söndag 17 mars 2013

Fototriss: ” Byggnader och arkitektur”

Ni som följer min blogg regelbundet vet att jag älskar mitt jobb och mitt företag där jag arbetar. En av anledningarna är att jag dagligen – å då menar jag verkligen varje dag – "snubblar" över såväl byggnader samt olika trender vad gäller arkitektur. Drömläge för mig som ni förstår:-)

Stockholm
Man kan säga om oss nollåttor vad man vill - att vi är trevliga till exempel;-). Men vad gäller nybyggen så är vi Sveriges tråkigaste stad. (Hör jag en applåd från landsbygden här? Jo tack i så fall;-) ) Japp, det uttalandet står jag för. Enformigt, tråkigt, trångt, fantasilöst och ”glasigt”. Det sistnämnda är uppenbarligen "inne" just nu tack vare en viss arkitektbyrå, som verkar kamma hem varenda arkitekttävling som Stockholms Stad anordnar.

Spanien
I stället ska jag bjuda er på lite ”Perestrojka” i byggnadsväg à la Spanien och Costa Blanca. Ni som gillar nytänkande och fantasifulla skyskrapor kommer att uppskatta mina foton. Ni som går i villa-, radhus- och nära-till-marken-tankar kommer att ogilla bilderna. Men det bjuder jag på – med största nöje;-)


Min absoluta favo - Edificio Intempo i Benidorm. 200 meter hög, 52 våningar. Jag skulle inte ha det minsta emot att ha en tvåa i glasstruten i mitten där...

Fler bidrag till detta toppen tema hittar ni här.

36 kommentarer:

Cecilia Artista sa...

Håller med dig - det finns inte så många tjusiga nybyggen i Stockholm. Tyvärr säger jag som gammal nollåtta och södertjej. Men mycket vacker gammal bebyggelse finns det förstås. Min son arbetar i ett ganska snyggt gammalmodernt glashus vid Slussen (KFs gamla) och har fantastiskt utsikt mot Stockholms gamla kännetecken - Gamla Stan, vattnet, Djurgården. Läckert!

Sen har du mage att visa ett av Costa del Sols solfläckar, nämligen Benidorm! Men visst, en lägenhet däruppe med utsikt är nog inte helt fel!

Stare Ström sa...

Mera av det här!!! Håller med dig, varför måste vi bygga så tråkigt? De husen du visar är konstverk i sig.

Per-Anders sa...

Verkligen coola hus på bilderna. Byggnaderna på de översta och nedersta bilderna har verkligen en hisnande arkitektur.

Ama de casa sa...

Jag är oerhört fascinerad av kranarna som går efter huset på sista bilden...
:-)

PS: Benidorm och Alicante ligger inte på Costa del Sol, det heter Costa Blanca här.
Costa del Sol är sydkusten där Malaga, Marbella, Puerto Banus och dom ligger :-)

SoF sa...

Va kul att få se de här byggnaderna.
Glasstrutshuset är ju helt otrolig!
Vilken fantasi.

Varma solskenshälsningar!

KajsaLisa sa...

Vilka hus, det går ju att bygga modernt med lite kreativitet. Något för alla arkitekter i huvudstaden, som fyller stränderna med nya terrarium med aluminium och ädelträ på balkongräckena. Jag har tröttnat på Hammarby Sjöstad för länge sen.
Dina bilder visar ju att det går att variera modern arkitektur, häftigt.

Benita sa...

Helt underbara bilder på häftiga hus, jag gillar dem verkligen. :)

Anonym sa...

Alltså, att slänga upp liknande byggnader som du visar här i Stockholm city vore som att bjuda in jultomten på påskmiddag. Stockholm är unikt, sån vacker gammal arkitektur. Tycker det räcker med hötorgsskraporna och de där två höghusen på söder vad de nu heter. Gillar modern arkitektur, men i sin rätta miljö :0)

Rantamor sa...

Men jösses va häftiga hotell (för visst är det väl hotell??)
Verkligen fantasifulla och vackra och mycket annorlunda.

Hoppade trissen idag, jag hade inte så mycket att komma med, men också att jag är lite lat just nu att kommentera, och det är ju en av vitsarna med fotoutmaningar att man kollar lite vad alla lägger upp....ja inte alla då när det gäller den populära söndagstrissen.. =) =)

Tjingelingen från Rantamor.

Mina fotostunder sa...

Såna fantastiska hus det finns runt om i vår värld!
Vackert!

Misswhatsit sa...

WOW! Vilka häftiga bilder! Snyggt fotad triss:)

Monica sa...

Visst är den läcker och riktigt snygg din triss men jag vill inte bo varken i dessa eller i skokartongerna som byggs här.
Drömmen är faktiskt en husbåt då kan man dra när man fått nog av grannarna;-)
Ha en skön kväll

Ama de casa sa...

sv: Jag visste inte ens att det fanns ett Costa Blanca innan vi åkte hit, hälsade på vänner och råkade köpa en lägenhet. Fast jag vet ju vart jag bor... :-)

(Men vi har mer sol än dom har på Costa del Sol, så egentligen är det fel namnsättning ;-) )

Olga T sa...

Wow! Sista är verkligen min favvo!! Om jag skulle vilja bo där vet jag inte men om jag skulle vilja bo där är jag inte säker på. Jag vill nämligen ha nära till gräset under fötterna...!
Tack snälla du för din kommentar och din hjälp med blogger. Jo jag är den förste att sakna bloggvärlden och inte minst Dej! Kram!!

Freja sa...

