fredag 22 november 2013

Tel Aviv Calling – Del 6: Shabbat, israelisk mat och fotbollskippa


En vanlig meze med olika smårätter, rörör och sallad som man kan "komponera" själv.


Flytande föda finns här - å inte vilken föda som helst. Allt öl som säljs här mitt i Carmel marknaden är bryggt av israeliska mikrobryggerier. En av de bästa ölen vi någonsin druckit.


Vill man bära en kippa (yarmulke) kan man lika gärna vara lite trendig.

Idag är det första gången vi har upplevt Shabbat, som började klockan 16:16 i eftermiddags och slutar klockan 17:17 imorgon. Det är den israelska helgen som börjar en timme före solnedgången på fredagar och slutar en timme efter solnedgången på lördagar. Med andra ord så är vår helg i Sverige framflyttad ett dygn. Det är alltså lördag idag fast det är fredag. Söndag är en vanlig arbetsdag här, vilket kommer att kännas som måndag alltså. Förvirrande – jo, jag vet;-)

Stängt
Idag stängde alla affärer klockan 16:00 förutom en supermarketkedja som har det passande namnet ”a.m pm.” som har öppet dygnet runt. Men där slutar de sälja öl/vin/sprit klockan 23:00 – inte bara när det är Shabbat utan under hela året. Bra att veta om jag/vi skulle bli sugna på en flaska vin vid midnatt;-)

Mat
Marit vill se lite bilder på israelisk mat. Självklart bjuder jag er på en meze här. Till lunch äter de flesta Tel Avivianer meze – en blandning av olika smårätter/röror som spanjorerna skulle kalla för tapas. (Fast i Spanien kostar de en bråkdel av vad de kostar här.) De är dock utmärkta med härliga kryddor (bland annat mynta, koriander, kummin) men 120 kronor för en ”dagens” är att ta i. Å då är inte ens ölen inräknade (33cl = 50 kronor). Falafel/kebab på kyckling eller lamm i ett hål i väggen eller på marknaden är ett perfekt alternativ. Mera israelisk mat har vi inte upptäckt än, men sushi är väldigt populärt och den israeliska variantenn har ingenting gemensamt med den svenska kan jag säga. Den är både större och fyrkantig. Alla internationella kök är representerade här såklart.

Kippa
Kippa - den israeliska huvudbonaden - finns som ni kan se på bilden ovan i många roliga varianter. Ama ville se ett bildbevis på att den verkligen finns med en fotboll på. Varsågod! Kipporna fästes förresten på killarnas hår med hälp av ett vanligt hårspänne.17 kommentarer:

Ama de casa sa...

Åh! Tack :-)

Fast jag hade mer sett framför mig en kippa som såg ut som överdelen på en sån där vanlig, hederlig, gammaldags fotboll. Den svartvita, du vet :-)

Kan man kanske få se en sån där fotbollskippa, eller vilken kippa som helst duger, på en schlagerisraelit? (Det verkar ju funka att önska i den här bloggen ;-) )

Ha det toppenbra! Själv får jag nöja mig med vardagslivet här i Spanien ;-)

Husbilen-Ellen sa...

Meze är gott, med alla tänkbara såser. Men det verkar vara högt prisläge i Israel. Jag har testat större bilder idag, utan att ändra koder. Där är jag begränsad. Kram Elisabeth

Monica sa...

Mums nu blev jag hungrig, det går ingen nöd på er vad gäller mat o öl i alla fall;-)
Delfinkippan är något för mej.
Svanar är riktigt trevliga bara man sätter sej i respekt, fast en del är lite surare än andra precis som vi.
Ha en skön shabbat

Eva Trillian sa...

Klart man vill lätta upp plagg som man måste bära hela tiden ;) Det är väl därför svenskar har tryck på sina evinnerliga t-shirtar ;))
Gjorde er gärna sällskap där vid matbordet - det ser gott ut!

llh sa...

