söndag 2 december 2012

Några tankar, råd och upptäckter i samband med ett stambyte

Nu är det nästan klart här hemma hos oss efter stambytet. Det är färdigt jobbat hos alla utom hos oss. Detta beror inte på entreprenören utan på felval av undertecknad. Synd då jag inte har någon att skylla på utan mig själv. ”Byggubbarna” och maken är helt oskyldiga. Verkligen synd;-)

Tankar och råd
- Om ni någonsin byter badrum/gästtoalett så strunt i allt vad design heter. Det är hur roligt som helst att leka inredningsdesigner – utan minsta tanke på funktion. En väldigt dyrköpt lek kan jag meddela.
- Att hämta inspiration i så kallade visningsrum kan jag verkligen inte rekommendera. Där visas olika stylade badrum på flera hundra kvadratmeter. Rörspaghettin runt väggarna får man som överraskning senare – irl så att säga.
- Om ni råkar ha en make/maka som är längre än 1,82 m är det dags att komma ihåg detta faktum innan ni väljer inredning. Detta gäller allt från dusch, spegelskåp till handfat.

Upptäckter
Mr Muscle

Medan det ändå är en (rörig) byggarbetsplats i lägenheten kan man passa på att städa. Till exempel kan man ta sig en närmare titt på allt som finns under diskbänken. Men kan fråga sig om 27 olika flaskor rengöringsmedel (Svinto, batterivätska, blomsternäring, lacknafta, T-sprit och silverputs är inte inräknade) verkligen behövs. Mr Muscle ”loves the job you hate”. Det står på flaskorna. Men behövs det verkligen åtta köksvarianter?

Målaren
Man kan också passa på att få hallen målad medan golvet är täckt med skyddsmattor. Hallen blev jättefin. Akta er dock för att tro på målaren när han erbjuder sig att byta gamla (väl fungerande) eluttag samtidigt. Det kan nämligen dela till felkopplingar. I vårt fall slocknade ljuset i (det nya) badrummet. Det tog elektrikern två timmar att leta rätt på orsaken. Eluttaget blev väldigt dyrt med andra ord.

Slänga skräp
Vad har ett stambyte med ”slänga gammalt skräp” att göra? Ingenting alls. Ändå var vårt grovsoprum fullt upp till taket när vi kånkade ner vårt ”avfall”. Jag menar hur många uppsättningar
- plastjulgranar, ljusslingor, sängkläder, skor, handdukar, ryggsäckar, resväskor, muggar/koppar, intorkade färgburkar, plast- och papperskassar med mera behöver man i ett tvåmanna hushåll – egentligen…

PS. Inlägget blev visst lite (=mycket) längre idag. Detta kan bero på att det är 8 minusgrader ute och att jag har gått i ide. Dessutom har jag inga påsar och kassar kvar att slänga saker i. Lika bra att göra ett inlägg då;-) Bild 1 föreställer handdukar som visar vad vi äntligen kan utföra inne i badrummet igen. Å maken som är 1,96 meter lång sitter alltid ner – tror jag;-) Bild 2, som också är tagen i Spanien visar att stambytet har satt rejäla spår i min hjärna… DS

20 kommentarer:

Pysselfarmor sa...

meeeen!!!
Vet du vad - jag tänkte på dig igår och glodde där mot husen där du bor för att se om jag upptäckte något som kunde avslöja exakt var du bor :-))
Var hos yngsteman i Täby igår.

Där ser du - stambytet gjorde att du fick städnoja. Alltid något gott ur det onda ....eller??

Ha en skön första advent!
kram kram/Gun

Susanne sa...

Åhhh, va jag har längtat efter sina skojsiga inlägg.
Ha en underbar 1:a advent

Benita sa...

Vad skönt att höra att stambytet är nästan klart åtminstone.
Tjusiga handdukar!

Pumita sa...

Ååh nej! Det blev dyra läropengar och en lång historia det där... men men, vad gör man? Det är bara att gilla läget. Sedan kan jag förstå om maken är lite putt för att du inte kommer ihåg hur han ser ut. ;) På plussidan har du ju den fina hallen och att du fick bort en massa grejor som bara är i vägen.

Visst var det kallt idag! Tog en sväng utanför dörren men ville snart in igen. Men om det betyder att det blir fler inlägg här i ditt ide så hoppas jag på smällkallt framöver. ;) Ha det gott, BP!

SoF sa...

Tack för inlägg och uppdatering om läget hos dig/er.

