måndag 25 november 2013

Tel Aviv calling – Del 9: Helgbilder


En "återvinningsstation" à la Tel Aviv. Alla som druckit ut sina vattenflaskor slänger dom i dessa roliga containrar som töms varje kväll. Plastpåsarna knyts fast vid sidan om och används at hundägarna för att plocka upp bajset.


Vid Carmel Market finns Beer Bazaar med 91 öl från olika microbryggerier. Två fatöl byts varje dag. Suveränt.


Ett besök i stadsdelen Neve Tsedek. Kulturkrock här inklusive katten;-)


Sådana roliga väggar hittar man lite varstans i Tel Aviv. Israeler är ett glatt folk:-)


Kolla skyltdockorna ovan för en butik i Florentin! Maken tyckte att de såg ut som tagna ur en skräckfilm;-)

Efter en vecka i denna härliga stad har jag en känsla av att vi hittills bara ”scratched the surface”. Här kommer fler iakttagelser sett med BP-ögon.

Hundar
Det finns många hundar här, väldigt många, katter också för den delen. Ägarna finns också – någonstans. Jyckarna är ofta dreglande blandraser modell XXL - okopplade, men vi har sett förvånansvärt många Siberian Huskies. De flesta ägarna släntrar efter sina fyrbenta vänner och plockar upp bajset. Men vet ni vad? Många butiker (av alla slag) ställer ut skålar med vatten utanför entrén för kundernas fyrbenta vänner. Suveränt!

Vatten
Prisläget i Israel är högt, men man slipper åtminstone köpa dessa eländiga fem liters dunkar med dricksvatten som man måste göra i bland annat Spanien, vilket kostar en hel del. Israel är med helt rätt stolt över att ha ett av världens renaste dricksvatten. Men det som jag tycker är helt suveränt är att de flesta caféer har ett litet ”handfat” nära gatan, där alla kostnadsfritt kan fylla på sina medhavda plastflaskor med iskallt kranvatten. Vilken service!

Tiggare
Precis som i Stockholm så finns det tiggare även i Tel Aviv. Här ger de flesta en slant till behövande, mest äldre kvinnor och män som varken har alkohol- eller drogproblem. Å ännu bättre – restaurangerna/barerna/och vårt favo ställe med 91 inhemska öl – Beer Bazaar – ger alla tomflaskor till tiggarna för återvinning, vilket ger ett bra tillskott till kassan för en tiggare. Imponerande!

PS. Bilderna har ingenting med inlägget att göra – egentligen, men jag hoppas ni gillar dom ändå, speciellt då de är mitt bidrag till Marits ”Helgbilden”. DS.
20 kommentarer:

Unknown sa...

Ölintresset verkar vi ha gemensamt. Såååå läckert med gott roligt och annorlunda öl.
Är ölen dyr?
/Kiki

Ama de casa sa...

Dom var faktiskt rätt skräckinjagande dom där skyltdockorna... :-)

Ni verkar inte ha det alltför tokigt där i Tel Aviv. Fortsätt så! Och rapportera vidare :-)

Eva Trillian sa...

Ölens förlovade land? Jag hade ju inte gissat på just det landet ... men vad vet jag ;)
Vatten till hundarna placeras även ut på västkusten i La Suede - faktiskt ;) Kanske är det därför vi kallas "Bästkusten"? ;)
Tack för dina kommentarer. Visst är man sig själv närmast ... kanske är det det som är lite av problemet när det kommer till samvetet - logiskt eller ej.

Anita - Malta sa...

Följer på håll dina äventyr Beate. Kan inte annat än att tacka och ta emot att du delar med dig av allt till oss andra. Dina upplevelser, intryck och all saklig fakta blandat med alla bilder gör ju nästan att det känns som man själv är där med dig :-)

Sen tar du dig tid att kommentera oss andra också. Ibland tror jag nästan att det finns fler än en BP. Hon/du är ju med nästan överallt ;-)

De där skyltdockorna har jag sett här också men utbudet av öl är nog lite mer begränsat. Återvinningsstationer som den du visar skulle sitta väldigt fint på Malta. Men, som du säkert vet, här går utvecklingen alltför ofta fram i snigelfart...

