fredag 8 november 2013

Besök på KB

Visst, jag kunde lika gärna ha hamnat på restaurang KB – Konstnärsbaren vid Norrmalmstorg igår, men det gjorde jag inte. Chefen Håkan, numera pensionerade kollegan X och jag var på en specialvisning på ett annat KB, nämligen Kungliga Biblioteket. Ni vet, det har onekligen sina fördelar att jobba på ett förlag. Man får sådana oemotståndliga erbjudanden som främjar allmänbildningen – inte minst min egen som är ganska så obefintlig. Och igår var jag verkligen mäkta imponerad. Tyvärr rådde strängt fotograferingsförbud… oooops.
Trappan leder till två underjordiska bokmagasin på vardera 9 000 kvm samt till mikrofilmarkivet. Denna senaste tillbyggnad öppnades för allmänheten 1997.


Av hela tidningssamlingen finns ungefär 1 300 titlar och cirka 70 miljoner sidor på 270 000 rullar mikrofilm. Här ser ni en bråkdel av dessa.


F.d. kollegan X:s och min middag på Due Fratelli efter besöket på KB. Pasta med hjortfilé och en massa annat gott. Fem av fem möjliga här:-)

Janis Kreslins

Janis Kreslins, fil. dr och förste bibliotekarie på Kungliga Biblioteket visade och bläddrade i böcker från 1500-talet (utan handskar) och såg en massa likheter mellan dåtidens bokskatter och dagens läsplattor, bloggar och twitter. Killen var karismatisk, hade ett unikt kroppsspråk och interagerade med oss vanliga dödliga på ett fantastiskt sätt. Mot all förväntan somnade jag inte. Chefen Håkan fick dock konstatera att han hade hittat sin överman. Å japp, Janis skulle inte kunna vara något annat än en bibliotekarie, han luktade... böcker;-) Foto: KB

Uttråkad!? Sluta läsa här
Ingen idé att tråka ut er med ett inlägg utan bilder (förutom dom jag tog olagligt och självklart lägger upp;-)) men några fakta om detta fantastiska bibliotek får ni stå ut med. Tycker ni att det är ointressant kan ni sluta läsa här;-)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bibliotekets samlingar
Kungliga bibliotekets samlingar består av cirka 18 miljoner objekt, som upptar 140 hyllkilometer, och över 8 miljoner timmar ljud och rörlig bild.

Böcker och tidskrifter
KB:s samling av böcker och tidskrifter omfattar cirka 2,7 miljoner volymer och upptar ungefär 70 000 hyllmeter i magasinen. Boksamlingen växer med 700 hyllmeter per år.

Svenska dagstidningar i original
Kungliga bibliotekets samling av svenska dagstidningar består av alla de ungefär 2 600 olika titlar som har getts ut i Sverige. Det är sammanlagt drygt 120 miljoner sidor från 1645 fram till idag och blir 31 600 hyllmeter i magasinen.
Av hela tidningssamlingen finns ungefär 1 300 titlar och cirka 70 miljoner sidor på 270 000 rullar mikrofilm. Från och med 1979 finns alla svenska dagstidningar på film, men även för tiden 1645-1978 är alla de stora och viktiga dagstidningarna komplett filmade och väldigt många mindre tidningar.

Imponerande! Materialet är tillgänglig för alla. Registrering/föranmälan behövs inte och allt är kostnadsfritt, inklusive eventuella utskrifter. Helt fantastiskt!

17 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Ok. Nu är du ju inne på min "sport" och jag blir aningens lite avis på att du har fått se KB. THE KB! Med guide! *suckar* Ok, jag får erkänna att jag är lite stolt också - stolt över min bloggkompis som inte somnade och som lade upp ett intressant inlägg om det hela! Heja BP! :) ... och tack!

Tony sa...

Intressant!

Freja sa...

Vilket drömställe för en bibliofil som mig! Där ligger mitt lilla bibliotek i lä ;-)

Kerstins foto sa...

Wow, jag gillar att du trotsar förbuden, jag är likadan. När vi var på Drottningholms slott tjyvfotade jag i en sal och kameraljudet avslöjade mig. En kvinna kom och sa på engelska att det inte var tillåtet att fota och eftersom hon pratade med mig på engelska valde jag att spela dum turist och svara på engelska. Man får inte vara dum! ;)
Äääälskar din bild på trappan, jäklar vilket sug det blir, känns nästan som att man kommer ramla utför trappan. Mycket snyggt. Ja nog gäller det att ha ordning i arkiven, fascinerande att man kan se tidningar från 1800-talet.
Jag både skrattar gott och tackar ödmjukt för din kommentar hos mig. Det där motivet finns faktiskt inte i min kommun utan i Rantamors! Olofsfors är stället, ett ställe som gjort för foto. Just det här är en bro över en damm och jag antar att de där mojängerna fyllde en funktion för dammluckorna. Och inte har jag nåt hemligt knep, man får helt enkelt gå ner på motivets nivå, sätta fokuspunkten lite åt sidan och ha kort skärpedjup. Här var det bländare 1,8 som gjorde det. Piece of cake, eller hur? :)
Ha en toppenfin lördag.

