lördag 30 november 2013

Tel Aviv calling – Del 14: Söndagspromenad och osäkert?!


Ja en uppochnervänd kille som spelar dragspel ser man ju inte varje dag precis. Han och en kollega står (?) på ingången till Opera Tower.


Mittemot Opera Tower hittar man denna udda skulptur. Här finns tusentals skulpturer/utsmyckningar av alla slag/material. Några har ni ju redan sett.


Kite-surfing hade vi aldrig sett förut. Nu vet vi hur det går till. Surfarna har våtdräkter på sig och måste ha extremt starka armmuskler då de håller i ett handtag med linor som är minst tio meter långa. Det blåste rejält idag...


Ni förstår att jag har liiiite svårt för språket här. Hebreiska skrivs ju från höger till vänster och jag är otroligt tacksam att jag känner åtminstone igen siffrorna...

Eftersom vi alltid tar seden dit vi kommer (förutsatt att vi känner till den – seden alltså) så gjorde vi precis det vad alla Tel Avivianer gör på söndagar (= våra lördagar) - strosa runt på strandpromenaden. Hade vi varit ambitiösa så hade vi kunnat gå hela vägen från Jaffa till Netanya – cirka 35 kilometer. Men söndag är ju en vilodag, alltså nöjde vi oss med ungefär 10 kilometer och ett antal pitstops.

Liiiite på vippen till osäkert?
Beppan undrar om det inte är liiiite osäkert att åka till Israel just nu. Alltså ärligt talat så har jag aldrig känt mig så säker som i detta fina och annorlunda land. Visst kontrolleras du rigoröst vid järnvägsstationerna (ungefär samma procedur som på Arlanda flygplats), vid ingångarna till stora shopping centra, men so what! Å här finns inte fler övervakningskameror än i Stockholm kan jag säga. Maken blev nästan förbannat igår när alla blev kollade men vi släpptes igenom. Hans kommentar var klockren:

- Are we so old and/or are we looking so innocent that they don’t check us??? I’d prefer that they took our bags apart, too.

Så nej, här är inte ett dugg farligt, det kännst väldigt tryggt här!

18 kommentarer:

Marit Johansson sa...

Wow vilken läcker bild från stranden!
Glömde ju svara på din fråga tidigare. Jo det är orange bälte efter rött, men när man är under 13 år blir det först orange-vitt :)

Benita sa...

Vilken härlig bild med kite-surfarna.
Kite-surfing är nåt som blivit populärt här där jag bor på sommaren, brukar se dom nästan varje dag vid sommarstugan. :)

Kicki sa...

:)...
Vilken helt underbar bild från stranden!!

En plats i solen sa...

oh jag önskar jag var med, lite sol, och ledighet skulle gjort mig gott! :)

Ja, jag är själv lite spänd inför julkalender hihi

Freja sa...

Läckert med alla udda och busiga statyer/konstverk!

Husbilen-Ellen sa...

Ser ut som ni haft en väldigt härlig lördag. Mycket frisk luft och fina synintryck. Det fanns väl ett och annat vattenhål? Kram Elisabeth

Susanne sa...

ÅÅåå va avund jag blir när jag ser alla läckra bilder.
Sv; Nja, det blir någon inga saffransbullar till kollegorna. Framförhållningen beror på att alla helger fram till jul består av en massa aktiviteter.

Eva Trillian sa...

Som om någon gjorde fel när de monterade dit statyn - inte hade koll på vad som skulle var upp och vad som skulle vara ner, liksom ...
Jag gillar verkligen bilden med alla Kite:arna (hur skriver man en svensk pluralform på kite?) - gôrläcker! Snyggt fotat BP!

En plats i solen sa...

Tack :)

Jag kände inte alls för pynta i år, men jag tänkte inte låta depressionen bestämma det så jag gjorde det och är nu nöjd, för det är så fint! :) ja de har jag köpt för 30kr på öob när förra julen led mot sitt slut :)

Ja när kommer ni hem? :)

Marina sa...

Det är så himla kul med statyer, och ni har verkligen lyckats med bedriften att hitta ett gäng härliga sådana!Frågan är om inte den där dragspelande huvudstående figuren tar en väldigt framskjuten placering i gruppen "udda statyer".

Monica sa...

Som bild ett såg jag nog ut i förrgår morse när jag synade backen till hundarnas stora förtjusning;-)
Ni funderade inte på att prova surfingen;-)
Lite guldpengar är ju aldrig fel
Ha en skön första advent;-)

Stare Ström sa...

Nu är jag uppdaterad på dina inlägg. Kul att ni har en trevlig resa! Fortsätt så!

Anki sa...

Vilken trevlig promenad... och fantastiska bilder från stranden!
Ha det fortsatt gott!

Ama de casa sa...

Kite ser man här också. Dom håller ofta till utanför Santa Pola.

Haha! Ser menyn ut sådär som kvittot så måste det vara utomordentligt spännande att äta :-D

Pumita sa...

Vad är grejen med uppochner egentligen? Kite-surfing ser riktigt läckert ut men testa? ALDRIG. Inte med mina muskler... och där kan man också hamna uppochner. ;)

Guldkryckan sa...

Spelar ju ingen roll om man läser från vänster eller höger tycks det..man ser inte vad det står iallafall..bokstäver from hell där ju...nä..vi får locka dem med i Eu..så ändrar vi på detta ;)

Har en Israelisk bekant som gjorde sin militärtjänstgöring där för många år sedan..det var ju inte som här när vi ännu hade värnplikt...ingen ärtsoppa..ingen granskog att krypa runt i där nere inte och leka krig..det har ett riktigt krig istället...men det har ju lugnat ner sig lite..vet inte om man ännu skickar raketer in i Israel från grannlandet där..hoppas på en riktig fred där nån gång..folk på båda sidor vill ju leva i fred där nere...endast en del extrema personer och organisationer som vill slåss pga några teknikaliteter av religiös natur...och de styrande kan inte vika sig för då är de rädda att bli avsatta..eller nåt.


Men hur som helst...ett fint land är det.

Ha så bra.

Lennart sa...

Dragspelaren där var ju skojig, han verkar ju vara en riktig gymnast. Tänk om jag skulle ha en sån på balkongräcket? Det hänger många flaggor här på balkongerna runt omkring och jag har funderat på att hänga ut en tysk och en EU-flagga själv. Sa en gång till A att jag kanske skulle hänga ut en svart flagga med en dödskalle och två benknotor på, men då slog hon mig hårt på ena skinkan. Skulpturen på stranden ser ut som en stor frukt av något slag tycker jag, påminner om något sånt i alla fall.

Linnéa sa...

Statyer som står upp o ner, kan tänka mig att du bara älskar. Det gäller nog att som du säger vara väldigt stark i armarna för den formen av surfing. Notan, vad är det för valuta?
Visst tänker jag också att det kunde vara lite farligt i Israel, men som du säger, säkerhetsvakter som med all säkerhet av väl motiverade där. Tror det kan vara lika farligt vart du än åker.