onsdag 20 mars 2013

Ett nytt ”språk”Korrläsning
Som ni vet jobbar jag på ett förlag och layoutar facktidningar och böcker. Men ibland tycker chefen Håkan uppenbarligen att mina två små grå är understimulerade. Så idag landade ett manuskript för korrläsning på mitt skrivbord. I ett mejl gav chefen noggranna instruktioner för vad jag fick och inte fick göra/rätta. Väldigt klokt av honom! Jag menar en juridisk fackbok är ju inte en blogg precis. Ingen idé att bli ”carried away” om man säger så.

En dyslektisk författare
Författaren av manuskriptet är en väldigt känd förbundsjurist som bara älskar att skriva böcker… på juristspråk. Så jag förstår inte så mycket av vad jag läser, men det gör inget då jag får skratta i stället. Killen har nämligen världens vassaste tunga. Humor har han också, vilket är kanske lite otippat för en jurist. Å han kan skriva! Det finns bara en (liten) hake – författaren är dyslektiker. Oooooops. Ja ni förstår…

Ett litet urval
Här kommer ett litet urval av uttryck som jag har snubblat över under korrläsningen:

”Realiter” betyder ”i verkligheten”. Det visste varken chefen eller jag. Visste ni det?

”Dolus in contrahendo” är latin och betyder ”skojeri i affärer”.

”Sall esälla” låter visserligen finskt, men betyder ”skall beställa”. Skall(arna) har ju tagits bort så det ska stå ”ska beställa”.

Kul eller hur:-) Å nej, jag gör mig absolut inte lustig över författaren, tvärtom! Jag beundrar honom och ska göra mitt bästa att rätta varenda stavfel jag hittar. Ska rekommendera honom att börja blogga - juristvärlden behöver "luckras" upp lite tycker jag.

Bilderna jag lägger upp har ingenting med inlägget att göra. Två foton visar min resa till jobbet imorse. Tog fram iPhonen och knäppte T-baneperrongen vid Danderyds sjukhus samt 73:ans sardinburk. Åsså får ni njuta av min utsökta lunch också - pannbiff, örtsmör, haricots verts, sky, rostad potatis. Den bilden är tagen med min ”riktiga” kamera, vilket syns;-)

PS. 1 000 tack för alla era roliga kommenterar till mitt ironiska inlägg igår. Där blev jag verkligen glad:-) DS.

21 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Gillar att killen i mitten bilden ser ut att tycka att det är helt o att folk fotar med ajfånen lite hur som :)
Har inte dyslektiker rättstavningsprogram? Samma som vi? ;) Eller har de annorlunda, anpassade liksom?

Pysselfarmor sa...

psssttttt OM han ska börja blogga måste han ha ett starkt psyke...har läst att en del av dessa bloggare känner sig förföljda av "rättstavningsfascister" så de lägger av. Bl.a. var det en ung tjejs blogg jag följde och muntrade upp henne och försökte laga hennes själ när någon dåre lagt in en elak kommentar. Skittrist är ordet för sådana människor på nätet.

Rantamor sa...

Vill börja med din middag, lunch eller vad det nu var...
ser alldeles ...alldeles....alldeles...
underbar ut....
och som svar på igår...
jo jag har visst förstått att du inte gillar korv...
men att det skulle ta sig till att bli mord...hade jag som inte riktigt förstått.
Korvstroganofskji...är ju korv i en massa tomatsås, där syns inte ens korven juh.

Och sall esälla låter lite som en full finne som vill beställa mer i "paren"...
än till ja vill ha...

Va kul att få vara korrekturläsare till en alldeles ny bok och till på köpet bli glad och upprymd över hans/hennes språk... =) =)

Du har ett väldigt ovanligt jobb, som kräver av dig att kunna svenska korrekt...
din svensklärare måste vara väldigt stolt.

Tjingelingen från Rantamor.

Per-Anders sa...

Det där med korrläsning är en bekant arbetsuppgift för mig. Det gör jag varje gång vi ger ut ett nummer av personaltidningen.

Pumita sa...

Tufft av en dyslektiker att läsa juridik! Inbillar mig iaf att det är svårare än för ngn annan som inte har bekymmer med sin läsning... kan vara min ignorans förstås.

