lördag 23 mars 2013

Fyra grader



Affischerna på dagens bild har jag sett i minst tre veckor nu, varje dag på väg till jobbet. Tänker berätta vad min spontana reaktion var när jag såg den för första gången. Nu är reaktionen visserligen inte spontan längre, men jag har då inte ändrat uppfattning...

Global uppvärmning
Tog fotot igår morse på väg till jobbet. Det var återigen 8 minusgrader och jag tänkte (som varje morgon sedan affischerna kom upp) på global uppvärmning som verkar ha drabbat hela världen utom oss nordbor – ja engelsmännen också hörde jag på BBC idag. De är nämligen insnöade den 23 mars 2013.

”Global uppvärmning har varit ett hett ämne under många år nu och forskningen visar att vi riskerar en fyra graders temperaturökning inom 100 år om vi fortsätter med dagens ohållbara resursanvändning.” Detta lästa jag på Earth Hours hemsida.

Frågan är…
… bryr jag mig? En fyra graders temperaturökning NU skulle sitta himla fint kan jag säga. Ja, den hade inte suttit helt fel sedan fyra månader tillbaka heller om jag tänker efter. Är jag elak, en miljöbov eller rentav korkad om jag säger att jag inte bryr mig om vad som händer om 100 år. Ska jag släcka ljuset ikväll mellan klockan 20:30 till 21:30 för att göra en god gärning som gör att jag klappar mig själv på axeln och säger: Bra gjort BP! Nej, jag håller nog med min kloka make som säger:

- You can’t usually be good by feeling good!

(Översättningen av den meningen suger, men nå’t i stil med: "Du blir nog ingen god människa av att bara må bra.")

17 kommentarer:

Ama de casa sa...

Jag har alltid glömt bort det där med Earth Hour. Men jag känner mig inte särskilt rutten för det ;-)

sv: MacDonalds-bilden är tagen i München. Här är det inte särskilt mycket arabiska. Ännu...
:-)

Guldkryckan sa...

Nä du...här släcks inga lampor heller..tror inte på sådana metoder..!
Och hade jag trott på det så hade jag antagligen glömt det ändå :)




sv: haha...rostfri sådan också ;)

Freedomtravel sa...

Jag tycker egentligen att vi människor borde bry oss, med tanke på de kommande generationerna. Samtidigt är jag tyvärr lite pessimist när det gäller det här. Jag tror inte riktigt på att människosläktet kommer klara att dra åt samma håll. Det är så många människor i världen som ändå kommer att fokusera på att tjäna mest pengar. Samtidigt ser kulturen i många länder ut så att man fortfarande skaffar massor av barn, och sen finns det inte resurser eller jobb till alla människor... Tyvärr gör min pessimistiska inställning att jag blir lite apatisk i frågan. Jag hoppas att jag har fel, och kan gärna hjälpa till med små kloka val i vardagen. Men, men... Just earth hour bryr jag mig inte så mycket om dock, även om jag sympatiserar med själva idén bakom.

Rantamor sa...

Om jag släcker mina lampor, och samtidigt spyr någon fabrik i öststaterna ut en massa skit i luften i havet...
vem bryr sig då om att Rantamor släckte ned ikväll.
Jag vill ju att mina/våra barnbarn ska få uppleva det vi upplever i naturen, jag är väldigt mån om just naturen och har ofta en påse med i fickan där jag plockar upp ölburkar och plast i fjällnaturen...
jag drar mitt strå till stacken...
tror jag iallafall.
Men jag släcker inte lamporna för man vet ju aldrig vad Rantafar tar sig för i mörkret...hihihihi

Tjingling i kvällen....

Rantamor sa...

Förresten kolla Rantafar gjorde efterrätt ikväll !!!!!!

Freja sa...

Nä, visst är det så, att en timmes släckta lampor räddar inte världen, det bara bäddar in oss i en falsk känsla av att vi minsann gjort vårt... Här släcker vi, för barnen vill det, men annars handlar det om att göra mycket större uppoffringar kontinuerligt om det ska ge effekt...

