torsdag 21 november 2013

Tel Aviv Calling – Del 5: Kulturkrock

Ni vet, jag har lite blandade känslor ibland när jag bloggar från våra semestrar (inte att vi gör så många, men ändå). Å den här resan är ju egentligen vår ”honeymoon” :-). Jag menar ni kanske uppfattar mina ”reportage” som skrytiga, vilket då verkligen inte är min avsikt, tvärtom. Många av er därute i cybervärlden kanske varken vill eller kan resa bort. Ni tycker att det är lika fint hemma, vilket det är. Sverige är bäst även i mina ögon. Men vintern skippar jag/vi gärna. Vi föredrar till och med att jobba under sommaren, vilket då inte många gör frivilligt.
I förgrunden en "gammal" synagog, i bakgrunden en av många skyskrapare.


Påminner om Hogwarts eller vad tycker ni;-)

Kulturkrock
Här i Tel Aviv samsas israeler, araber och kristna i en salig röra (och alla pratar perfekt amerikansk-engelska). Alla är så otroligt vänliga, hjälpsamma och trevliga att jag gärna skulle vilja sända många nollåttor hit på minst en veckas utbildning – nej det räcker nog inte, vi säger två veckor;-) Det finns synagogor, moskéer och kyrkor – olika religioner koexisterar utan minsta problem.

Arkitektur
Gillar ni kulturkrockar vad gäller arkitektur så är Tel Aviv/Jaffa det rätta stället för er. Precis som med religionerna så blandas arkitekturen här på ett i mina ögon otroligt charmigt sätt. Kolla bilderna och berätta vad ni tycker! We LOVE it:-)

Lite mera nödvändigt vetande
Här finns ingen Hamngatan, Västeråsgatan eller Maskrosvägen. I Tel Aviv är alla vägar – stora som små – uppkallade efter (döda) israelska och engelska politiska ”kändisar”. Själva bor vi i hörnet Dizengoff/Gordon.

PS. Flera av er ville veta hur varmt det är här. Perfekta 20-25 grader är svaret. Mestadels sol, men vi har också upplevt ett riktigt häftigt åskväder. DS

18 kommentarer:

Marit Johansson sa...

Nä för tusan, inte upplevs du som skrytig, jag tycker det är enbart kul att få hänga med på din semester. Så där får du ju inte tänka!
Det är häftigt med kontrasterna mellan gammalt och nytt. Måste vara speciellt att uppleva. Superhäftigt med det konstiga huset på sista bilden. Kan tänka mig att det är fina lägenheter med vinklar och vrår.
Men du har fortfarande inte lagt upp någon spännande/konstig inhemsk mat som du testat, väntar på det :)

En plats i solen sa...

wow vilka byggnader! Och inte det minsta avundsjuk på ert väder alls... *ler*

Och dina inlägg skrytiga? Inte det minste, de är underbara. Kan man inte hantera våra olika öden här i livet får man nog sluta läsa bloggar! :)

Ja, nu verkar magsjuka vara över, febern lika så, så då kanske jag kan åka på bloggmiddagen imorgon ikväll och vara lite social och få i mig en halv bulle kanske? :) Brottas med samvetet som säger åt mig vara hemma för jag varit sjuk, men jag är ju frisk och 48timmarsreglen har ju hindrat mig från jobba?

Ja, jag bor på vån 2 och har tvättstugan i källaren och det är inte jobbigt alls, mer än när man är sjuk haha... när jag var sambo hade vi tvättmaskin i lägenheten, jag tvätta ännu mer sällan då, så det där att man kan tvätta mer när man vill då funka inte på mig haha... Eller så var det en pik till min sambo att han lika bra kunde tvätta som jag... :P

Ja, det blir mycket kent och jag måste rätta dig lite, många säger honom om kent, men de är faktiskt en grupp, även om det är Jocke Berg som syns och hörs mest, för han är frontfigur + han skriver alla låtar.

esterii sa...

Inte då, har aldrig varit utomlands men andra måste ju få vara det ändå:)

llh sa...

Nej tjejen, du är verkligen inte det minsta skrytig, tvärt om du är rolig charmig och ödmjuk när du berättar från andra områden! (Fast jag förstår hur du menar och funderade i samma banor när jag bloggade från Japan förra året, eller för den delen när jag skriver så mycket från kulturevenemang.)
Älskar att du visar exempel på arkitekturen på stället. Älskar variationen och den kreativa friheten. Älskar Hogwarts-huset!
Ha det fortsatt bra, njut duktigt av er honeymoon och fortsätt med reportagen så ofta du känner för det i trygg förvissning om att inte alls uppfattas som en skrytis.
Kram från grålandet!

Unknown sa...

Gillar det du delar med dig. Det känns t.o.m lite varmare här när jag läser dina inlägg.
/Kiki

Marina sa...

Tack för trippen till en stad där jag aldrig varit tidigare,men nu blivit riktigt sugen på att besöka! Det är ett fantastiskt härligt sätt att få resa till okända platser, att få följa med så här!

KajsaLisa sa...

Höga hus mot blå himmel är alltid en hit, den sista kåken var ju helhäftig.

Anki sa...

Inte det minsta skrytigt... läser och njuter av varje ord och bild :)
Vädret verkar helt perfekt- som en svensk sommardag.
Höghuset mot den blå himlen är snyggt... "Hogwarth" är urhäftigt, men får mig att tänka på ett flygledartorn :)
Fortsätt njut!

Ama de casa sa...

Inte alls skrytigt - jag bara ÄLSKAR dina resereportage!

Byggnaderna är häftiga, särskilt den sista. Man kan ju undra vad den arkitekten som ritade huset gick på... Haha!

Fortsätt rapportera, tack på förhand :-)

Eva Trillian sa...

Dina inlägg upplevs, av mig, endast som positiv entusiasm och att du faktiskt tycker det är kul att vi är med på ett hörn! Och det uppskattas!
Fortsätt njut av din semester! :) Det gör vi!

En plats i solen sa...

Vad skönt och komma hem till en ny renoverad tvättstuga, det tackar man inte nej till! :)

Haha bra fördelning ni har av tvätten, här får jag ta allt.... :(

Monica sa...

Läckra kulturkrockar tycker jag, sista bilden vilken kåk där vill jag bo;-)
Ha det bra

Susjos sa...

Så kul att ta del av er resa!!! Älskart! Gillade bröllopsparet i ditt förra inlägg ;).
Så glad jag blir att höra om vänliga trevliga människor :)

cat sa...

Intressant och tänkvärd arkitektur. Gillar verkligen den sista, men skulle nog uppleva det som lite förvirrande att faktiskt bo där :)

Min fredag har varit kanonbra hela dagen.

Husbilen-Ellen sa...

Oj, vilka häftiga hus. Dem skulle jag vilja se i verkligheten! Kram Elisabeth

Freedomtravel sa...

Waow, man undrar om arkitekten fått i sig några glas för mycket när han ritade det där... haha. Och jag skulle aldrig uppfatta inlägg från resor som skrytiga. Jag tycker att det är inspirerande och roligt att läsa!!

Linnéa sa...

Sådana vansinnigt spännande hus! En härlig blandning, där religion och arkitektur möts. Det är sånt vi sällan får höra talas om här hemma.!

Jag har inte kunnat kommentera hos dig förrän nu!

Åke sa...

Det är inte skryt du visar upp. Vill man inte se är det bara att klicka förbi. Mycket sevärda bilder du bjuder på, så tolkar jag det.