tisdag 26 november 2013

Tel Aviv calling – Del 10: Jerusalem


Ni som är glaskonstnärer känner kanske igen Chihuly. Jag gjorde det inte, men denna glasskulptur hängandes 20 meter upp i luften var häftig.


The Dome of the Rock.


Lunch break! Ja inte för mig då, men för dessa killar. Kunde liksom inte låta bli att fota dom. Kolla killen till vänster som bär korkskruvlockar, vilket många killar i alla åldrar gör - åtminstone här i Jerusalem. Någon av er kanske vet vad lockarna är tll för.

Gamla stan
Vinterns varmaste dag (33 grader) på sisådär 25 år enligt Tel Avivianerna utnyttjade vi inte genom att sola på takterrassen här på hotellet utan vi åkte till Jerusalem i stället. Man kan väl säga att jag aldrig varit på ett så ”exotiskt” ställe. Jerusalems Gamla Stan har en ringmur. Innanför denna finns det ungefär fem våningar som man når via trappor (!). Det finns hur många små gränder som helst som man når via sju ”ingångar”. Jag lovar att det var en fröjd att gå vilse där för att besöka de fyra kvarteren där judar, muslimer, kristna respektive armenier samsas på 0,9 kvadratkilometer.

Samlade intryck
- Jerusalem innanför och utanför muren är betydligt mera ”konservativ” än Tel Aviv. Män och kvinnor är klädda i svart-vitt. Männens byxor har högvattennivå (de slutar ovanför anklarna) och de bär allihopa cowboy hats (som maken uttryckte det). Kvinnorna bär långa svarta kjolar och svart-vita långärmade blusar samt svart huvudbonad.
- Turistfällor med skräpsouvenirer vid varje hörn i alla kvarter.
- En spännande stad med en historia som jag borde ha läst på innan jag åkte dit. Det har inte bara fördelar att vara totalt ointresserad av religion och politik.
- Rigorösa säkerhetskontroller, där maken och jag ofta vinkades förbi med ett stort leende på vakternas läppar. Undrar hur de kunde gissa att vi var turister - kartan i högsta hugg kanske;-)

PS. Imorgon börjar Hanukkah, israelernas jul som varar till 5 december. Det ska bli hur spännande som helst att se hur högtiden firas. Har ingen aning om vad som kommer att hända. Har inte sett något Hanukkah-pynt någonstans. DS.17 kommentarer:

Husbilen-Ellen sa...

Vackra bilder. Korkskruv-lockarna lockar till att dra i. Det gäller att hålla fingrarna i styr. Kram Elisabeth

Ama de casa sa...

Spännande! Och bilderna börjar bli lite bättre... ;-) (Tänkte på karlarna då, men väntar mig lite mer...)

Jag hade ett gammalt foto när jag såg den där guldtoppen i Jerusalem. Genom ett staket. Typ sjudagarskriget (före, under eller efter) sjudagarskriget 1967.

KajsaLisa sa...

Suck, blir avis här, nu börjar folk skrapa rutorna i STHLM.
Tur det finns varma bussar.

Kerstins foto sa...

Vilken vacker glaskonst där i taket. Blir lite avundsjuk på allt du får se och fota, dock inte på värmen. När det är så där varmt fördrar jag två plusgrader och regn som vi har här. ;)
Har inte haft mycket tid att kolla in hos bloggvännerna men nu ska jag ta igen det och läsa ikapp mer från din resa.
Må så gott och sköt om er!

Kerstins foto sa...

Glömde ju svara dig på mitt inlägg: Visst var det Anglais vi bodde på, snyggt hotell med stoooort rum, faktiskt var det både vardagsrum och sovrum och det kändes grymt lyxigt. Men eftersom jag har otroligt lätt för att vakna (sover allmänt dåligt) så var läget sämsta tänkbara för sömnen. Sirener hela natten och party party nedanför fönstret. Nä, det må ha varit väldigt centralt men nästa gång får det bli ett annat hotell. Att du jobbar nära Hagaparken visste jag inte, men vilken lyx är inte det att kunna gå ut i de omgivningarna när det är lunchdags? Härligt för dig.
Sköt dig snyggt nu. :)

Marina sa...