Hörni sa...

Nä, det hjälper knappast att släcka en timme, och det är väl egentligen inte tanken med Earth hour heller. Meningen är nog mer att uppmärksamma problemet med klimatförändringarna, men om det fyller sitt syfte har jag ingen aning om.

Marit Johansson sa...

Nä det är klart att det inte spelar någon roll om man släcker eller inte, men det är väl mer en manifestation för att man ska vara mer miljövänlig, jag gillar det ändå.. :)

Pumita sa...

Idén är behjärtansvärd - att få oss att tänka till men det blir inte så mycket mer, tyvärr. Jag har släckt tidigare förutom förra året och det blev inte i år heller. Förra året hade jag lite dåligt samvete för att inte delta, i år iddes jag inte. Och så var det knepigt när jag var mitt i helgbakningen... men det är klart att det går om man planerar.

llh sa...

Ja jag hör till dem som tycker att el och ljus är av godo för hela mänskligheten. Att alla över hela klotet behöver mer av den varan för tex sjukvård.
Istider har växlat med värmeperioder under hela mänsklighetens historia. Jag är glad så länge inlandsisen inte kommer tillbaka och täcker Norden igen. (Men det är bara en tidsfråga fast ganska långsiktig).

Monica sa...

Vänj er vid iskylan säger forskarna nu, fan trot. Finns det någon förutom politiker och miljöpartister som tror på dom.
Har aldrig mer lampor tända än vad som behövs, alla tomma rum är mörka;-)
Ha en skön kväll

Mona sa...

Glömde faktiskt bort Earth Hour (har gjort det varenda år). Så bra att jag kan skylla på mitt dåliga minne... Men jag tycker nog jag är rätt duktig på att släcka lampor i vardagen.

Riktigt kul är det när de allmännyttiga bostadsbolagen har haft en reklamkampanj riktad till oss hyressgäster om att spara energi genom att släcka våra lampor. SAMTIDIGT har dom de senaste månaderna låtit utebelysningen lysa dygnet runt och ibland även i trappuppgångarna. Hyckleri?

Jane sa...

Håller med dig, till viss del :)
Om alla tänkte istället på vad de gör dagligen så skulle det ha en bättre verkan ... Rimmar lite illa att släcka lyset under ett kort tag när man ändå flyger på semestrar, tar bilen till jobbet, är ute och "leker" med snöskotrar etc. Samtidigt så är nedsläckandet nog inte direkt i besparingssyfte utan ett sätt att få makthavarna att reagera och att man som invånare på vår enda lilla jord bryr sig .... Ska jag säga som oftast struntar i att lägga matresterna i kompostpåsen :P

Lennart sa...

Jag släckte inte mina lampor för jag hade missat att det var Earth Hour. Min lilla insats hade inte hjälpt något direkt heller.

krulli sa...

Oj, det låter att du inte bryr dig om världen om 100 år. Jag antar att du inga barn och barnbarn har?

Sen visst 4 grader skulle vara bra men här skulel det nog snarare bli istid. En höjning med 4 grader skulle antagligen förämdra golfströmmen. Det är den som gör att vi har ett klimat man kan leva i.. så om du har läst Grottbjörnens folk så återgår nog skandivaien till ungefär det. Metertjockt med permanent is alltså :)

Olga T sa...

Vi hade ingen Earth Hour och vi funderade just över var den befarade växthuseffekten tagit vägen. Jag säger som du, och skrattar fortfarande åt meningen om att 4 graders temp.ökning skulle sitta fint.

Eva Trillian sa...

Visst skiljer vi oss åt i våra inlägg - men samtidigt inte så mycket i vår grundtanke ... tror jag.
Har läst kommentarerna innan min och tycker det är spännande att Earth Hour framkallar så mycket starka känslor - oavsett hur de ser ut ;) Så, den kanske fyller sin funktion ändå!