tisdag 21 juli 2015

Fruntimmersveckan


Nycklar ingjutna på Stureplan.


En sådan dekal har jag aldrig sett förut. Ingen aning vad den betyder, men min gissning är "förbud mot tiggare".


Fågeln som lämnade detta konstverk på marken måste ha ätit en massa blåbär...

Kan inte låta bli att än en gång förvåna mig över hur informativ bloggvärlden är. Eller så är det som så att jag ”prenumererar” på rätt bloggar. Så måste det vara;-)

Bondepraktikan
Tills igår hade jag aldrig hört talas om fruntimmersvecka. Det roliga är att bondepraktikan som tar upp ämnet i detalj skulle kunna fritt översättas till engelska med ”old wives’ tales”, vilket ju passar perfekt, då fruntimmersveckan även kallas för kärringveckan. Å vet ni vad – under den veckan (19-25 juli) ska det regna.

Sara med mera
Så alla som heter Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Madeleine, Emma, Kristina, Kerstin samt Jakob (undrar vad den stackarn har gjort för att hamna i detta sällskap) och som har namnsdag den här veckan har en hel del att stå till svars för;-)

PS. Bilderna jag lägger upp har absolut ingenting med inlägget att göra. Vill bara inte tråka ut er med ännu ett grått och tråkigt bevis på dagens väder. Däremot kan jag rekommendera att titta neråt ibland. Man kan nämligen upptäcka en himla massa roligt då. Åsså slipper man att titta upp… DS.

16 kommentarer:

Eva Trillian sa...

:) någon , eller några, trodde sig veta var nycklarna gick - så de tog dem med sig? Hoppas de fann vad de sökte!
Tiggeri-förbjuden-skylten ... nej, jag "fegar ur" och byter ämne: Att fågelbajs kan vara så snyggt! En konstnärlig pippi som flög förbi :) Det var det ju verkligen värt att ha blicken nedåt för!
Fredrik i bland, Jakob ibland - en kille ska de klämma dit för att få en hel vecka? Onödigt! :)

Guldkryckan sa...

Har hört ordet "Fruntimmersveckan" men inte vetat vad det är...intresset har väl inte varit så överväldigande ;)
Men bondepraktikan vet jag ju vad det är efter det där tävlingsprogrammet på tv.
Där har man ju mycket att lära har jag förstått...så jag smiter ut bakvägen istället och låtsas som det regnar...och det gör det ju, behöver inte låtsas ;)

Nu får du ha en fin kväll Bp..det ska jag.

Beppan sa...

Tack - jag som faktiskt heter Margareta vet alltför väl det där med fruntimmersveckan. Håller mig gärna hemifrån för att slippa eländet. Numera har vi ju husdjur - våra bin - som behöver tillsyn lite då och då,så vi är på hemmaplan mest hela sommaren.

Kul det där med nycklarna! Var det ngn som ångrade sig månne och grävde upp sin i sista stund?

Susjos sa...

Nämen du skojar va..fruntimmersveckan är ju ett känt begrepp trodde jag! Eller så fick jag det berättat av min mamma vid väldigt unga år..och tror därför att alla känner till den?!
..och tyvärr brukar det vara en regnig period, och nu under kvällen blev det ju riktigt mörkt och grått ute!! Fy tusan! Men vår son på Malta är avis på svala Sverige..där har de istället värmerekord!

Trodde inte det var sant att det var fågelskit på sista bilden!!! Den är ju så vacker i färgerna och formen!! Smart tips att titta ner istället för upp!

KajsaLisa sa...

Den andra bilen gissar jag på förbud mot lågt till tak, vad figuren håller i handen vet jag inte, det är i alla fall ingen pappmugg från Mc Donalds.
Eller också har han suttit på pappmuggen. Bå blir betydelsen "Sätt dig inte på pappmuggen när du tigger här för då ramlar enkronorna ut ditt jävla klantarsle.
När det gäller sista bilden så måste jag ju säga att du verkligen hittar dom rätta motiven :).
Sen har jag upptäkt en annan sak, det är mycket roligare att fota hagel än regn, syns bättre. Det bästa är en blandning så man påse får vatten som studsar i asfalten och vit drivor.