Jag känner ett par förbundsjurister och kan intyga att de har humor, kan du tänka dig! De är mycket roliga till och med. ;)

Linnéa sa...

Du är ju bara sanslös BP. Härligt inlägg. Den där pannbiffen, hmm, snacka om avundsjuk. Resan till jobbet, ja du. Så ser det ut. Vår röda linje är numer en packad sardinburk när du än åker. Tror att det är 30.000 ny invånare här i alla de nya svindyra bostadsrätterna.
Tack för alla din fina kommentarer, blir glad har ju inte så många följare, som kommenterar. Nu har jag gjort en presentationssida ockaå.

Mona sa...

Kan konstatera att det verkar populärt att fly verkligheten med musik i öronen. Har för mig att det finns regler för djuren att dom måste ha si och så mycket utrymme. Fast det gäller förstås inte sardiner i en sardinburk...

Hörni sa...

Det låter som ett riktigt roligt jobb att rätta ett riktigt roligt men felstavat manus. :)

cat sa...

Visste inte om att det fanns roliga jurister. Vad man lär sin när man följer din blogg :)
Fick nästan trängselskräck bara av att titta på dina bilder!
Hoppas att ni också har en solig torsdag.

Ama de casa sa...

Ändra inga lagar bara ;-)

Guldkryckan sa...

Trångt i kollektivtrafiken ja...här såg jag på nyheterna igår att månadskorten har ökat med 10 % i försäljning jämfört med samma månad förra året pga trängselskatten...på västtrafik sa de att de trots att 40 vagnar är på reparation inte har fått så många klagomål som de trott de skulle få :(

Ibland kommer man inte med vagnen man ska åka med för att den är full av trängselskatt-smitare....som lojal spårvagnsåkare i många år känner jag mig orättvist behandlad...så det så..

Nåja...ha en fin dag nu BP...!!

Anonym sa...

Bildtemat för igår var GREPP och du fick en perfekt bild på GREPP
på mittbilden. Den killen håller i, ska jag säja.
Folkbilder är alltid kul.
Ruth i Virginia

Olga T sa...

Hej där! Då har du att göra med korrekturläsningen förstår jag!
Apropå gårdagens inlägg så skrattade jag just åt "det är ju så ljust". Det säger alla......och jag tycker inte det hjälper det minsta när det blåser rakt igenom märg och ben. Jag vill inte ens gå ut!!! Vill ha vår!

SV: Nej mina katter ställs inte ut. Passar inte mej och definitiv inte katterna, de skulle höras över hela utställningslokalen då de inte accepterar att sitta i en liten bur ens till veterinären.

llh sa...

Packade vintersillar, precis så ser vi ut. Är ju pervers nog att gilla både kollektivtrafik och den urbana trängseln. Men vintern, nej den adderar inget av värde, inget alls.

Ditt jobb är avundsvärt roligt och det gäller att hålla bollarna i luften, eller hur? All respekt, har haft mycket hjälp av och mycket roligt med kolleger till dig.

Svar: det är inte du som ska vara impad, det är jag. Du känner skillnad på alfabeten, vasst! Jag kan inte ett jota men jag har en sherpa i min närhet ;)

Freedomtravel sa...

Hoppas du vill vara med i vår fotoutmaning med en vårbild! (Jag behöver verkligen nånting som påminner om våren, ute ser man ju ingenting av det...) Och jadå, fjolårets går bra! Vi vill ha bilder som visar en känsla av våren på något sätt, det kan vara från i år eller nåt annat år!

Della sa...

Jag vet inte varför jag tycker språkfel är så hysteriskt roliga ibland.

LissenTo sa...

Beundrar killen som skriver trots att han är dyslektiker, well done!

Vad trångt det är på t-banan

Freja sa...

Imponerad att du klarar av att korrläsa en juridisk text! Jag har suttit och korrläst ett utbildningsmanus i några dagar, inom ett ämne som jag kan, men det är svårt ändå!

Susjos sa...

Gillar helt klart din lunch!

Marit Johansson sa...

Du verkar ha ett riktigt roligt jobb och du verkar också trivas med det :)
Själv är rätt så dålig på både stavning och grammatik, tur att jag inte har ditt jobb alltså..

Jah Hollis sa...

Alibi (latin) betyder på engelska ”somewhere else”. Det har jag lärt mig på quizet.