Unknown sa...

Jag vågar aldrig göra det förbjudna....bara om jag inte vet om att det är förbjudet.
Det fascinerar mig att mat dyker upp, helt naturligt bland litteraturen i ditt inlägg.
Annars så gillar din dagboksform,
/Kiki

Marina sa...

Fantastiska och intressanta siffror! Himla tur att jag råkade dimpa in hos dig just idag! Det kan nog tänkas få bli ett besök där nästa gång det bär till kungliga huvudstaden... För övrigt ett mycket trevlig blogg - kommer tillbaks :)
/Marina

KajsaLisa sa...

Det där lät spännande, tack för tipset. Sen det där med fotoförbud är liksom jättesvårt att hålla, vet själv av erfarenheter.
Häftig bild på trappan.

Della sa...

Men så du gör... trotsar fotoförbud. Det hade jag då aaaaaaldrig kunnat tänka mig. ;)
Intressant om KB.

Beppan sa...

Spännande ställe att botanisera på! Där skulle jag kunna tillbringa många timmar. Och med guide....
Hade ingen aning om det där med tidningarna.
Det får bli ett besök där framöver.

Stare Ström sa...

Vilket bra jobb du har som tar dig till sådana ställen!
Kul kommentar hos mig, igen!

Rantamor sa...

Nämen har du tjuvfotat, skulle inte jag våga, inte i din storstad för då skulle du kanske få komma å hälsa på mig på fängelset...kanske.

Ja det är nog tur vi är olika alla lite för inte kan ju alla tycka likadant va tråkigt det skulle bli då.
Men du vet storstäder är inte riktigt Rantafar å min grej, inte så många dagar iallafall.

Men varför skulle jag inte följa din blogg efter 17 nov ???
Ja just ni ska ju åka på semester och då vill ju jag vara med, men vars skulle ni åka har jag fått veta det ???
Lät som att du ville å kolla når fotbollskillarna spelade men det hann du inte och dom spelade ju i ArabAmiraten så då gissar jag att det är dit ni ska åka.

Men visst hann du se matchen igår, dom spelade helt underbart.
Och han Strandberg han är duktig och vet han har samma efternamn som oss bara att det är på svenska. =) =)
Rantamor Strandberg det låter väl snyggt ???

Tänk att det finns lagrat så gamla tidningar helt otroligt.

Ha nu en finfin lördag, fast du kanske ligger å sover ännu, jag ska ta å sticka på loppis om Rantafar följer är jag tveksam till det blir ju hockey på tv.....

Tjingelingen från Rantamor.

Guldkryckan sa...

Har ju rensat en del gamla vindar yrkesmässigt..gamla tidningar är så spännande tycker jag..inte så mycket skvallerpress då alltid som det tyvärr är idag..fast man skrev ofta ut namnen på de människorna som slagits på gator och torg...det hade aldrig skett idag..idag hade det oftast bara stått om de varit kända av polisen sen tidigare eller inte..ja du..tiderna förändras ;)

Ha så fint nu denna Lördag.

Marit Johansson sa...

Vilket häftigt ställe, riktigt imponerande och inte alls ointressant. Tänk att allt tryckt material som ges ut också sparas till eftervärlden, skulle vilja sitta där några dagar och bläddra i gamla tidningar..
Det där med att du inte är allmänbildad tror jag förresten inte ett dugg på!!
Detta med sponsorer har jag kanske hittills haft tur med, men det är ju inga stora vinster det är frågan om, det är förmodligen värt reklamen som företaget får i bloggen, speciellt i de fall när alla måste länka...

Ama de casa sa...

Haha! Tuffing! :-)

Fotoförbud och där på andra bilden syns ju tydligt att det var videoövervakning :-)

Margareta sa...

Jag försöker verkligen att göra det olagliga ibland men jag har ju en som stoppar och talar om att jag inte får. =) Tur att någon håller reda på mig. Men har lyckats några gånger.

Där skulle jag kunna tillbringa flera dagar, även om jag inte vet vad jag skulle leta efter eller skriva ut - vill ju ha kvar det jag läst och funnit intressant.

Det är tur att rätt människa hamnar på rätt ställe, speciellt på en sådan plats.

Maten låter verkligen god och jag litar på ditt omdöme.

Nej, nu ska jag snart dra till bastun och njuta av livet i det kolsvarta mörkret - mycket ljus har jag tänt.

Monica sa...

Verkar ha varit en givande dag med god mat, inte helt fel;-)

Anki sa...

Oj! Där skulle jag kunna tillbringa många timmar! Älskar bibliotek och arkiv - säkert yrkesskadad från mina år med digitalisering av gamla bilder åt Stadsarkivet och Stadsmuseet i hemkommunen...
Har aldrig varit där på KB... men känner plötsligt längtan dit!
Bra att du trotsade det fåniga fotoförbudet... vad är det som är så hemligt att det inte får fotas?