måndag 8 mars 2010

Trettiofyra kronor och femtio öre


Igår slog jag till: för första - och tro mig - enda gången i mitt liv köpte jag VeckoRevyn. Precis som Anne var jag intresserad av reportaget om och med Daniel. Kan inte säga att mina förväntningar var speciellt höga - och tur var väl det. Artikeln är inte bara missvisande utan rent av dåligt skrivit. Synd, Daniel förtjänade ett bättre reportage. Men han får väl trösta sig med att han fick tillbringa en dag i huvudstaden. Klen tröst, skulle jag säga.

En tidning för unga kvinnor
Då artikeln retade gallfeber på mig började jag "granska" tidningen lite närmare.

1. På VeckoRevyn "brinner vi för att göra Sveriges bästa, viktigaste och roligaste tidning för unga kvinnor".
2. Redaktionen består av endast unga kvinnor (12 blondiner, 6 med annan hårfärg).
3. 99,9% procent av artiklarna visar bilder på blonda tjejer.

Mina reflektioner
1. Om den tidningen är bäst, viktigast och roligast - "so help me God". Eller så är jag för gammal för att uppskatta "skräp". Jag medger att jag är yrkesskadad och reagerar skarpt mot dålig (=obefintlig) journalistik. En blogg är en sak, den är gratis, grodor tillåts men av en tidning som kostar 34,50 kronor förväntar jag mig betydligt mera.
2. Den blondin-dominerade redaktionen testar olika produkter på enbart blonda och vithyade tjejer. Här undrar jag bara vilken foundation icke blonda och framför allt mörkhyade kvinnor använder. Behöver dom ingen ansiktsvård eller finns dom inte.
3. Nej, dom gör visst inte det. Inte ett enda reportage/tips handlade om tjejer med "alternativ" hudfärg. Diskriminering!!!

Bäst att jag slutar innan jag blir arg igen på denna eländiga blaska.

PS. Bilden jag lägger upp visar ett konstverk hittat på Vårsalongen i Hagaparken i lördags. "Personerna" på bilden sitter på tunnelbanan och de läser INTE VeckoRevyn. DS

18 kommentarer:

Pennelina sa...

Hej! problemet med flera bloggar är att det är svårare för andra att finna rätt :-)

Min triss ligger på http://pennelina.blogspot.com/2010/03/gissa-temat-fototriss-del-85.html

Tack för titten på Alla Dessa Vackra Kvinnor :-)

Kram från Pennelina!

Gun sa...

Det har du faktiskt rätt i! Jag brukar köpa Tara och där är det också bara vithyade kvinnor. Smink för vithyade osv. De borde vara mer moderna än så kan man tycka.
Jag tänkte köpa vecko revyn för Daniels skull, och jag gör nog det ändå. Fast jag har inga förväntningar alls nu.

Olga T sa...

Bra inlägg!!

LissenTo sa...

Det finns alltför många skit tidningar, som har alldeles för stark påverkan på unga människor. I det här fallet tjejer. Om ingen köpte dom skulle dom få läggas ner.
Glitter och glamour har jag inget emot, men det ska var med stil och för alla. Osv, osv, osv.

Tack vännen, men kom ihåg att är man medlem får man vara med. Fast lite stolt och glad är jag ändå.

Jess sa...

VR har jag inte läst på flera år, men håller med dig! Tycker inte att det är en bra förebild för unga tjejer!
Bra skrivit!

LissenTo sa...

Såg du inte dom rosa blommorna, på tröjan :-)!

Per-Anders sa...

Skulle väl kanske inte ha några större förhoppningar att Veckorevyn skulle vara läsvärd. Jag har inte läst artikeln du nämner utan fortsätter att kolla in Daniels blogg istället.

S o F sa...

Tack BP för din kommentar om att det inte gick att kommentera hos mig, på senaste inlägget.

Fattar inte själv hur det där har gått till, men nu hoppas jag att det skall funka.

Undrade över att inte en enda människa tyckte att det var kul, förutom jag. Ha, ha!!

Ha det gott!

Ellis sa...

Heej Beate!

Gillar inte den där tidningen heller, riktigt dålig... Läser bara när andra köpt, jag gillar Hänt bild haha. Roligare bilder ;) Skvaller är alltid kul om kändisar.

sv: Jag har gråtit, jag har blödit, jag har skrikit, jag har svullnat, ALLTIHOP, vad mer skall jag göra?

sv2: HAHA VISSTE DU att enligt facebook testet "Vad är ditt yrke" blev jag HORA hahaha...