Geddfish ♥ sa...

Tog just fram min Bondepraktika ur bokhyllan. Det mesta handlar om vädret, det har väl alltid varit ett bekymmer.
Idag har då Johanna regnat av sig alldeles förfärligt. Ajaj, min svärdotter, som både har namnsdag och födelsedag idag!

Bra tips att fästa blicken neråt vid dåligt väder, man hittar så mycket, då. Och kanske slipper trampa i hundbajsar, för alla plockar inte upp efter sig, och klart fåglarna gör det aldrig ;) men det blev vacker konst hos dig.

FREEDOMtravel sa...

Man lär sig en massa otippade saker på att läsa bloggar! Jag tror också att jag prenumererar på bra bloggar :)

Mias Mix sa...

Du hittar så mycket roligt att fota :) Och vem vill titta upp på en grå trist himmel? Kul med nycklarna :)
Fruntimmersveckan har jag känt till hela mitt liv, kanske för att mamma, jag och mina systrar har namnsdag då :) Och nu även bröllopsdag på min namnsdag :)
Ja tänk så mycket roligt man får veta om varann på bloggarna, nu vet du att jag är sommeliér. Och det där med hemma-bäst-känslan, den varar bara ett väldigt kort ögonblick när jag kommer hem. Saknar redan Österrike och framför allt värmen. Ha det jättebra!!

Steve sa...

Fruntimmersveckan har hängt med mig sedan barnsben. Kanske inte så konstigt när jag är norrlänning med bönder släkten.
Jag har oxå varseblivit att bloggvärlden är en outsinlig källa till vidgad kunskap och visdom.
Jag trodde för ett ögonblick att det börjat regna nycklar i s f spikar hos dig.

cat sa...

Av den trion föredrar jag nycklarna :-) Fågelskit är ett gissel när man är bilägare.

Unknown sa...

Hmm, fågelbajs till frukost passar sig inte. Men övriga fynd uppskattas.
Kristina heter jag, och det där med regnet berättade precis min mormor ( 92 år) om sist jag pratade i telefon med henne.
/Kiki

Ama de casa sa...

Men HUR kan du ha missat fruntimmersveckan! Det tjatas ju om den hela tiden... Ja, åtminstone en vecka per år. :-)

Själv brukar jag fira min nästan-namnsdag. Attans också - missade det igår. Äsch. Det kan jag ta igen retroaktivt idag :-)

Annette sa...

Fruntimmersveckan/käringveckan vet jag ju att den finns, men inte att den pågår just nu. Oj, jag hade visst namnsdag i måndags också, på grund av mitt andranamn. Men som sagt, då vet vi varför det regnar varenda dag, bara att hålla ut tills nästa vecka då :)

Jacob sa...

Jag har alltid tyckt om att ha tjejer i närheten :)

Monica sa...

Konstigt att du missat den. trodde alla visste vad det var eftersom man skyller dåligt väder på den.
En skylt mot tiggeri får väl inte finnas i pk Sverige, själv börjar jag ruttna på dom:-(
Ha en skön kväll

anemonen sa...

Fyndiga konstverk på marken. Förbud mot tiggare var också fyndig om de nu begriper sig på detta. Ja du sista bilden skulle kunna vara en dyrgrip. Konstvärlden är en värld för sig. Jag gillar den men inte allt. Annorlunda är alltid trevlig men det finns gränser som fågelkonstverk.
Jodå fruntimmersveckan har jag hört sen jag var barn. Det förekom av någon konstig anledning mycket märkliga saker och uttryck i vår familj och de kom mestadels från faderskapet. Vill du veta vad den kallades hos oss? Asch du får veta det ändå. Pisseveckan. Mor blev inte glad alls när jag nämnde detta. Numera är jag mestadels rumsren och kallar den fruntimmersveckan. När jag frågade far sa han att det sa man därifrån han kom så egentligen inget konstigt alls när jag tänkte efter som vuxen.