torsdag 14 mars 2013

Smältvatten

10,8 minusgrader klockan 07:45 på morgonen är inte så farligt tänker ni som bor norr om Gävle och är van vid betydligt grymmare väder. Konstigt nog så tror jag att ni sätter på er ungefär samma kläder som jag – olika lager, överdragsbyxor, mössa, huva, Gore-tex skor och handskar. Men har ni tänkt på en sak som man inte kan skydda från kylan på ett enkelt sätt - näsan. Visst kan man vira halsdukar runt den – näsan alltså - och se ut som en bankrånare, men hur roligt är det att ha en frusen respektive halvblöt trasa runt mun och näsa. Inget för mig i alla fall.

Andas fritt
Alltså låter jag min näsa andas fritt under den cirka en kilometer långa morgonpromenaden till bussen. (Jag skulle kunna ta bussen utanför min port, men det är ingen sport;-)) I den isiga vinden fryser snoret fast på näsborrarnas insida och ställer alltså inte till problem.

Isbitar och isväggar
Problemen börjar när man stiger på bussen. Ni vet – när man lägger isbitar i en drink så smälter dom, eller hur!? Isväggar i näsborrar smälter också kan jag berätta. En enda medhavd näsduk räcker precis under bussfärd nummer 1 för att samla upp allt vatten blandat med snor. 10 minuters väntetid på 73:ans buss nere i stan gör dock att nya isväggar bildas i näsan. När det fullpackade busseländet väl behagar komma finns det många väl påpälsade ryggar framför, bredvid och bakom som jag skulle kunna använda som näsduk. Väl uppfostrad som jag är… nej, jag ska nog inte gå in på detaljer här;-)

Bilderna
Bilderna jag lägger upp har ingenting med inlägget att göra. Ettan visar min fotbollskopp på mitt skrivbord. På tvåan ser ni makens ”present” till mig efter ett besök på Dustin mässan i Annexet idag. Betydligt mindre rosa än igår måste jag säga och betydligt mera användbar – en skoputsmojäng. Love it!

23 kommentarer:

Anita - Malta sa...

Tycker faktiskt nästan lite synd om dig med tanke på vad du får erfara på din väg till jobbet. Du får iallfall mig att le lite när du sätter din verklighet på print ;-) Hmm.. "På print".. var fick jag nu det uttrycket ifrån. Nåja..du har ju en fin kopp som väntar så du kan dricka något varmt medans du tinar upp. Här på Malta skulle du säkert också frysa om du vore här idag. Det blåser som attan och termometern visar bara 11 grader. Känns som 11 minus! Brr.. misstänker att vädret däruppe i norr nått även oss vid medelhavet.

Susjos sa...

Ja,nu får väl våren snart komma! Haft det bra i Järvsö..men attans så kallt det varit!!!!! -15 och skidåkning var sådär,fast som tur var kunde man ju ta små pauser och dricka nåt varmt :)

Eva Trillian sa...

Kallt är bara förnamnet. -20 på västkusten? Overkligt! Inte bara snoret fryser, själen huttrar den med!
Vi satt inne idag. Hela arbetsstyrkan, tillsammans. Och vi tittade ut på den sol-indränkta världen utanför, men ingen längtade dit ;)
"under-cover-grejer" är alltid roligt :)

SoF sa...

Tack för din omtanke. ♥

Min hälsa är skralare än vanligt och jag har bara kunnat sitta begränsad tid vid datorn, sedan en tid tillbaka.

Dessutom har en ung person (vars föräldrar vi står nära) avlidit och vi har varit på hens begravning idag.
Tungt...

Men vi hoppas på ljusare tider - i dubbel bemärkelse.
Pumita sa...

De där skoputsmojängerna är himla praktiska! Brukar ta med mig från hotell... det är ju engångs men jag använder dem många gånger. Din fotbollsmugg är himla fin! :)

Linnéa sa...

Håller fullständigt med dig. Tänk att bo norr ut så där riktigt norr ut - huva. Ja, du bor ju norr om Slussen. Men går snart i däck av dennna förb----ade kyla. Inte ens jycken Molly trivs. Men trot eller ej blommorna finns kvar på Junkergatan. Lär bli - 18 i natt!

Jah Hollis sa...

I går när jag lämnade Pickwick efter quizet var hela Malmö täckt av snö. Och det fortsatte falla så länge som jag höll mig vaken. I daq smälte nästan alltihop bort - och resten frös till is i kväll.

Marit Johansson sa...

Du jag tror faktiskt att det finns näsvärmare, inte så snyggt men säkert skönt :) kanske slipper man de otrevliga isväggarna i näsan då!

Hörni sa...