När allt är h e l t klart så antar jag att det kommer att firas. :)

Här hos oss verkar vi ha en zon utan mycket snö, bara ett par centimeter pudersnö på marken.
Hos er, längre upp i Sverige och i Skåne så verkar det ha kommit ordentligt av det vita.

Alldeles för kallt tycker jag dock att det är. Minus 10 hela dan idag.

Ha det gott Beate!


Benita sa...

Glömde säga att jag har 17,5 minusgrader ute nu.

LissenTo sa...

Så kul med att se ett inlägg från dej. Trist med badrummet, ja vilken djungel att välja "rätt".

Skickar en glad aventshälsning till dej ändå.

// Lissen

Rantamor sa...

Oj va jag blev glad över att du hade kommenterat hos mig...äntligen, är det slut med den här ofrivilliga skilsmässan nu då ????
Och du dom handukarna skulle jag köpa på direkten om jag fick ögonen på dom...

Och du vilken tur att stambytet blev av före jul, nu har du ju julstädat med besked...

Ha en fortsatt finfin advent...
Tjingelingen från Rantamor.

Monica sa...

Vilka härliga Beatebilder, konstig form på snoppen och hundstackarn ser ju helt förstörd ut;-)
Är du på banan igen eller är det bara ett gästspel tro.
Nä någon repris av vintern 2009/10 vill man inte ha,-13 här nu men kylan ska visst ge med sej senare i veckan.
Ha en skön adventskväll;-)

Ama de casa sa...

Nästan klart... Skönt! Men oj vad det verkar ha krånglat...

Kul att se dig här på bloggen igen :-)

Malla sa...

Äntligen ett till inlägg :)
Skönt att det börjar bli klart hos er, kan tänka mig att det är en hel del att tänka på när man ska designa och hålla på :)

anne sa...

Jösses!!! Man ska alltså TÄNKA när man planerar och genomför renoveringar! Speciellt om man har med hantverkare att göra..

Illa...

Hoppas det löser sig för er, fort!

Hörni sa...

Hahaha, såpna där handdukar vill jag också ha. :D
Ni verkar ha haft fullt upp, minst sagt. Men oj så fint ni kommer ha det när allt är klart. Till jul kanske. :)

Guldkryckan sa...

Ja för sjuttan...när man börjar röja finns det ingen hejd på eländet man hittar tycks det.
Inför takrenoveringen i köket här och gästrummet hittade vi massor av prylar vi kunde slänga, du vet sådana där prylar som kallas "kan vara bra att ha".

Fasar för ett ev stambyte här...då åker väl resten av bohaget av bara farten.

Ha de fint nu.

Anita - Malta sa...

Är du tillbaka !! Jippiii, hurra. Guud vad glad jag blir. Tack för din kommentar hos mig. Nu ska jag kika på dina inlägg och vad jag missat. Kram Anita

Kicki sa...

Mycket onödigt finns i skåpen , skönt att få lite rensat:)
Du får väl fråga! Fråga om han sitter eller står, det gjorde jag en dag då jag hade ledsnat på fläckarna nedanför toastolen!

Della sa...

Jag tackar stort för alla dessa goda råd. Jag tror jag kan sammanfatta mina tankar med att jag önskar att jag slipper uppleva ett stambyte.

Simon sa...

Heej!

Jätte jätte kul med nya blogg inlägg!!!

Vad skönt att stambytet börjar bli klart och välldigt roligt att Spanien resan var bra!

Kul med Barcelona och Real chipsen :) Blir nyfiken på om du smakade dom, om dom va nå goda? Skulle köpa Djurgårds chips om det fanns här :)

llhertz sa...

Hohoho hög igenkänningsfaktor, fast jag är en dålig människa och skyller allt på "Humle och Dumle". Vid första efterlängtade duschen rann vattnet ut över rummet för att golvet var feldoserat. Etc etc.
Kul att läsa dina roliga inlägg igen! Fy bubblan vad miserabelt kallt det är nu. Vill minnas att du fyndade en varm go vinterjacka på nån rea i våras, visst? Det måste vara guld värd i dagsläget :)

Erik Semlan sa...

Vilka roliga skyltar och som vanligt en kul text kring några olika saker.
Klart skojigt. Måste vara skönt nu när stambytet är klart. :-)
Stambyte ger säkert anledning till en del nyinskaffande, vilken lustig handduk.
Alla olika Mr Muscle har jag också undrat över, gör de inte alla ungefär samma sak?
Ha det så bra i snön, se upp så du inte halkar omkull.