Yes gimmi gimmi meze. Plockmat är så himla gott ibland. Och sedan lite barhäng på det. Verkligen roligt att få miljöbilder från resan och se att ni njuter ordentligt av härliga upplevelser!

Freja sa...

Kul med reserapport. Och från en del av världen jag nog aldrig kommer att besöka. Inte av politiska skäl utan av klimatskäl... Jag håller mig så långt borta från ekvatorn som jag kan, Israel ligger lite för nära den...

Freedomtravel sa...

Älskar smårätter! Ser väldigt gott ut! Likt libanesisk meze eller?

Hörni sa...

Härlig semester ni har, god mat, värme, kan inte bli bättre. :)

Guldkryckan sa...

Maten där såg verkligen spännande ut..inte så vanligt på svenska matbord det upplägget..förutom det där med Tacos då förstås..!

Microbryggeri?
Är väl sådant man vill tillåta i vårt land också..sälja eget öl o vin på gårdar?
Läste nånstans att de börjat på några ställen men jag kan ha fel.

Ibland köper jag "chatou le dunk" från ett lokalt "microtillverkningsställe" där vederbörande person som är ansvarig nog skulle få lite tid att sitta av på kåken om personen blev ertappad...!

Men jag gillar att experimentera med olika smaker på spriten..det skulle bli för dyrt att köpa en flaska vodka på bolaget och köra i nåt fört att sedan slänga för att det smakade "huggorm"

Öl då? Jo..gott är det ju...släcker törsten bättre än mycket annat..och så blir ju åtminstone jag uppfylld av nån känsla av inre frid av religiös karaktär efter en öl eller två...köpte bryggsatser från England en gång i tiden..jösses va kass jag var på att brygga öl..urk..smakade inte bra alls..men nån gång ska jag prova igen..kanske...om jag orkar. ;)

Ha de bäst där nere nu..vi "ses" :)

Olga T sa...

Det där brödet hade jag gärna smakat!
Kippan hade jag tänkt mig i lagfärger eller med klubbemblem på.....men så var det visst inte. Vad finns det förresten för fotbollslag i Israel?

En plats i solen sa...

Bra du lade upp bildbevis på att det fanns en kippa med fotbollar på :)

Maten såg god ut även om priset för en dagens var lite väl och ta i kanske.... men tänkte på det, det är semester ;)

Ja där har din man verkligen rätt. Nej, jag tycker inte otrohet är något man skämtar om. Och det är inte okej annars heller för den delen. Så du är på inget sätt gammalmodig som fördömer det, det gör jag med. Är man i ett förhållande håller man sig till den annars får man göra slut!

KajsaLisa sa...

Meze verkar finnas på fler ställen i östra Medelhavet, ätit den turkiska varianten på dom smårätterna. Trots alla motsättningar flyter kulturerna ihop.
Trendkippor var ju kul, har dom ingen med Nike-logga :)
Den absolut bästa huvudbonad jag köpt utomlands, är min äkta irländska tweedkeps hån Dublin. Nej ingen gubbvariant i murriga färger utan en grå med riktigt knegarstuk

Anki sa...

Kul med bilder på käk och kippor... Meze ser gott ut... gillar "plockmat" och öl är inte heller otäckt :)

En plats i solen sa...

Tack <3 Känns märkligt tomt utan henne.... :(

Marit Johansson sa...

TACK BP! Meze ser supergott ut och nyttigt dessutom. Tänker främst på B-vitaminen i ölen :)
Själv befinner jag mig i stugan i Arjeplog med minusgrader och full vinter, glöm inte att tanka värme som räcker några månader framöver...

Linnéa sa...

Blir både hungrig o törstig när jag ser dina bilder. Fina bilder på kipporna. Har några judiska vänner, de brukade bära kippa på fredagar, men följde inte hela traditionen. Spännande att få ta del av resan.

Ha det gott!

Kicki sa...

Maten ser supergott ut men så dyrt!!