söndag 24 november 2013

Tel Aviv calling – Del 8: Konst och konstigtInte för intet heter min blogg Konstellerkonstigt. Idag tänker jag bjuda er på båda delarna. För säkerhets skull börjar jag med konsten.

Konstgallerier
Tel Aviv är Israels konstnärscentrum. Här finns hundratals konstgallerier och gatuutställningar av allt möjligt – tavlor, keramik, smycken, skulpturer – you name it. Å vet ni vad, lika fantasifull som stadens arkitektur lika kreativ är konsten. Gladkonst för ögat, gråtkonst för plånboken – tyvärr. Men fönstershopping är ju rolig den också. Bilderna jag lägger upp är av typisk BP-kvalitet, men borde ge er ett hum om vad jag menar. Å om ni inte gillar konsten så kan ni ju alltid skratta åt mitt sätt att introducera er till en vanlig israelisk gata som speglar sig i fönstren;-)

Konstigt
Precis som i Sverige beställer och betalar man ofta lunchmaten på restauranger vid kassan. Sedan serveras den vid bordet. Men här gör man det på ett litet annorlunda sätt:

Tjejen i kassan: What’s your name?

BP: BP, what’s yours?

Tjejen i kassan: Ronnie. What was your name again?

BP (misstänksam vid det här laget): Why do you want to know my name?

Tjejen i kassan: Because I want to know where you are going.

BP (ännu mera misstänksam nu): I don’t think it’s any business of yours where I’m going.

Maken som är betydligt mindre trögtänkt än jag sparkade mig på smalbenet, vilket fick mig att tystna och titta på en högröd, förkrossad Ronnie.

Maken: She’s called Beaty. Sorry about that!

Fem minuter senare gick den (väldigt snygga) kyparen runt med två tallrikar och ropade ”Beaty” för att hitta vårt bord. Maken svarade med en vinkning och ett megaleende. Oooops! Ja, man ska ta seden dit man kommer, men det förutsätter ju att man känner till seden. Nu har jag vant mig:-) Å japp, jag ursäktade mig sedan. Pastan var utmärkt förresten - bara ifall ni undrar;-)

PS. Det är inte så lätt att fota snygga (eller mindre snygga) israeler, de är ganska skygga;-) Anledningen att jag kan kommentera hos er och lägga upp inlägg beror på 130 Rock’s höghastighets-wifi som fungerar klanderfritt samt makens led med cirka 100 kanaler som visar de senaste filmerna. Israel är fantastiskt:-) DS.19 kommentarer:

Eva Trillian sa...

:)) Det är därför man alltid ska vara två! Man uppfattar ju olika saker!

Freja sa...

Härlig färgglad konst, vilket himmelrike!

Monica sa...

Det tar ett tag innan man ser gubbarna på cykel på bild ett, har nog med åldern att göra.
Alla gör vi våra misstag sa igelkotten och klev av rotborsten;-)
Ha det bra

Anders W sa...

Ja, detta men oskrivna seder och rutiner är inte alltid enkelt ens i hemlandet. Men ni fixade allt bra. Vad gäller konsten så har Open art i Örebro något att ta efter. Coolt!

LissenTo sa...

Hihi, tur du har med dej maken. jag skulle nog gjort som dej.

Tycker cykeln med fjärilarna som svävar ovan är väldigt snygg.

Ha en fortsatt spännande och rolig semester Beaty

Husbilen-Ellen sa...

Även om vi har set skönt här, så är jag en smula avis på dig. Skulle gärna se en och annan konstutställning på plats. Ha dé! Elisabeth

KajsaLisa sa...

Tycker konst skall vara konstig, gör mina egna analyser av konstig konst, brukar ofta komma fram till att konstnären driver med mig, vilket är en rätt kul slutsats.

Beppan sa...

Spännande saker att titta på där!
Stackars Ronnie i kassan.....

Ser att jag missat en massa läsning hos dig. Har ju varit på turné själv. Blir till att läsa ikapp :-)

Marit Johansson sa...

Jag tänkte faktiskt inte på speglingarna i fönstren förrän du skrev det, gillar i alla fall det färgglada bakom glaset!
Rolig händelse på restaurangen.. för oss i alla fall :)

Ama de casa sa...

Hahaha! Det där har vi varit med om på nån skidort i backen nån gång. Eftersom dom hade svårt att fatta vad jag hette (krångligt namn för både svenskar och utlänningar, tydligen) så fick jag heta "Craft". Det var märket på skidjackan :-)

Ama de casa sa...

PS: Du får smyga lite bättre. Jag har inte gett upp om dom snygga israeliterna ;-)

Hörni sa...

Hahaha, det var nog bra att du bad om ursäkt sen. ;)

Jag älskar konsten! :)

cat sa...

Härligt färgglada bilder som värmer upp i höstkylan. Det tackar jag för. Tackar också för skrattet jag fick av din lilla fadäs.
I huset hos mig har jag nog bara varit 2 gånger. En gång på sagostund när jag var ca 2 och en gång på konstutställning när jag var ung vuxen.

Susanne sa...

Ni ser ut att ha det kanoners i värmen =)

Anki sa...

Haha... bra när man lär av sina misstag - inte lätt när man inte vet hur det funkar :)
Kul konst... färgglatt och snyggt. Tack för all fakta... inte mycket jag vet om Israel förut, men nu lär jag mig lite varje dag :)

Olga T sa...

Gillar konsten men mest den med cyklarna i 8:an. WOW!!
Kom på idag att jag läste och skrattade åt inlägget igår men att jag glömde kommentera. Jag hade absolut blivit misstänksam. Du vet ju hur jag behandlar dem som säljer saker vid dörren och inleder med att fråga hur jag har det eller hur jag mår.....har förresten haft 3 stycken att fota ut de senaste veckorna.Sen var det ju för väl att du inte behövt vara misstänksam!

Susjos sa...

Hihi!!! Tur att maken var med å sparkade på smalbenet!
Så roligt att följa er resa i Israel, blir så glad att de är så trevliga där!

Kicki sa...

Hahaha, hallo Beaty!!

Freedomtravel sa...

Haha, inte lätt att veta hur det funkar på alla ställen! Men nu är jag förvarnad, om jag skulle råka ut dör samma sak ;)