onsdag 5 december 2012

"Undantagstillstånd" i nollåtta


Nu har vi stackars nollåttor drabbats igen - värre än någonsin. Trots att vi bor nära Nordpolen är extrema väderlekar ingenting för oss (bortskämda) storstadsbor som är vana vid en fungerande kollektivtrafik (undantag 73:ans buss). Vissa klär sig till och med ändamålsenligt, men det svider kan jag säga. Kolla bilden ovan: till vänster ser ni moderiktiga bonnjäveln från rika Danderyd i maskeradutstyrsel väntandes på tunnelbanan i morse. Till höger står bonnjäveln från Täby (=jag). Men iPhone hade vi båda två;-)

Undantagstillstånd
Bild nummer 1 visar ett extremt korkat par som trotsar snöstormen och plogar sig genom snöhögarna i Vasastan med en barnvagn. Detta var klockan 12:00 som klockan visar. Två timmar senare hade t-banan, tågen och bussarna slängt in handduken. Flyget också för den delen. Skolor och dagis stängde i förtid. Stockholm är avskärmad från omvärlden just nu och vi nollåttor tycker väldigt synd om oss själva. Vi känner oss lika illa behandlade som människorna i bergsbyarna i Pakistan och dom har då aldrig sett en t-bana eller fått känna på lynnigheten av 73:ans buss;-)

Tur
Personligen hade jag tur. Tiggde skjuts av kollegan Micke som också bor i Täby. Klockan 14:30 lämnade vi jobbet. En sightseeing tur via Solna och nya Karolinska Sjukhuset i en väl tempererad bil, förbi strandade bussar och långtradare samt 45 minuter senare var jag hemma. Det var ingen skicklighet, det var tur! 1 000 tack Micke!

PS. Maken var inte lika lyckligt lottad. Han fick gå och pulsa åtta kilometer genom 50 centimeter högt snö för att ta sig hem. Han har fortfarande inte tinat upp. Å vad vi ska äta ikväll har jag ingen aning om;-) DS26 kommentarer:

Ama de casa sa...

Ja, jösses vilket oväder! Sicken tur du hade - nu får du tina upp maken så du får nån mat nån gång ;-)

Rantamor sa...

Hm...får jag skratta...ler stort både jag och Rantafar åt din EXTREMA historia av denna ödets dag i Nollåttaområdet, och vi lovordar verkligen ditt val av make, eftersom vi vet att han har långa ben som kan trotsa vinterns höga snödjup...
och vi kan bara gratulera dig som hade turen att ha en kompis som tydligen var en utomordentlig chaufför.

Och jag hoppas att ni hittat några konserver i skåpet som ni lyckats knäcka...
och att maken fått en "ballentina" att dricka... =) =) brukar värma bra i kölden och tina upp dom allra ädlaste kroppsdelarna.

Kan bara meddela att här uppe i norr har vi inte sett en snöflinga idag...
men det kanske rasar ned imorron istället.

Mamman till Colin skulle ju flyga till Bromma i morse från Umeå, men ännu mitt på dan var hon kvar i Umeå...

Tjingelingen kära vän hoppas att snön kan hålla sig ovan molnen imorron och sväva förbi din stad.

SoF sa...

Ska det va så här???
...tydligen.

Vi har det ganska lugnt här hos oss. Det snöar men är inget kaos.
Snön som kommer är som puder och mycket lättskottad.

Just nu singlar snön sakta ned i gatljusets sken...

Hoppas att det blir normalt väder för er imorgon och att alla kommunikationer fungerar igen.

Varma hälsningar!

fotobrus.se sa...

Konstigt nog har vi väldigt lite snö runt Borås. Men vi får väl vår del senare.

Olga T sa...

Kul att du är tillbaka!! Har själv alldeles för fullt upp för att ha ork och tid för bloggning....men jag återkommer. Snö har vi här med. Kallt också, men nu verkar ha drabbats riktigt mycket. Håll dej inomhus!

Pumita sa...

Sitter här och skriver en flyttanmälan till vart som helst nära ekvatorn! Men kan inte låta bli att imponeras av din bild av väderläget, den första alltså. Kanon! En liten tröst i eländet. ;)

Guldkryckan sa...

Jo...jag må gilla snö, jag älskar det...men när en stad blir helt lamslagen och folk inte kan ta sig hem..ja..då blir det för mycket även för mig.

Hoppas de får ordning på allt till i morgon hos er.

Ha de bra BP.

Freedomtravel sa...

Jag såg faktiskt en person som cyklade idag. Iofs iklädd skidhjälm och skidglasögon... men ändå?

Susanne sa...

Jag tog Tuben och fick sedan skjuts hem. Tur att det finns förare som trotsar oväder.

Della sa...

Vilken dag. Jag behövde bara gå 4 km - inte pulsa då för de hade lyckats få bort snön från gångbanorna, men livsfarligt halkande.

Anders W sa...

Ok, det var värre hos er. Men jag älskar fortfarande vintern. Men det behöver ingen annan göra för det ;->

Jane sa...

... och snön kommer som en överraskning för alla ;)
Fattar inte att det ska behöva bli kaos för lite snö. Annat var det 1998 i Gävle, då var det befogat med lite trafikkaos och stängda skolor.
http://www.youtube.com/watch?gl=SE&hl=sv&v=SIOFWHdFIxs

Har gubben tinat än?

Anita - Malta sa...