Åh du är finast Beate!
Jag vet inte, men tänkte det är en resturang jag borde inte gå och börja skrika när alla var så tysta och åt middag.. Fettot åt för 5!!!

Tack Beate, du är bäst!

Kommer du på lördag? Hade varit roligt o se dig! Dig ser jag fram emot o träffa!
Kram!

Olga T sa...

sv: För att ta bort verifieringen går du in på "anpassa" uppe till höger där du loggar in och ut från din sida.
Därefter klickar du på fliken "inställningar" och sedan "kommentarer". Där kommer lite längre ner på sidan en fråga: "Vill du visa ordkontrollen för kommentarerna?", där klickar du på nej. Gå sedan längst ner på sidan och SPARA dina inställningar. Good luck!
Jag ska återkomma till storleken på bilderna. Lättast i ett mail tror jag.

Petra sa...

Veckorevyn är väl för tonåringar? Då köpte jag den iallafall. Tittar inte ens i den hos frissan längre.

Daniel sa...

Eländig blaska.

Först lovade de skriva om bloggen, utgå från humor å blogg. Mitt ända krav.

Sen frågade de massor om kärlek å mitt ex.. jaha tänkte jag. Men antog det skulle bli en del av artikeln... sen står det inte om killar (de gjorde mej straight) plus att jag va svensk.. plus att åldern inte stämmer

Å inte ett ord om bloggen. Piss säger jag

Men men fick uppleva sthlm! Det var skoj.

egoinasmamma.nu sa...

Helt klart en plastig tidning. Ser Gun nämner Tara, det är så att säga samma redaktion.. De jobbar vägg i vägg och vissa har jobbat på den andra tidningen innan. Samma ägare också.
Sv: Hahaha! Nu tror inte Gun på ödet, men det gör jag. Det var nog menat att jag endast skulle ta mig till Stockholm på egen hand och möta Gun där, annars hade jag hamnat i Uddevalla. Inte så dumt, det är halvvägs till Oslo, men Gun hade fått lite lång väg... Dessutom tror jag inte de hade flyttat Melodifestivalen på så kort varsel för vår skull. En vecka hade de nog behövt i varje fall.. ;D

Olga T sa...

Har inte hittat ngn mailadress till dej. Kolla denna länken och se om det hjälper dej:
http://norsknettfotoinfo.blogspot.com/search/label/Hvordan%20legge%20ut%20bilde%20i%20riktig%20st%C3%B8rrelse%20publisert%20fra%20egen%20pc%20via%20blogger

Lennart sa...

Jag har bläddrat i VeckoRevyn ett par gånger och båda gångerna tänkte jag; Va, köper folk den här tidningen självmant?

Bildgatan-Avsändare Margareta sa...

Veckorevyn, nej den har jag aldrig köpt. Jag köper aldrig veckotidningar och skvaller finns det tillräckligt i kvällstidningarna för att jag ända ska anses "allmänbildad" på det området. =) Jag brukar även köpa söndagsbilagorna när vi är i stugan.

Jag har vänner som läser de tidningarna och verkar seriöst tycka att de är intressanta. I alla fall så vet de allt och har koll på mycket som jag snappar upp utan att läsa eller kasta bort pengar på sådant.

Tur att jag inte är blondin så att jag hade varit tvungen att lära mig de sminkningstipsen.

Konstverket på vårsalongen var läcker och jag är lika säker som du att det inte är veckorevyn. Kanske nya tidningen S. =)

Den har jag inte kunnat undgå att missa så mycket reklam som TV visar just nu över ett måste i livet.

anne sa...

VR är patetisk, jag reser ragg då jag får den i mina händer (nåja, inträffar inte direkt ofta, ett gratisex som någon av ungdomarna tog hem och så detta Danielnummer). Jag tycker oerhört synd om de unga tjejer som läser den och tror att den där är något att leva upp till eller att över huvudtaget sträva efter.

Cherin sa...

Finns så mycket att säga om dessa skräptidningar att jag skulle kunna skriva sju uppsatser om dem. När jag var programledare gjorde vi en intervju med veckorevyns chefredaktör. De hävdade att de tänkte på det här med mångfald och att de försökte ta in bilder i tidningen som var olika (vi diskuterade framförallt vikt). De försökte balansera reportagen hävdade hon. De hade en bild på "mullig" tjej i stl 36 och en man som var normalviktig. I övrigt hade de över femtio bilder på nästintill undernärda kvinnor. Jag stod och räknade upp det framför henne och frågade exakt hur hon menade när hos sa att de försökte balansera reportagen.

- Eeeh, ja, när du lägger fram det så så inser jag ju att just denna upplaga var kanske inte så jättebalanserad.

- Nä, precis.