måndag 26 september 2022

Glad måndag
På hallgolvet – del 1
Den regniga måndagen blev betydligt gladare när jag såg ett litet paket på hallgolvet. Paketet innehöll boken ”Vargbyn” och det var gulliga Paula som skickat den till mig. Tusen tack tjejen:-) Å japp, jag tror jag kommer älska boken efter att ha läst baksidestexten. Dessutom utspelar sig handlingen på Paulas hemmaplan Falun, så… Ett riktigt bra försök av Paula att ändra mina preferenser vad gäller genre;-) 

På hallgolvet – del 2
Ett brev från Pensionsmyndigheten innehåller sällan nåt positivt. Och det gjorde det här brevet inte heller direkt – beroende på hur man ser på det. För visst känns det väldigt, väldigt märkligt och väldigt, väldigt tragikomiskt att jag ska sko mig på makens bortgång. För det är precis vad brevet förkunnade.

På grund av eller tack vare
På grund av eller ska jag säga tack vare min mans död får jag alltså en löjligt hög  pensionshöjning. Helt otippat och jag har ingen aning varför… Har inte bestämt mig om jag ska vara glad här eller inte… Tyckte min pension var mera än okej innan, så jag vågar säga att jag tycker att den här höjningen är bara sjuk. Gissar dock att de flesta av er inte delar min inställning...

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

18 kommentarer:

femfemman sa...

Tack för boktips! Låter klart läsvärd. Sen är det ett lite aber att jag HINNER inte läsa så mycket. Och så har jag lite gör mycket "myror i brallan" för att kunna sitta still tillräckligt länge, för att få bra sammanhang i boken. Fast är det en riktigt bra bok, då kan jag å andra sidan inte sluta läsa. Då går det bra att sitta i timmar. Men de böckerna är få.

Kanske att du behöver mer inkomst, då du är ensam. Är väl ett bra skyddsnät, kan jag tycka.
Gott med nöjda människor. Finns alldeles för få av din sort.

nalta norrland sa...

Boken låter ju intressant 👍
Högre pension pga Din makes bortgång låter som ett sjukt skämt 😞
Kanske beror det på Din ålder eller Din makes tidigare arbete.
Jag antar att Du som jag ser mer värde i en människa än i pengar.

LillaSyster sa...

Schysst av Paula =) Då har du gott om böcker på lager nu.
Ta du de där pengarna som erbjuds. (Det brukar alltid finns hål att stoppa i annars får du väl dela med dig.) Det bästa hade ju så klart varit att maken fått leva och fått njuta av sin pension, men det finns väl någon regel som säger att pengarna nu tillfaller dig.
Kram på dig!

Guldkryckan sa...

Gott med en höjning där, inte fel alls och kan väl säkert komma till användning.
Glad behöver man ju inte vara med tanke på anledningen till det men ändå.


SV: Vi gick ju långt, därav träningsvärken, men det gick över Snabbt. :)

Ha det bäst Bp.

Äventyret framtiden sa...

Den boken ser onekligen rolig ut. Hur jag nu kan få det till det men jag har ju lite sjuk humor.

Du får änkepension liksom alla får som har varit gifta minst ett visst antal år, vet inte hur länge det krävs för det i Sverige men därför får du högre pension. Så är det i Finland också. Om du hade dött så hade din make fått det istället.
Bara le och ta emot och gör något trevligt av de oväntade slantarna. Gör inte som min svärmor gjorde. Hon använde inte en enda cent av sin änkepension för det var inte hennes pengar; det är H:s sade hon. Det hjälpte inte att säga att han inte hade användning eller kunde använda dem längre, hon använde dem inte. Dem tog arvingarna hand om i ett senare skede.
Ha det gott BP! Förstår att det känns märkligt men så är lagarna!

Ditte sa...

Vad roligt att Paula skickade dig en bok. Och även jag blev intresserad av att läsa den. Ingen bok jag hört talas om innan så det gjorde den extra intressant.
Vad gäller pensionen är det så att det finns en del "pensioner" att få. Man har ju som ensamstående kvar alla utgifter och jag vet att det också finns något utöver änkepension som heter omställningspension.
Bara att tacka och ta emot. Skatterna ni har betalat genom åren har troligen betalat detta .Och staten betalar sällan ut något i onödan.
Ibland är ju dessa extra pensioner också tidsbegränsade.