Vilket jä.. busväder!! Kom tydligen hem i grevens tid efter mitt och makens besök till Stockholm i helgen. Visserligen var det ruggans kallt och snöyra men det går nog inte att jämföra med hur det är just nu "i min forna hemstad". Du har onekligen lyckats beskriva och förmedla den där speciella känslan jag så väl minns när det är som värst. Första bilden säger ju en hel del. Hoppas det bättrar sig så allt fungerar som det ska iallafall till helgen då förhoppningsvis maken din hunnit tina ;-) Här går jag omkring och klagar på att det är kallt, 12 grader och regn. Nu ska jag inte klaga ett knyst mer. (Nä.. min käre make säljer inget av sina alster, påstår att han bara fuskmålar och dessutom är han periodare. Kan gå år mellan varven men nu är han igång och jag vet inte vart det ska sluta. Vi har ju snart inte plats för mer och dessutom var han konstintresserad när vi möttes för hundra år sen så vi har mängder av antika tavlor att mixa med. Kul eller hur ;-)

Marit Johansson sa...

Så roligt att du är tillbaka!
Jag förstår att det är förjävligt där i 08-landet nu, här har vi någon dm snö och det kan man ju inte kalla kaos, men det är skitkallt, närmare -20 brrrr. Man vill absolut inte gå ut med hunden när man kliver upp.
Tycker synd om er men det kan ju inte hålla på länge till, hav förtröstan!

Rantamor sa...

Sv: dom söta muninfigurerna är ju lite olika stor, den jag fick i dag Primadonnan är 5 cm, men lilla My är väl bara sisådär en 2,5cm.
Men jag älskar verkligen hela muminfamiöjen och det finns säker 24 stycken figurer i Tove Janssons sagor om dom.

Köpte ju kalendern i Finland i oktober när jag var där, kunde ju bara inte låta bli vet du.
Colin tycker nog han har en konstig mommo, för hans farmor hon har då ingen adventskalender...hihihi.

Tjingelingen hoppas det slutat snöa hos dig...och att din make tinat upp nu annars får du nog bädda ner han !!!

llhertz sa...

Hahaha Säger bara en sak: KUL att du är tillbaka Beate!!!
+ den första bilden visar precis varför jag tycker vinter är överdjävlig
+ din beskrivning påminner om mina traumatiska upplevelser som nyinflyttad i Skåne: konvoj bakom bandvagn för att komma hem och skotta ut grannen ur sitt hus efter nödsamtal
+ överdragsbyxor regerar!
(Klart det inte stannade vid en sak. Jag bara lovar och lovar)

Pialotta sa...

Då hade ni det betydligt värre än oss Skouningar idag då... fy fasiken vilket bonnväder o du i ett par gympaskor eller det kanske det inte var ;)Jag gav mig ut idag fast jag var inte det minsta hågad ... fy för den va glatt o isigt vi har på trottoarerna.. ingen snö direkt idag, men i går hela dagen lång snöfallade det. Jag har killar/gubbar på taket att titta på (grannhuset), de dansar rundor där uppe för att renorvera taket... började i oktober... Inga hjälplinor, endast helt som de är... Herre min ge vad det ser vanskligt ut nu på ishala taket... idag har de kommit så långt att de fått upp nästan alla takplattorna från lyftkranen i alla fall. Halva dagen gick åt till att sopa o skyffla taket från snö o is som kom i natt. Inget jobb för en halkare som jag... hatar denna istid :( Ha de så bäst du kan :) Långkallingar, yllekofta, kamelhårskappa, ylleluva o lovikavantar ... glöm inte broddarna ;)

Jah Hollis sa...

Den svenska vintern kan fortfarande sätta oss på prov. Här i Malmö är marken täckt av snö, men inte i dessa mängder. Man kan fortfarande, med viss halkrisk, gå i gympadojor.

Petra sa...

Hu så det kan bli! Det är väl likadant hos er idag?
Underbart att du är tillbaka! Saknat dig.
Kram

Monica sa...

Stackars maken har väl träningsvärk i dag då, snöröjningen här ute är ett skämt.
Hoppas ni får en bättre dag i dag, har skottat snö hela morgonen ser snart ut som den värsta muskelbyggaren.

Hörni sa...

Ja hjälp vilket väder det var igår, även i Uppsala.
Men idag är det bättre. Riktigt fint med all snö. Hoppas den ligger kvar. :)

Benita sa...

Hemska saker vilket väder ni har. Tycker synd om er. Vi har bara kallt, inte mycket snö.

Stare Ström sa...

Det är alltid hemskt när naturkatastrofer inträffar här hemma och i en storstad! Ingenting mot vad som händer på andra håll i världen!
;-) Hoppas världen är sig lik i morgon. Om jag hade köpt ett "Hammarbyarmband" skulle du fått ett som tröst, men jag nöjde mig med 8 andra och några ringar...

Husbilen-Ellen sa...

Ofta är det ju så att storstan inte är van vid snöfall och då blir några dc snö riktigt kaos. I år slipper vi, då vi håller till på varmare breddgrader. På distans kan jag ändå tycka det r rätt vackert med snöyra. Ha dé gott! / Elisabeth

Anonym sa...

Efter att flyttat en bra bit söderut även om det är norr om Stockholm kan jag konstatera att allt snökaos nog skulle vara mindre kaosartat om man gjorde som i norr. Där brukade man ploga när det snöade. ;)

anne sa...

Åtta kilometer i snödrivor!?!?! Stackarn!!!!

Vi kom också hem; röda linjen gick som den skulle till Telefonplan på eftermiddagen och där väntade maken med bilen. Han hade för allandel haft en för j-lig dag med bilen som inte kom upp till hans jobb (högt uppe på en oplogad bergskulle) utan fastnade i en driva på en parkeringsplats. När han sedan lyckats skotta fram vår bil och fått till ivägkörningsspår, så kom en 7-8 andra bilförare (mestadels kvinnor!) till sina bilar på samma parkeringsplats och gentleman som maken är, så ägnade han ett par timmar åt att skotta och putta på dessa andras bilar....