Jag bor ju i en enplans mexitegelvilla med gillestuga i källaren, men jag skulle byta in den direkt mot en lägenhet i struten! Jag älskar att bo högt, men det förstår du säkert, med min passion för lyftkranar!

Jane sa...

Ok, kan hålla med dig om att bo i glasstruten inte vore så dumt ... förutom då hissen strejkar ;) Läckra byggnader du hittat!
Blir lite kort kommentar idag för jag håller på med att måla, phu!
PS tavlan på min blogg föreställer Mary från Vancouver (houswife, you know) målad 2008 :)

Connie Tornevall sa...

Wow, helt underbar triss! Det känns nästan som att man är inne i Maincraft och spelar. Bara älskar dina foton!

Anita - Malta sa...

Gillar väldigt mycket !! Vilka byggnader. Inte visste jag att spanjorerna var så framåt och fulla av fantasi. Huset i mitten är ju bara för läckert men din vinkel gör ju en hel del ;-) Edificio Intempo i Benidorm är inte snygg men väldigt udda så jag tar gärna tvåan intill dig ;-)

Della sa...

Det var verkligen annorlunda grejer. Undrar varför det är så egentligen - att det här verkar så annorlunda och spännande. Allt skulle ju kunna vara lite roligare i färg och form. Är det rätt allmänt ett konservativt område?
Från en som inte är insatt

Pumita sa...

Du menar att du vill bo i Melitta-tratten?! Well, det kanske är spännande men jag föredrar nog lite närmare kontakt med markytan. Skyskrapor är inte riktigt min grej. Häftiga bilder, det medges. :)

Anders W sa...

Oj vilka hus! Varför bara där?

Anneli - A'la Foto sa...

SPännande byggnader där mittenbilden blir min favorit, både pga av bild och byggnad! Och vad roligt att höra något negativt om Stockholm av stockholmare! ;O)

Ha en fin vecka!

Hörni sa...

Häftiga byggnader, håller med dig, mera sånt även här! Jag gillar båda skyskrapor och kojor på marken, staden och landet. Känner mig ambivalent, kan absolut inte välja.

LissenTo sa...

Fantsifullhet bland dessa byggen är lite osvenskt. Kanske byggherrarna skulle kolla.

Högskolan här i stan, är mitt favorit nybygge, smakfullt snyggt.

Det mesta byggen är så "grå"

Elisabeth sa...

Vilka häftiga byggnader! =)

Linnéa sa...

Men, vilka helt otroliga byggnader. Så snyggt o så fult eller nej bara helt så där underbart nytt. Tack för att du delade med dig så jag också fick se. Så snyggt du fångat dem med din kamera, det är svårt ibland tycker jag att få med allt på höjden, bredden osv. Snacka om skillnader på mini o maxi.

Pialotta sa...

Visst finns det både vackra & mindre skönheter i vårt land och just nu byggs det förskräckligt mycket över allt ... nyskapande. Ska bli lite kul att se våra nybyggen när det lider... Rådhusbyggets ena sida ska vi få se i morgon tror jag det var ... fast det ska vara byggt som den gamla arkitektyren ... eller ja, något ditåt. Dina byggnader från främmande land är verkligen originella o vackra :)

llh sa...

Yes alltså, helt i min smak, drägel drägel!!! Behöver jag säga mer? Det är tur att jag har dig som visar bilder av den här kalibern! Annars skulle jag förtvina här i denna småstad.

Ja Håkan Nesser är uppvuxen i Kumla. Det är sådant värdelöst vetande om kommer på köpet när ödet råkar tippa av en här.

Anni sa...

Oj!
Plötsligt kommer jag att tänka på påståendet att kjolarna blir kortare i lågkonjunktur - är det möjligen så att husen blir högre i länder på väg mot bankrutt?

Jah Hollis sa...

Fina varianter av lite mer avancerad arkitektur. Ni skulle anlita lite spanska arkitekter för att förnya Tjockhult som man gjorde när vi fick Turning Torso i Malmö.

Mona sa...

Wow, wow, wow!!! Hur länge har du gömt undan dessa fantastiska bilder från oss???? Suveränt fotat och vilka fantastiska byggnader!! Sedan är det en helt annan sak att jag kanske inte skulle vilja bo i någon av dem, men titta på dem gör jag mer än gärna.

Om Stockholm är Sveriges tråkigaste stad så är staden jämbördig Göteborg, fast jag tror att vi är ännu tråkigare. Även här är det en viss arkitektbyrå som kammar hem varenda tävling. Det finns inget nytänkande alls. Jag undrar om politikerna någon enda gång ens kollat på en byggnad utanför Sverige...

cat sa...

Häftiga hus!
För övrigt är det inte bara i huvudstaden, som värdelösa arkitektförslag vinner tävlingar. Lika illa här :(

Marit Johansson sa...

Vilket urhäftigt hus på sista bilden, ja på alla bilder faktiskt. Jag har ju en grym höjdskräck så jag skulle dock inte vilja ha en lägenhet i glasstruten :)

Susjos sa...

Ja, häftiga hus helt klart !
Den "nya" skyskrapan -hotellet i Kista, som man ser från E4:an är faktiskt lite läcker. Där tänkte man på Charlotte Perrellis diamantklädda mikrofon från låten "Hero" när man byggde det :)

Och tack för Frejas blogg adress ;)

Husbilen-Ellen sa...

Verkligen snygga hus och vinklingar. Om du inte varit i Bilbao, tror jag att du skulle uppskatta ett besök där. Guggenheim-museet är något alldeles extra, men det finns annat också. Kram ELisabeth

Anonym sa...

Intempo! Men den är så cool! Annika