fredag 30 september 2022

Fem en fredag: Vecka 39 – Ekonomi


1. Vad var det senaste köpet du ångrade?
Det var det andra och garanterat sista klädinköpet jag gjorde via nätet. Där var allt fel. Storlek och material.

2. Vad kostar mest i din hushållskassa?
Om hyran räknas som del av hushållskassan så är det just den som är största post. Annars är det nog mat och dryck.

3. Vad sparar du till?
Ingenting. Har faktiskt aldrig gjort heller. Undantag min första bil när jag precis tagit körkortet.

4. Vad köper du mer sällan än du borde?
Frukt, prepp-saker och batterier.

5. Håller du dig till en budget?
Har ingen budget. Håller mig alltid inom ramen för befintliga pengar på kontot. Är dålig på budget som för mina tankar direkt till Excel, och då blir jag allergisk;-) Men jag kan med stolthet säga att jag aldrig överskridit en satt budget på jobbet.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”. 

PS. Bilden har ingenting med inlägget att göra. Stor anslutning av boulespelare på innergården idag. Anledning var att det var en kille (han med pärmen under armen) som höll ett föredrag för gänget. Nej, det gick inte at tjuvlyssna, så jag vet inte vad han pratade om;-) DS.

24 kommentarer:

nalta norrland sa...

Synd Du inte kunde höra vad som SAS vem vet kanske var det nått matnyttigt i dessa dagar då allt snart handlar om katastrof, ekonomi och Putin…
Vår ekonomi är relativ stabil, det är sällan jag känner att jag överskrider budgeten… visserligen har vi ingen uttalad budget men det är väl huvudsaken pengarna räcker till det vi behöver.
En karl kom fram till J när vi var till Kulturhuset för att rösta och sa: Det måste gå bra för Dig, pengarna strömmar in.., anledning till detta uttalande var Js nya firmabil.
Hur har Du det i ryggen?
Krya på kram

femfemman sa...

Haha! Synd att du inte kunde tjuvlyssna.Slulle vara intressant att höra ett föredrag om boule.
Budget har jag aldrig gjort någon....
Fördelen med att ha bottc i samma hus sedan det var färdigbyggt...för 340 000 lånade kr... med en ränta på 14% under något år.. är att det lånet sedan längecär betalt. Så vi betalar bara el.... bundet... och försäkringar.
Jag köper för mycket kläder... och grejer till barnbarnen. Bensin ( trots att vi har hybrid som drar 0,5 l /mil) kostar en del... Nackdel med landsbygdsboende.
Krya på ryggen!

Hanneles bokparadis sa...

bra skor köper jag på nätet, senast vandringskängor, jättenöjd 🙂

Äventyret framtiden sa...

För det första; krya på ryggen!
Budget sysslade jag med rätt mycket som företagare men privat så handlar det mest om att inte överskrida tillgångarna.
Ha en fin kväll BP!

LillaSyster sa...

Hmm man kan undra vad han med pärmen informerade om? Flytt av banan då ni gör om innergården? Eller så kanske det ska anordnas någon turnering? Ja, det är ju bara att spekulera på.... tills du träffar på någon i gänget och hör vad de har att berätta. Hoppas att ryggen är något bättre efter några dagars vila. Ta det lugnt och ta hand om dig. Kram

Bokdamen sa...

Lite blandat lika och olika denna gång. ;) Spara gör jag inte nu men har gjort förut. Frukt köper jag ofta men är ohejdad vegetarian;)
Budget ja, har koll men sitter inte kassabok eller liknande men det var lite kul när jag gjorde det som ung. ;) ha en skön helg!

Geddfish ♥ sa...

Jo, vi har liknande svar. Jah skickar aldrig efter kläder och skor, måste prova. Gjorde ett undantag i somras då jag skickade efter tre sköna tunikor från Kina. Ingen frakt första gången och de gick på tillsammans 200 kr. Där hade jag tur, ska jag säga och har använt dem jättemycket.

nalta norrland sa...

svar: Jag vet inte 🤷‍♀️ jag kan ju vara prata för mig själv… utan cocktail skulle jag inte kunna göra de måsten jag måste höra för att det ska fungera… jag behöver bedöva värsta värken, jag klarar knappt gå uppför trappen utan att ha stoppat i mig värkmedicin först.
Som jag skrev i mitt blogginlägg så höll jag inte på att ta mig in i bilen/sätta mig för min kropp tyckte det var för högt… jag typ drog mig upp med hjälp av ratten och ren vilja.
Kram å go natt 🤗

Mrs Calloway sa...

inte lätt att köpa kläder över nätet. färgerna brukar stämma dåligt; storlek och kvalitet kan bli en överraskning. dyra lärpengar! har just bestämt mig för att köpa lite konserver, ljus,ficklampor och batterier. nödradio har jag beställt. ved till kakelugnen letar jag febrilt efter

Ditte sa...

Kul att boulegänget håller i gång!Bra bild!
Kul att läsa dina svar och jag funderade också för egen del. Kan känna igen mig i dina svar.
Har aldrig gjort av med mer pengar än jag haft. Något jag haft och fått med mig sedan jag var liten.
Nej, spara? Varför skulle jag det.
Kläder och skor köper jag aldrig via nätet. Det enda jag köper där är resor och bokar/ ev betalar hotellrum.

