lördag 30 mars 2013

Alternativ påskmat

Som ni vet är jag väldigt förtjust i asiatisk mat främst från de japanska, koreanska, thailändska och vietnamesiska köket. Är dock inte lika sugen på den svenska varianten av kinesisk mat med tre små rätter med friterad banan och glass. En sak jag också gillar skarpt är att besöka asiatiska supermarkets här i Stockholm och den här är min absoluta favorit. Kolla om ni har vägarna förbi. 90 procent av det ni ser har ni inte en aning om vad det är än mindre vad man ska göra med det, men färgkicken av alla roliga förpackningar och dofterna av tusentals kryddor är en upplevelse.

Vad man kan äta i Kina till påsk
Häromdagen upptäckte jag att butiken även gör egna, färdiglagade rätter. Som ni vet äter jag de mest exotiska rätterna som de flesta av er skulle få rysningar av (fårtestiklar, kråka, lunga, haggis, med mera) men när jag såg dessa varianter så vände sig till och med min mage upp och ner.

OBS. KÄNSLIGA LÄSARE VARNAS!

Bildernas kvalitet är inte den bästa, men jag fick verkligen smygfotografera på ett väldigt äventyrligt sätt då kocken bakom disken var på mig som en drake – 2013 är ju drakens år i Kina;-) Men jag lyckades och det är jag ganska så stolt över – jag menar jag kunde ju ha spytt ner deras butik i stället;-)


Lyxmat för jycken - fondukokt grisöra. Gristunga har jag till och med lagat själv, men den såg då inte ut som den på bilden, vilket måste bero på att den inte var fondukokt;-)


Det fanns inte bara ank- utan även kycklingsfötter i disken. Vad finns det för ätbart på dessa? Å vart de har varit - fötterna alltså - vill jag inte ens tänka på.


Och här ser ni dagens "delikatess" som var fylld med något som jag med min livliga fantasi inte vill besvära er med. Fondkokt såklart...

Det är nog bäst att hålla sig till lamm till påsk tycker jag eller vad anser ni!?


19 kommentarer:

Ama de casa sa...

Jäpp. Och det är precis vad jag fått idag, så jag är lycklig :-)

Freedomtravel sa...

Till påsk vill jag gärna ha traditionellt: sill och nubbe. Annars älskar jag asiatiskt. En vietnamesisk favorit är Nem Nem Quan på Medborgarplatsen. En annan asiatisk favorit är restaurang Mooncake. Jag älskar kinesisk mat, men inte i Sverige dock...

Freja sa...

Uppvuxen i en jägarfamilj har jag ätit det mesta av inälvsmat... Njure, hjärta och tunga fanns alltid på julbordet, i rökt, stekt eller inlagd form... Haggis åt vi till frukost när vi bodde i Edinburgh på vår luff i Storbritannien och det smakade snarligt den pölsa som var vardagsmat hemma hos oss... Och de där tarmarna, det är väl som korv? Fast fylld älgtarm slapp vi på vårt matbord i alla fall...
Sv: Jag skrattar åt att du tycker jag har bättre ordning i bokhyllorna än i garderoben. Det visar nog på vad jag tycker är viktigt av mina ägodelar....

Guldkryckan sa...

Kan nog inte uttrycka mig på annat vis än så här: FY FAN VA ÄCKLIGT...urk o fy...!

Här höll vi oss till gratäng och fläskfilé nedsköljt med några ägg och ett par glas rödtjut...en whiskeypinne blev det också.
I mitten på kommande månad blir det en tripp till Tyskland igen..ska bli skönt att få komma iväg lite.
Påfyllning av ett visst "förråd" ligger högt på prioriteringslistan då..men även att se sig om lite.

Men nu...ha en skön fortsättning på kvällen.

Eva Trillian sa...

*S* Det är tur att smaken är som baken; delad!
grisfötter och ansjovis är ju inte heller älskat av alla nationer ;)
Tack för din trevliga kommentar på mitt födelsedagsbarnsinlägg.
Och till dig; en riktigt Glad Påsk!

Olga T sa...

Oj.....vet inte vad jag ska säga........men jag hade då inte smakat detta det vet jag!

Marit Johansson sa...

Jag har verkligen mycket att titta igen när jag får ordentlig uppkoppling. Fick upp halva översta bilden och skymtade ett grisöra tror jag, sen försvann den helt. Nu är det bara rutor där bilderna ska vara och det verkar inte ens ladda.
Jo stora bilmärken testar ju här och nog tusan är nätet utbyggt, i vanliga fall funkar det fint, vet inte vad som är galet just nu. Sävlig norrbottning som jag är ids jag inte ens ringa och felanmäla :) det löser sig säkert om några dagar tänker jag...

LissenTo sa...

Här skrållas snabbt. Men du låter härligt att du äntligen kan sitta ute på balkongen en stund.

Sitter här och förkylningssnörvlar, onödigt va.

Ha en skön, ledig måndag

llh sa...

Hoho ja påsken är den största mathelgen, större än julen till och med, läste jag så ditt inlägg är vältajmat.
Men själv är jag äckelmagad och uppskattar inte fondykokt grisöra efter förtjänst. Mina grisöron ska vara små och knapriga på japanskt vis och serveras som tilltugg till sake. Annars kan de kvitta ;)

Freedomtravel sa...

SV: Kul att ni också brukade gå på Nem Nem! Vi gick också ofta dit och lunchade med jobbet, när vi jobbade på Söder då, men nu när vi börjat jobba i Solna så går det ju inte längre… MoonCake är en bra asiatisk restaurang utan den där klassiska röda sammetsinredningen… Bra asiatisk mat, vi har gått dit ibland för att äta Pekinganka, eftersom de har god sådan! Förut låg den på Luntmakargatan, men nu har den flyttat till Kungsholmen.

Pumita sa...

Haha, du ska alltid vara värst! Fast finsk memma passar ganska bra ihop med det här sällskapet... till utseendet då för smaken är ljuvlig, tro mig! ;)

Jah Hollis sa...

Smaken är som bekant som baken, och vem vet, det kanske är hur läckert som helst. Fast jag tvivlar i det här fallet.
Lammsteken jag fick hemma hos vännen Bengan var däremot i det närmaste perfekt. Precis som det ”stekta ägget” vi fick till efterrätt.

Jane sa...

Ha ha, första gången jag INTE blivit suktad av dina annars så smakliga matbilder. Dessutom var jag redan mätt ;)

Marit Johansson sa...

Fyyyyy så vidrig mat.. jag blev nästan lite illamående här!

Marina sa...

Hoppsan! Här ramlade jag in rakt ner i maten skulle man kunna säga! Kul blogg och mycket läsbart att rota runt i (fast kanske inte just maten då...) Annars håller jag helt med dig - asiatiskt mat är underbart god!!
/Marina

Pysselfarmor sa...

Ha ha ja där har jag också varit och glott. Men jag vågade baske mig inte fotografera!

Mona sa...

Urkkk!!!

Mona sa...

Urkkk!!!

Anonym sa...

Du är en extrem dålig bloggare och jag hoppas verkligen att du slutar inom kort. Snälla..