lördag 2 mars 2013

En fasanVet inte vad som kom över mig igår när jag köpte fasanen på bilden ovan. Den låg bara där, överst i frysdisken och då fick h*n följa med hem.

Upptinad är den
Då fasanen var fryst la jag den på diskstället i går kväll för att tina upp. Väldigt smart tyckte jag. Plastförpackningen hade dock troligen ett håll och synen som mötte mig när jag gick in i köket imorse besparar jag er. Diskbänken badade i rött. Tackar min goda stjärna för att jag inte lät fasanen tina upp i kylskåpet…

Tillbehör
Om man aldrig lagat fasan kan det ju vara smart att googla vad man egentligen kan göra med denna vilda fågel. Recept-research kallas det.
Hittade ett recept med ”endast” 14 ingredienser förutom fasanen då, som ju är huvudfiguren i vårt tilltänkta kvällsmål. Fyra tillbehör salt, peppar, grädde och konjak finns. Återstår
- trattkantareller som maken inte gillar. De ska ersättas av champinjoner.
- späckskivor???????
- schalottenlök. Är det dom där små röda sakerna?!.
- persilja
- 100 gr rökt skinka
- god buljong. Är buljongtärningar goda. Har bestämt mig för att de är det – goda alltså.
- rönnbärsgelé.
- med mera.

Ni förstår vad jag ska göra om en liten stund. ICA here I come. Hälsar på er ikväll.23 kommentarer:

Stare Ström sa...

Den lär i alla fall inte innehålla något som gnäggar!

Eva Trillian sa...

En fasansfull diskbänk alltså? ;))
Lycka till med shoppingen!

SoF sa...

Spännande!
Undrar om jag någonsin ätit fasan tro...? Nä - tror inte det.

Ser fram emot att få höra om hur resultatet blev.

Varma friska-vindars-hälsningar!

Hörni sa...

Oj vad spännande, fasan har jag aldrig ätit. Du får berätta hur det gick. :)

Freja sa...

Spännande! Ser fram emot den fortsatta rapporten om tillagning och avsmakning! Och jag är helt på makens linje, trattkantarell är överskattat!

Della sa...

Man måste köpa till hästköttet själv alltså, när man gör så här och lagar från grunden.

Margareta sa...

Hahaha, låter som första gången jag köpte en kalkon - men den låg i frysen till det var dags att ... slänga. =)

Späckskivor ska nog vara för att fasanen inte ska bli så torr vid tillagningen.

Schalottenlök är små och ibland lite rödaktiga, röda och nästan vita - det varierar men du är nog inne på rätt sort. =)

God buljong, konstigt recept för vem avgör det om inte du själv. Brukar ju stå vilken typ av buljong - höns, ört osv.

Hoppas att det smakar ska bli intressant att läsa sedan. Sitter på en blåsig ö och är rädd att den uppkoppling jag har försvinner ju längre kvällen fortskrider. men vinaren finns på plats till kvällen enkla måltid, ingen fasan här inte.

Ha en bra lördag också.

Jane sa...

Oj, det låter smarrigt! Hoppas det inte finns något hagel i den ... eller vad man nu har tagit kål på den med ;)) Kanske därför det ska vara så mycket tillbehör ... för att dölja blysmaken ;) Skämt åsido, ska bli spännande att höra hur den smakade sedan!
Här snöööööade det idag, härligt att veta att vintern inte vill släppa greppet, not! Snorhalt eftersom allt det som töat har frusit till en tjock ismatta över all sand de hade ut i förrgår. Max leker Bambi på hal is och vad matte gör ska vi inte säga ... jo, leker väderkvarn!
Ha en trevlig middag och kväll!

Anita - Malta sa...

Tack Beate för dina alltid så snälla kommentarer hos mig!! Blir lika superduper glad varje gång ska du veta. Ja, visst är det St. Julians som syns i bakgrunden. Skickligt att se för det var ju ett bra tag sen du var här på Malta. Kanske dags för en ny trip snart ;-) ..och så till din spontant inköpta fasan!! Låter ju onekligen väldigt vågat då du aldrig tillagat en fasan tidigare! Skulle jag mot förmodan köpa en skulle mannen med glädje ta hand om den och helt klart börja med att lägga den i kylen för att tina och jag skulle helt klart genast ta ut den och lägga den i en absolut vattentät (läs blodtät) förpackning då jag är allergisk mot allt som kan klibba i mitt kliniskt rena kylskåp ;-) Är väldigt bra på att hålla rent men usel på att laga mat. Där är maken och jag alltså raka motsatser. ..men de där späckskivorna skulle vi nog båda skippa ;-) Ser fram emot att läsa om resultatet av en vad jag tror exceptionellt god middag. "Bara" 14 ingredienser + fågel + Beate !! Tror knappast du kan misslyckas där :-)

Pumita sa...

