onsdag 20 november 2013

Tel Aviv calling – Del 4: Nödvändigt vetande


Den här herren är en av få israeler som vi har sett som bär kippa (också kallad yarmulke). Och dessa kippor finns även dekorerade med fotbollar, tror det eller inte.


Det inhemska ölet Goldstar smakar utmärkt, vi nobbar importerna. Restaurangerna gör dock konstigt nog ingen reklam alls för sitt eget öl.


Vi besökte Jaffa idag och är totalt förälskade (mer om "byn" kanske i ett senare inlägg). Idag var det bröloppsdagen - vi såg hela fem stycken. Å vad maken sa när han såg det här paret låter jag bli att återge;-)

Det finns några saker som jag tycker man borde veta om Israel, och då menar jag inte landets historia som ju alla känner till.

Cyklar och scooters
Cyklar, scooters och någon slags Segway (fast med mindre hjul både fram och bak) finns överallt. Alla är eldrivna och därmed extremt tysta, vilket ju är bra. Precis som i Polen är det fullt tillåtet här att köra dessa tvåhjulta fordon på trottoarer. Ingenting att bry sig om. Förarna är otroligt skickliga, dessutom tänker jag som så: hörs de inte syns de inte alltså finns de inte.

Övergångsställen
Övergångsställen finns det många av här i Tel Aviv, fast de fungerar inte alls som hemma. Får man som fotgängare grön gubbe för bilar som kommer från vänster avancerar man till mittremsan för att mötas av röd gubbe, då bilarna som kommer från höger har grönt ljus. När det blir rött för bilarna/motorcyklarna stannar de exakt en millimeter från övergångsstället – varje gång. Det känns tryggt.

På café
Om man beställer två cappuccino, men bara till exempel en crème brûlée (storlek XXXL) utgår servitrisen ifrån att man delar på den. Alltså läggs automatiskt två skedar/gafflar fram. Snyggt!
Röd vin serveras i stora glas och väl kyld. Väldigt civiliserat tycker maken.
Det kryllar av caféer överallt. Hittar man ett ”mitt i smeten” kan man spana in världens snyggaste killar (jag) och tjejer (maken).

PS. Har inte riktigt kommit över Sveriges förlust mot Portugal igår. Man kan väl säga som så: Ronaldo 4, Zlatan 2. Boohooo:-( DS.


17 kommentarer:

MaMalena sa...

Jag gillar verkligen dina inlägg från Tel Aviv. Blir tyvärr svårt sugen på att åka tillbaka. Får nog dra med familjen dit i vår nu när norwegian flyger dit. Tel Aviv betyder btw vårens kulle...

Anders W sa...

Du har verkligen näsa för sådant som utmärker sig. Vilket brudpar du hittat, kanon. Och detta att dela uppskattade jag. Vi försöker göra så men då får vi ta initiativet själva.

Eva Trillian sa...

Gillar det där med två bestick :) Annat tänk! Ett givmildare tänk! I like!

llh sa...

Åh vad jag gillar dina inlägg. Härlig eskapism mitt i novembers grå. Föga förvånande kan jag knappt släppa den inhemska sitta-utomhus-ölen mot ljus himmel med blicken. Men när jag väl gör det finns förstås tusen andra kuliga detaljer.

Husbilen-Ellen sa...

Härliga berättelser från Tel Aviv. Har aldrig tidigare varit sugen på att komma dit, men kan nog tänka om. Ha dé! Elisabeth

Olga T sa...

Nu skulle jag ju gärna hört vad maken sa.....! Skulle också vilja sett hur resultatet av fotograferingen som pågår blir. Tycker fotografen/erna agerar lite annorlunda....eller är det smygfoto?
Du bör vara rädd om dig och maken förstår jag när jag läser om trafiken. Huvva!

Hörni sa...

Härligt med bröllop, men jag blir nyfiken på vad maken sa. Paret ser lyckligt ut, det är nog huvudsaken. :)

Kicki sa...

Vad du är duktig med dina reseskildringar! Det skulle finnas fler som automatiskt lägger fram så man kan dela!!
PS. Kul att du intresserar dig för Rom när du verkar vara i en annan intressant stad i världen!:)

Ama de casa sa...

Härligt inlägg! Kul att få se din vinkling av Israel och israeliterna. Fast lite besviken blir jag på första bilden - karlarna brukar vara snyggare på schlagern... ;-)

Haha! En fotbollskippa? Underbart :-) En sån måste du försöka fånga på bild :-D

Monica sa...

Ronaldo är så läcker så no hard feelings here,
Kan nästan räkna ut vad maken sa, men visst är det skönt med kärlek.
Blir bara mer o mer sugen på en resa dit;-)
Ha det bra

En plats i solen sa...

Låter som ni har det bra! :)

cat sa...

Tack för att jag får möjlighet att drömma mig bort till en annan plats genom dina bilder. Det kan behövas när man tittar ut och möts av gråa november.

LissenTo sa...

Åh är du också ute på resa, vad underbart. Då får du massor av solstrålar på dej och njuter väl för fullt.

Klart att man ska dricka lokalöl, tillhör upplevelsen och lika är det med maten, tillhör också det speciella med att resa

kram

Ama de casa sa...

sv: Haha! Inte visste jag att du var verktygsfetischist :-D

Anita - Malta sa...

Vilka spännande bilder du visar :-) Hörs att ni gillar valet av resmål.
...och vad maken sa får vi andra spekulera och fantisera om ;-)

Ha det bäst i värmen och njut ni av spännande mat och alla nya intryck ! Här orkar inte termometern längre upp till 20+ och vardagen den trampar på sin gilla gång.

En plats i solen sa...

Tack, jag mår bättre nu, tror dock inte det varit detta jag känt av på ett tag, någon vara bara hygglig nog och gav mig lite magsjukebaciller.... :(

Skall till läkaren imorgon med mina andra bekymmer... snart kan livet börja om igen

Linnéa sa...

Bröllopsdagen, låter som det är någon speciell dag då flera väljer att gifta sig? Som var pingst kanske. Jaffa, låter spännande tänker på apelsiner. Vacker bild vid havet. Ölen ser jättegod ut. De lär ju göra väldigt gott vin också. Men kallt rödvin, isch!