en bra kväll!

Ama de casa sa...

Jag tycker den där båten är jättefin! Gillar dom som är lite annorlunda. Och hon ser välvårdad ut. I alla fall nu, då :-)

Ditte sa...

Vad roligt att få se min kaj hos dig! Tackar så mycket! Då har du stått utanför huset där jag bor idag.
Ett café på Gratia har vi väntat länge på och vi kan fortsätta vänta för vi har ju balkongen att sitta på och titta ner på Gratia.
Blomprakten där är sommartid helt fantastisk och jag har sett att vårbruket är i gång.
Dock tror jag att ägarna bor där stora delar av året...Vi ser dem i princip varje dag. Och även katten som då och då suns på kajen.
Dagens citat var klart passande.
Tack än en gång för dessa mentama bilder och text.

Ditte sa...

Glömde i exhalteringen över att se mina hemtrakter att tacka för länken. Det gör jag nu. Och nästa gång ni passerar hoppas jag vi är hemma. Välkomna upp!

Eva Trillian sa...

Har alltid haft en tanke om att jag skulle gilla att bo på en båt :) Och den där set väl inte helt tokig ut. Utsidan säger ju inget om insidan - precis som med människor ;)

Comsi comsa sa...


Den har lite karaktär den båten, sen far man
säga vad man vill om att gult... :D))

Kram ♥

FREEDOMtravel sa...

Båten ser jättefin ut nu och kul att ha historien! Vi vet att vår husbåt varit en passagerarslup en gång i tiden, men det är i stort sett allt vi vet...

Micke sa...

Faktiskt något jag alltid velat göra, bo på en båt.
åtminstone vår och sommar. ;)
Men det får nog stanna vid en dröm tror jag, men vem vet?

Ha en fin kväll. :)

LissenTo sa...

Vilka härliga planer med den båten. Kanske dom kommer att servera luncher till dej också, vet ju att du gillar det

Steve sa...

Det ska fan vara båt.

Ulla Maria sa...

Nalle Puh är en skatt om man vill hitta klokskaper. Kul när man tar hand om båtarna och hittar nya användningsområden så att de slipper förfalla. Den gula färgen påminner mig om en bilfärja.

Guldkryckan sa...

Ju mer jag tänker på det...hade varit RIKTIGT gott :)

Olga T sa...

Nalle Puh <3 <3

Får man ha en båt sådär bara som bostad funderar jag över ibland. Blir lite nyfiken på regler kring det där boendet. Spännande för den som gillar sjögång.

Anita Malta sa...

Tycker båten ser riktigt hemtrevlig och ombonad ut och vilken dröm att bo på vattnet. Roligt också att läsa lite om dess historia :-)
Har alltid gillat Nalle Puh, ja, vem gillar inte Nalle Phu :-)

Meta sa...

Det var kanske tur att han sålde båten för den är finare med blommor och som semesterbåt än att köra med. Kul med ett café där vem vet kanske jag gör ett besök där då( vi gillar caféer av olika slag)
Citatet är för underbart Jag gilla Puh med
Ha det gott i "Höstrusket" vi fick
Kram Meta

Emma, Sol som sol? sa...

Vackrare båtar har man ju sett... Ett annat färgval kanske?

Men jag gillar det där när något används på annat sätt än det ursprungigen var tänkt. Och att det var växter på båten är ju ett plus "i min värld".

Anders W sa...

Kul projekt! Hoppas du följer dess framtid!!!

KajsaLisa sa...

Det där är ju en bostadsdröm.

anemonen sa...

Hu ja under en båt låter inte bra för då har man blivit kölhalad ju hehe. Ett finfin foto till ett roligt citat. Nalle han är klok han. Jag hoppade citatet den här veckan och klämde istället fram en skylt som skulle ha publicerats tidigare men sen kom det annat i vägen och datorn blev övergiven flera dagar av mig. Så nu är det skyltat.