Hoppas att pippin blev smarrig! Eller ångrade du dig och handlade nåt annat på ICA? Typ, falukorv. ;)

Linnéa sa...

Galning! En fasan tillhör vad man kallar lite vilt. Man ska alltid kolla så det inte är hagel i köttet. Höll på att garva ihjäl mig, tillagas gärna med fruktfyllning. Har ni nån pizzeria där i Täby?
Jo du ska få vårblommorna i färg. Håller med, det börjar bli tjatigt med svartvitt nu. Men OK jag gillar det här får du dina blommor speciellt till dig.

http://elsasdotter.se/2013/03/vartecken/

Pumita sa...

Btw Nespressoberoendet...
Jag menar självklart inte DIG så ta inte djurliknelsen personligt men du vet ju att "Alla känner apan men apan känner ingen". ;) När det gäller miljötänket gäller det att välja sina strider och jag har kommit fram till att jag klarar mig utan Nespresso. Inga pekpinnar här men jag försöker undvika "alla de andra onödiga förpackningarna" också. :)

Marit Johansson sa...

Späckskivor? Det låter ju väldigt aptitligt.. eller inte :)

Margareta sa...

Kom ihåg lite försent - du ska inte äta späckskivorna, bara för att behålla saftigheten.

Kom egentligen in för att kolla resultatet av middagen.

Jag får vänta till i morgon.

Ama de casa sa...

Fasan-sfullt spännande! Glöm inte fota slutresultatet :-)

Olga T sa...

Nu väntar jag på del 2 av denna fasan-historia.

Guldkryckan sa...

Brukar alltid lägga dylika saker i nån typ av fat när jag tinar det..annars har man om oturen framme ett hav av äckligheter att torka upp när man kommer tillbaka efter ett dygn för inspektion.

Fågel i största allmänhet är ju gott måste jag säga... men själv föredrar jag ju nåt fyrbent med klövar, häst, gris eller oxe...spelar ingen roll...gillar ju "jordnära" saker jag...!

Själv ska jag fota vårt nya skåp till matsalen strax som frugan satte ihop igår med liiite hjälp av mig...hon står för hjärnan..jag står för musklerna...smart kvinna det där som fixar Ikeas ritningar på två röda..själv stod jag bara och svor tyst för mig själv över den ritningen..som så många andra ritningar jag haft i mitt liv att följa så var denna inget undantag...de som gjort den har nog rökt nåt olämpligt :(

Burr...!

Men ha en skön Söndag nu..det förtjänar du...ha de bäst :)

Lennart sa...

Fasan? Det har jag aldrig ätit. Kanske vore något att testa någon gång. Jag tycker att anka är gott, det kanske smakar lite åt det hållet. Trattkantareller och champinjoner det gillar jag mycket, smaskiga saker.

cat sa...

Hoppas att maten smakade gott :)

Benita sa...

Hoppas att det smakade gott. Själv har jag aldrig smakat fasan, tror jag åtminstone. :)

LissenTo sa...

Hur gick det med fasanen, receptet ser då gott ut.

Lite kulinariskt lördagsgott

Jah Hollis sa...

Kanske är detta något för dig?
http://www.sydsvenskan.se/sverige/hans-kottdisk-rymmer-savannen/
Schalottenlök är av samma färg som ”vanlig” lök, fast de är mycket mindre.
Jag körde för övrigt på en fin fasan en gång, med en hyrbil, på den skånska savannen. Fasanan försvann i någon åker och sågs inte mer till, men den eldrivna backspegeln på bilen fick en smäll så att hela självrisken rök för att reparera den.

Mona sa...

Tror jag ätit fasan nån gång. Hållbarhetstid 2 år och 8 månader i frysen??? Nog bättre att äta den nu!