Det är så kul att läsa allt om denna plats och få se dina underbara bilder - ser fram emot att få vara med om Hanukkah-firandet!

Monica sa...

Glaskonsten var riktigt läcker:-)
Fördelen med att inte veta något är att man lär sej på plats och kan själv se vad som är sant.
Tänkte just det i går morse "hon är uppe tidigt".
Ha en alldeles underbar dag;-)

Eva Trillian sa...

Verkligen häftig glaskonst. Blir nyfiken på att se mer av den!
wow! Jerusalem - häftigt! Dit skulle jag vilja komma!
Lockarna? Jo, en uppmaning i 3e Mosebok i gamla testamentet att "inte klippa håret vid tinningarna och inte kapa av skägget" - fashion ala religion s.a.s.

Freedomtravel sa...

Ser exotiskt ut, på många sätt! Och hållet med, upplevelsen på såna här ställen kan nog bli extra stor om man är lite påläst. Jag är inte alltid påläst innan, men brukar försöka få med mig nån guidebok eller så så att man kan läsa in sig lite ;)

cat sa...

Vackra bilder från en urgammal stad.
Är också helt ointresserad av religion och politik, men förstår att man inte kan undgå det i Jerusalem.

Google är ett bra påfund ;-) Du har rätt om var jag är uppvuxen.

ansepanse sa...

vilka vackra bilder, förstår att Jerusalem är en spännande stad
du kanske hittar ljus, för Chanukka är ljusets fest, min mor och far var i Jerusalem, också just under Chanukka och mamma kom hem med speciella ljus som såldes överallt just då
kramar

Rantamor sa...

Nu när du är i Jerusalem kan ni göra som Carola sjunga in en julskiva...
eller kanske en Hanukkah-skiva, undrar vad dom sjunger, kanske klagovisor.

Den där värmen kan du väl stoppa ned i en påse och skicka mig, lovar jag skulle sitta här ute på altanen å gotta mig medan alla grannar bär hem granar som dom ska pynta ute på gården, och svär åt alla svarta lampor på elslingan.
Då skulle jag ligga i solstolen och läsa en bra bok i bara ben och linnat överdel.

Vilken snygg glaskonst du har hittat. Snyggt, snyggt.

Och killarna , tänkte genast på pappersmuggen med kaffe, eller kanske te, likt över hela världen,
men korkskruvarna förstår jag lite mindere av, men det hör säkert till någon religion, eller så är han överste prästen !!!

Så har vi kommit hem och jag har varit totalt slut i två dagar, det tär på när ens förälder är gammal och trött och det är svårt att hitta motivation att prata om,
och döv är mor så man pratar i ett jädrans högt tonläge hela tiden och upprepar tre gånger mins, bara för att få ett konstigt svar som betyder att hon inte hörde eller förstod vad jag berättade....

Här hemma har vi ishalka idag så det är inte värt att gå ut utan icebugg idag, du behöver ju inte sådant på ett tag ännu din lycko-ost.

Ha det nu bara så underbart som ni bara kan...

Tjingelingen från Rantamor och Far!!!

Freja sa...

Jag tror det är chassidiska judar som har de där korkskruvarna. Intressant frisyr!

Marit Johansson sa...

Toppenbilder alla tre. Måste vara häftigt att besöka Jerusalem även om du inte är intresserad av religion, roligt att se alla historiska platser i verkligheten!

Unknown sa...

Jerusalem är en stad jag skulle vilja besöka..33 grader varmt hade passat mig perfekt. Vilken spännande resa ni gör.
/Kiki

Benita sa...

Vilken vacker bild på Klippdomen, den kommer jag ihåg från mitt besök i Jerusalem då jag var 12 år. :)

Linnéa sa...

Först vilken glaskonst! Oerhört vackert. Fler traditionellt religösa i Jerusalem antar jag, vet att man inte bör blotta ett bart huvud inför gud, inte om du är kvinna. Spännande gränder o gamla historiska byggnader kan tänka mig att det måste vara underbart att fota där. Tänk vi hör sällan talas om att alla religioner lever i frid bredvid varande! Mer om motsättning och terrordåd.