söndag 3 mars 2013

Ett fasan-(sfull) inlägg till


T v: Min del av fasanen. T h makens. Att delarna är olika stora beror på att vi fick såga itu fågeln vid de mjukaste ställena.


För att vila tänderna valde vi en lättuggad tårtbit gjord på passionsfrukts- och chokladmousse som dessert. Tack Viggbyhols Stationscafé:-)

Tack för alla era kommentarer igår och ert intresse för att läsa om och se resultatet av vårt försök att laga fasan igår. Självklart får ni det!

Vad är en fasan?
Fasan (Phasianus colchicus) är en hönsfågel som ursprungligen bara fanns i södra Asien, men som introducerats till många platser runt om i världen, däribland Europa, där den på många håll har förvildats. (Källa: Wikipedia)
Fasanen är ett uppskattat jaktvilt och jagas främst med stötande och stående fågelhundar. Även vid klappjakter är fasan ett vanligt byte. Fasanens kött anses vanligen välsmakande och är en av anledningarna till jakt. (Källa: Wikipedia)

En fasans egenskaper
Efter att ha tillagat fasanen så kan jag konstatera att
1. Jaktvilt, jo då det förstår jag. Tror att h*n har jagats ganska länge av såväl fågelhundar som bilar som h*n måste ha lyckats undvika under lång tid.
2. Fasanen har stubbiga och extremt seniga ben. Den har tuffa benmuskler och en tvättbräda som heter duga. Å benstommen hade då verkligen inte drabbats av benskörhet.
3. Den har inga ”chicken wings”, vilket var en överraskning. Men om den hade haft vingar så är jag övertygad om att dom hade haft samma ”konsistens" som benen.

Omdöme
Säg som så: om vi hade följt receptet (tillagningstid: endast 50 minuter) hade vi inte haft några lagningar i tänderna kvar och det är tveksamt om mellanborstarna hade fått ut fasanens muskler mellan våra tänder. Nu dubblerade vi tiden och h*n slank ner. Lite tuggmotstånd skadar ju inte. Självaste smaken påminner inte ett dugg om kyckling utan mera om viltkött. Den extremt feta gudomliga såsen (perfekt för LCHF-are) med dubblerad mängd av konjak gjorde sitt till att fasanen inte kändes lika torr som den i självaste verket var. Vårt omdömme: tre poäng av fem möjliga.

PS. Det fanns förresten också kamelfiléer i frysdisken …;-)DS.

25 kommentarer:

Susanne sa...

Jag har aldrig ätit Fasan och jag tror att jag låter bli det framgent oxå. Det låter inte riktigt som min grej.

Freja sa...

När jag var liten fans det fasaner hemma runt vårt hus. Vi hade en katt som alltid smög på dem och som alltid misslyckades att fånga dem.. Kanske lika så brat om det var så stenhårt och torrt kött...

Kicki sa...

För några år sedan planterades det in flera hundra fasaner i området där jag bor (hemma på vår gata...)! Numera kan man kanske möjligen hör ljudet av någon endaste enda... Då hade vi en flitig besökare hemma hos oss som vi döpte till Coco eller Koko! Han kunde ligga nedanför oss när vi satt ute och så småningom kom han hem med flickvän och det blev små kycklingar! De flesta har väl blivit överkörda eller uppätna innan jägarna hann skjuta dem, det som var tanken från början! Jag saknar Coco... vill nog inte äta fasan...men hästkött kan jag äta...

Stare Ström sa...

Den ser läcker ut, i alla fall! Jag ser fram mot tillagningen av kamelfiléer!

Ama de casa sa...

Det ser väldigt gott ut - särskilt din portion :-)

Benita sa...

Det ser väldigt gott ut i alla fall. Efterrätten ser också jättegod ut. När blir det dags för kamelfilé?

Ama de casa sa...

sv: Jag håller med. Alla låtar i schlagern var bottenskrap. Jag brydde mig inte så mycket om vem som gick vidare...
:-)

SoF sa...

Tack för rapport - intressant! :)

Anita - Malta sa...

Hmm.. din utvärdering av gårdagens middag är helt underbar men ärligt talat tycker jag att det varken låter eller ser särskilt gott ut. Kan bero på att jag inte heller gillar gröna ärtor ;-) Kamelfiléer låter mer spännande. Där får man ju iallafall inga ben att kämpa med ;-) Tårtbiten däremot är en riktig läckerbit !! Liknar den cheesecake jag brukar frossa i på caféeran här. Förresten, vi åt lammfilé igår. Svindyrt men gud va gott..

Eva Trillian sa...

Det SER ju väldigt gott ut :) Men det kanske är för att jag är hungrig ;)Du är modig du dom handla fasan utan att veta riktigt vad man gör med den! Matäventyr ;)
Efterrätten ser smaskig ut!

Guldkryckan sa...

Konstigt det där egentligen...hur ofta har man inte följt receptet när det gäller ugnen och funnit att man måste ha den inne en låååång stund till?

Sen står det alltid " värmen i ugnen kan variera mellan olika ugnar"

jo...konstigt att alla mina ugnar under mitt vuxna liv varit av de där som har lägre värme än andra.