Geddfish ♥ sa...

Vilken intressant bok, det verkar vara!

Jag har ju jobbat med dessa frågor om pensioner en gång i tiden. Det är invecklat. Jag vet att när vi gifte oss så minskade makens pension med några hundralappar för att hn inte var ensamstående längre utan gift. Jag var inte då ålderspensionär. Men efter honom fick jag ingenting, vi hade bara varit gifta i 7 månader. En privat försäkring frös också inne.
Jag tror ditt lilla belopp beror på att du är ensamstående nu. Men visst hade vi hellre behållt våra män i livet!

Jag har haft en glad gospelkväll och nu natti natti!

Susjos sa...

Så kul att få en bok av Paula, hoppas den är bra. Kul att den utspelar sig i Falu-trakterna!
Om pensionen vet jag inget, såklart hade det varit trevligare att ha kvar din man i livet än att få en stor höjning av pensionen, tänk om du kunde använda pengarna till en resa ..kanske till Benidorm? Fast din rygg kanske inte tillåter det?
Ha det gott!
Kram

Paula sa...

Visst är det märkligt att man kan tjäna pengar på att förlora en närstående. Men som flera här sagt så finns det regler för det mesta i vårt land och nu kan du tyvärr inte byta tillbaka så låt slantarna komma in på kontot tills du känner tiden är mogen att göra något du drömt om. En resa, en upplevelse, en guldkant i tillvaron när du plötsligt känner att detta vill jag göra!
Jag hoppas förstås att du finner boken läsvärd, jag hittade den på DalaDesign i stan där jag traskade omkring länge och väl utan att kunna besluta mig för vad du skulle uppskatta mest. Nu blev det så här, o jag hoppas att gesten värmer och du känner att du har många människor omkring dig som uppskattar dig och bryr sig om dig. Det finns ju bara en BP! Kram o ta hand om dig

Anki sa...

Härliga Paula ... så bra att hon skickade dig en bok med kanske en annorlunda läsupplevelse :) När du läst den så kanske du kan skänka den till mig ... om ingen annan redan gett dig en vink :)
Angående pensionen, så är det ju bra att få ett tillskott. Jag fick också det - inte mycket, men välbehövligt ...
Ha en bra tisdag!

christian sa...

Förstår helt å fullt dina blandade känslor, säkert hade du hellre velat ha maken kvar i livet......

Gunnel sa...

Jag har nog aldrig hört någon som varit nöjd med sin pension, men då har det gällt att den var för liten. Visst kan inte en människas liv värderas i pengar, men det finns väl regler som säger att det ska vara så här, och för en del är det säkert ett välkommet tillskott i kassan, men jag förstår att det måste kännas konstigt. Kram

Klimakteriehäxan sa...

Men vad i hela friden - har din man dött???????????????????????????
Så eländigt i så fall. Borde jag ha förstått det? Eller är alltihop bara ett resonemang om hur det eventuellt kan bli??????????????????+

I Monica sa...

Änkepension var länge sedan det försvann, men din man har skrivit dig som förmånstagare och då får du utbetalningar i fem år, kanske längre men varit fem år. Och om man skriver sin fru, sambo, barn som förmånstagare då har personen själv haft lite lägre pension så många tvekar att fylla i det medan andra gör det.
Fint för dig och maken tänkte på dig.
Ta hand om dig nu och hoppas rygg och allt blir bra.

I Monica sa...

Det är tjänstepensionen det gäller och summan beror på hur välbetald han var. Den allmänna pensionen får alla dela på däremot.

I Monica sa...

Igen, haha, änkepension avskaffades 1990 men nu finns något som heter omställningspension och gäller för både änkor och änklingar, en massa regler runt som det går att läsa om, lite olika gäller för hur gammal man är o s v.

Anna i Portugal sa...

En bok jag oxå skulle vilja läsa, ser fram emot din recension! Ang pensionen så hoppas jag du finner glädje i den trots omständigheterna.

Carita Liljendahl sa...

Små eller stora paket och vykort gör en glad!