Stackare som måste ut så tidigt på morgonen i iskylan att innehållet i näsan fryser till is haha.
Vid ett-tvåtiden var det däremot jätteskönt i solen, i alla fall i Uppsala. :)

Mona sa...

Gillar din fotbollskopp! Får mig att associera till op-konst.

Isbildning i näsan, aha det är därför näsan alltid rinner i kylan. Tack nu vet jag det! :-D))

Eva Trillian sa...

Sv: Fasta kanske de "riktigta, gamla hederliga" gjorde. Men det gör "folk" idag med ;) Många religioner har fastan som en del i sätt att leva i sin tro. Även i Sverige. Också den gammalt. Semlan kallades ju "Fastlagsbulle" förr? Det sista gottiga innan fastan, typ.
Min fasta skrev jag om här: http://provtyckningar.blogspot.se/2013/02/fasta.html
Den är spännande nu. Mest genom hur människor omkring mig reagerar ;) Någon som inte äter fikabröd vid fikat väcker tydligen mängder av dåligt samvete hos andra ;)

LissenTo sa...

Så sant, tror vi klär oss ungefär lika och är det något man fryser av så är det kallvindar.

Promenerar jag till jobbet, så hinner jag nästan inte frysa på vägen dit, går nästan alltid i sista sekund och då blir det bråttom och jag varm :-)

Här är solsken och fågelkvitter idag!

Hej helg!

Ama de casa sa...

Du kanske skulle kunna stoppa öronproppar i näbben? Det skulle kunna funka... :-)

Margareta sa...

Där har du fel, fel, fel ... Jag har endast alla de där kläderna när jag ska idka friluftsliv. Nej, på väg till arbetet är det helt andra och betydligt lättare kläder. =)

För övrigt skrattar jag bara åt din beskrivning, men har ingen egen erfarenhet då jag inte upplever den där trängseln i min buss.

Däremot verkar makens present vara genomtänkt och passande till dig, kul skoputsargrej som även skulle passa mig. =)

Monica sa...

Haha jag har också "tantnäsa"
Din mugg gillar jag skarpt;-)

Alla valpar är ju så söta och Gobi är ett passande namn;-)
Ja vi längtar efter Gösta och hoppas att han finns i magen på tiken annars är det bara att börja om igen, vill ju ha en efter icke jagande föräldrar;-)vilket man kan utläsa av MH testet.
Ha det bra

oumberligating sa...

Härligt inlägg som vanligt, dessutom gillar jag de fina bilderna på de helt Oumberligaprylarna.
Såg på väderleksrapporten att det ska vara kallt och djävligt en bit in i nästa vecka!
Tråkigt nog så kan jag inte hålla mig inomhus!
Ha en fin Fredag och Trevlig Helg!
Kram ifrån Oumberlige Peter!

Anni sa...

Vi har i alla fall ingen nysnö, som de har i södra delarna av landet!
Men du, förutom näsdroppet, drabbas inte du också av att ögonen plötsligt ska rinna när man är ute i kylan?

Della sa...

Minus 15 och cykling gör också intressanta saker med näsan, ja faktiskt med hela ansiktet. Har testat några morgnar den här veckan. Lite... friskt, kan man säga, fast rätt sjukt ändå.

cat sa...

Hade själv hemska problem med smältande is från näsan idag. Hade inte ens en endaste liten näsduk med mig, så det blev väldigt jobbigt.
Skoputsarmojäng känns inte lika glamoröst som rosa bajspåsar ;)

Susanne sa...

Jag är sådär halvbra på att klä mig ordentligt. HUr som haver så är det mest synd om min näsa i kylan ;)

Stare Ström sa...

Visst är det något fel med vårt klimat så här års! Nu tycker jag vi ska ha genomlidit vintern med allt vad det innebär och livet ska leka! Jag tror jag börjar packa väskan.

Susjos sa...

Nu har jag läst dina poäng för mello :-), och lämnat en kommentar.
Nu undrar jag bara vem Freja är? Vad heter hennes blogg?

Jane sa...

Det där problemet känner jag igen, hopplöst om man glömt näsduk ... och det värsta jag vet är folk som "drar inåt" så det gör jag inte!
På jobbet handlar det bara om hockey nu. Vi har fått en ny fritidspedagog och hon spelar i Brynäs tjejlag, tjo hooo! Problemet är bara att en annan fritidspedagog hejar på Frölunda så han har hängt upp en tröja på kontoret och satt upp dekaler osv ... vilda fighter utanför plan med andra ord :)) I torsdags hade hela vår skola fått komma på match men eftersom vi är långt utanför stan och måste få ihop det med transporter gick det inte :( Hade vi fått veta en vecka i förväg hade vi kunnat fixa det.