Nästa gång kör jag igång grillen på ballkongen istället ;)

SV: Frågade frugan vad Y-front är för nåt, fick en förklaring som jag inte fattade alls..men det viktigaste var ju att jag INTE har sådana..eller hur? :)

Jah Hollis sa...

Jamen, då blev det ju ett lyckat försök då. Och jag skulle nog kunna tänka mig att hugga in där, liksom på den väldigt eleganta tårtbiten.
Min skyltbild var tagen i slutet av februari, så jag tror vi hade en släng av snö någon gång i början av andra halvan av den månaden. Men av den ser man inte ett spår nu.

Per-Anders sa...

Ser onekligen gott ut. Men jag tror inte det är någon rätt jag ger mig på. Verkar lite för omständig.

Della sa...

Tack för denna föredömliga recension. Jag väntar med ivrigt intresse på den om kamelen.

Hörni sa...

Det ser gott ut i alla fall. Vi har ju en fågelhund här hemma, kanske skulle släppa lös henne på några fasaner någon gång. ;)

Margareta sa...

Intressant, hmmm ... vet inte vad jag ska tro om smaken. Först låt det som att det inte var någon höjdare men sedan får den tre av fem, vilket måste betyda att den ändå var lite över medel, eller var det de gamla betygen som gällde.

Nu gillar inte jag gröna ärtor men de gjorde nog varken till eller från i smaken eftersom de inte smakar något. =)

Har hört från några irriterade villaägare hur det är att ha fasaner på tomten, kan väl säga som så att de gärna vill slippa dem.

Nu väntar jag bara på när du ska tillaga kamelfileerna.

Efterrätten såg - JA tack.

Ps. Tror nästan att jag ska kika efter fasan i någon butik.

Jane sa...

Det ser ju riktigt aptitligt ut :) För flera år sedan var det poppis att använda "stekpåse", skulle tro att fasanen kanske inte blivit så torr i en sådan eftersom ni förlängde stektiden. Min middag bestod av portergryta, mums!
Vi har haft fantastiskt väder här idag, tyvärr inga plusgrader så det är fortfarande med livet som insats man går ut. Alla i området är förbannade för att fastighetsägaren inte ser till att det blir sandat. Det var lika förra året och de lovade bättring :/ Har vi ännu inte sett!
Jobbardag i morr´n, nedräkning påbörjad till påsklov, he he...

llh sa...

Oj här händer det grejer medan jag förslösar min tid på annat trams. Borde ha tittat in redan igår och varnat för fasanen men då var visst skadan redan skedd.
Mitt första hemska möte med fasan var en slottsmiddag på dansk landsbygd. "Detta er fasane, de må man icke spise med fingrarna" Har inte blivit så mycket fasan för min del sedan dess kan jag erkänna.
PS. Undrar om inte kamelkött har viss likhet med hästkött. Då är det jättegott. DS.

Susjos sa...

Det ser gott ut i alla fall!
Ska ni prova kamel nästa gång?

PS. Vi har biljetter till ESC i Malmö :), men först finalen i Friends Arena på lördag!

Husbilen-Ellen sa...

Jag har aldrig lagat fasan och kommer nog inte göra det heller. Jag tittar på dem även fortsättningsvis och äter kyckling istället. När vi handlade igår, sålde de småfågel. Jag avstår det också. Kram ELisabeth

Mona sa...

Modigt att tillaga fasan hemma, låter inte något för mig som vill att allt ska gå fort och vara lätt. Den där tårtbiten hade jag gärna satt tänderna i.

Eva Trillian sa...

Sv: Själv tycker jag att det är helt ok att jobba helger då och då. Oftast handlar det ju om roliga händelser då, och inte så mycket kontorsjobb ;) Helgjobb (och lite annat förstås) är liksom grädden på moset.
En församlingspedagog gör olika saker i olika församlingar :) Så kanske vet du fortfarande inte, helt, vad jag gör ;) Men att jag trivs, DET vet du!
Att jag jobbar i Guds tjänst ... nja, det är mer Svenska kyrkans tjänst och församlingens tjänst - människornas/medlemmarnas tjänst. Jobba i Guds tjänst kan man ju göra oavsett vad man jobbar med! Men jag jobbar i Gudstjänst ;) DET är det inte alla som gör!

cat sa...

Hmmm även om det ni gav fasanen ett medelbetyg i slutänden, så tror jag inte att jag blev så lockad till att själv smaka den här vildfågeln efter ovanstående beskrivning. Jag avskyr att försöka peta ut saker från mellan tänderna och de fyllningar jag har vill jag behålla ;)

Marit Johansson sa...

Tack för den ingående beskrivningen av fasanens muskeluppbyggnad :)
Själv är jag urkass på att tillaga kött. Förutom köttfärs men det är ju något lättare än att tillaga ett helt djur.
Men den stora frågan är blir det kamel nästa helg? Kanske en helstekt över öppen eld..haha..

Olga T sa...

Bra gjort av er att tillreda detta djur!!