Var det tre hela veckor ni skulle stanna !!?? Då har ni en del kvar att uppleva och upptäcka. ...och vi andra med dig ;-)

Monica sa...

Låter som ett hundarnas paradis men hur går det för dej.
Ja det är en viss skillnad på tiggare o tiggare, stora fina leende på skyltdockorna men sexiga var dom inte.
Ha det bra;-)

Marit Johansson sa...

Hahaha... han har helt rätt din make, man blir ju rädd för de där skyltdockorna.
Tummen upp för att man ställer ut vattenskålar till hundarna, sånt gillar jag. Det verkar vara väldigt vänliga människor i Israel...

Lennart sa...

Beer Bazaar skulle jag gärna vilja besöka, tror jag skulle kunna hitta några goda sorter där. Skyltdockorna ser skojiga ut tycker jag, fyndigt på något sätt.

Olga T sa...

Gillar ölbilden! Gillar också de läbbiga skyltdockorna...de är scary!

Susjos sa...

Ja, ölbilden ser god ut :)
Och än en gång, så trevliga de är i Israel! Sjyssta med vatten till folk å fä :)

LissenTo sa...

Vad mycket roligt och intressant du ser. Lite rolig är skyltdockorna när det är typ 20 stycken som ler på exakt samma sätt, hihi

KajsaLisa sa...

Du förstår kanske vilken som var min favoritbild, den hyllan såg spännande ut :)

Anki sa...

Håller med maken ang. skyltdockorna... riktigt scary!
Kul med en sån massa olika öl - där skulle Lasse trivas :)
Bra med uppsamling av plastflaskor... gillar att tiggarna får tomflaskorna från restaurangerna för att kunna tjäna en slant och att butikerna ställer ut vatten till hundarna... verkar som de har ett gott hjärta...

Herr Nilssons Fru sa...

Haha jag måste säga att jag gillar skyltdockorna, de är glädje i dom till skillnad mot de vanliga pippinätta vi har här, de skrattar man inte åt precis.
Vilka kul äventyr du är på då.
Kramiz

Kicki sa...

Aah, jag har missat så mycket (ska kolla in dina tidigare inlägg)!! Kul att de är så skojfriska, man får ju gå omkring med ett leende på läpparna mest hela tiden!! Fantastiskt att man kan dricka vatten direkt ur kran...men skulle nog bli lite misstänksam!:)

Freedomtravel sa...

Skönt att vattnet går att dricka! Tyvärr inte så vanligt känns det som...

ansepanse sa...

jag tycker om de där skyltdockorna :) de verkar ju glada
fast hundar, många olika, ska inte dricka vatten ur samma skål, det sprider sjukdomar
kramar

cat sa...

Håller med maken din om skyltdockorna!!!
Vad trevligt med sådan vattenservie till både folk och fä :)

Husbilen-Ellen sa...

Ditt helginslag var suveränt, både bild och textmässigt! Kram Elisabeth

Guldkryckan sa...

Det är ju en helt annan kultur i många länder när det gäller kringspringande djur typ katter och hundar...jag gillar det...de är ju våra fyrbenta vänner trots allt ;)

Ja fan..ni verkar ha det bra där nere...nån gång ska jag åka dit...nån gång.

Ha en skön afton och hoppas du får en god flaska vin i din ägo varpå du tömmer den..skål :)

Linnéa sa...

Helgrester där som här, vilka härliga ölsorter det tycks finnas. Vilket skräckkabinett som maken sa, men väldigt roligt skyltfönster. Intressant med vattnet. Tiggare, de låter som de är en annan sorts tiggeri där. Fint att människor ger pantflaskor. Här hemma börjar det bli för jäkligt med tiggare. När jag åker från Aspudden, sitter 2 när jag kommer till Mariatorget sitter 2 när jag kommer till S:a Station sitter 3. Varje dag!