Kina sa...

Härligt att se boulegänget igen! Jag har saknat dom! 😀 Dom kläder som jag skickade efter på nätet var för små och dessutom av jättedålig kvalitet och passform. Det var första och enda gången!
Hädanfärds-kontot är jättebra att ha. Det har banat vägen för många av mina resor!
Har heller aldrig överskridit min budget. Vill ju inte hamna i Lyxfällan! 😉 Ha det gott!

Klimakteriehäxan sa...

Har köpt väldigt lite kläder på nätet, men hör och häpna: baddräkter har jag skickat efter, med strålande resultat! Slapp stå och svettas i ett provrum, bara det var värt en femtilapp. Men nu köper jag nästan inget ö h t på nätet.

Anni sa...

Tittar på gänget på gården och tänker att de som lyssnar i alla fall inte är satta i arbete utan förmodligen får information om något. Eller är de anställda som blivande ogräsplockare? Det verkar ju som att sådana behövs!

Läser tillbaka hos dig och ser att du drabbats av än värre ryggproblem. Det där talesättet om att en olycka inte kommer ensam stämmer alldeles för ofta. Det är som att rättvisa inte finns. Hoppas att du kryar på ryggen och att du får hjälp med sådant du behöver hjälp med. Visst har du trevliga grannar?

Vad gäller fallfrukten hos mig så trampar jag bara ned den i gräsmattan. Den blir jord till nästa vår. Men sonens träskor blir lite kletiga ;-)

Åke sa...

Håller med fullständigt om kläder via nätet, det ska jag helt sluta med nu, är det inte för litet är det för stort. Har många klädplagg som bara ligger nu och dyrt är det ju att skicka tillbaka. Nä nu är det slut.

Hushållskassan ja med ett suck. Maten och drycken törs man inte ens tänka på… därefter kommer elen som ett brev på posten snart… budget görs inte här heller. Men jag har tydligen blivit starkare med åren, ja man bär lätt hem en matkassen för 800 numer.

Violen sa...

Vi har ganska likartade svar och båda är vi brända av nätköp. Aldrig mer köper jag kläder där. Batterier är något vi har massvis av. Jag tror min man köper på sig varje gång vi är på stan så det finns nästan alltid reserver hemma.
Gillar bilden! Kul att boulegänget är igång och har roligt tillsammans. Här ligger boulen dessvärre nere.
Trevlig helg!

Carita Liljendahl sa...

Vi hade nästan identiska svar :-D
Och kläder vi nätet - javisst, det glömde jag - hur många gånger jag missat där, men även slutat med det - förutom då vinterstövlar som jag hittills lyckats bra med via nätet.

Paula sa...

Excel, jag ryser också bara jag hör ordet! Som jag tragglade med dessa kalkyler när jag jobbade på ett japanskt bolag i Stockholm...Jag handlar kläder på nätet, ungefär hälften av gångerna blir det bra resultat. Tyvärr låter jag ibland bli att skicka tillbaka, det om något är slöseri! Vi har blivit uppmanade av hyresvärden att bara använda led-lampor, självklart bra men dyra, får byta ut allteftersom de gamla går sönder...
Ha en bra lördag, här skjuter dom hejvilt i skogarna. Falukompaniet har storövning på skjutfältet, nu förstår jag hur dom har det som bor i krigszoner...eller nej, jag vet hur det låter!

Eva sa...

Det där med Excel var träffande tycker jag. Vem kan för resten hålla sig till en budget i dessa dyrtider. Vi försöker för första gången göra en budget, men det är inte lätt med skenande priser. Mat och dryck är dock det sista vi ger avkall på.

Monica sa...

Hundförsäkringen är en stor utgift det
kostar konstigt nog 2000 mer per år att
ha en hund försäkrad än en fullförsäkring
på huset ???
Vi har alltid haft en bra buffert och nu
visar det sej vara helt rätt.
KRAM

Guldkryckan sa...

Har väl haft tur antar jag med klädinköp på nätet, fast jag tar ju alltid storlekar modell större och då är det väl inte så stor risk antar jag. ;)
Visst är det hyran som är den högsta utgiften i ett hushåll, antar jag iallafall utan att egentligen veta, men så är det här iallafall.

Föredrag om Boule kanske?
Låter isåfall lite tråkigt men så spelar jag ju inte heller. ;)

Ha en fortsatt fin Lördag Ditte.

Hanneles bokparadis sa...

visar höstens snyggaste bokmärken

Susjos sa...

Nej, det där med budget är inte min grej heller, bara räkningarna blir betalda så. Å visst är boendet och maten den största utgiften. Spännande med boulegänget och vad de pratade om, nya regler kanske?
Ha det gott!
Kram

Freedomtravel sa...

Ekonomi är väl kanske viktigare än någonsin i dessa dagar för många. Jag är inte heller bra på budget och sånt. Planerar inte mycket alls faktiskt, men däremot försöker vi vara någorlunda sparsamma och undvika onödiga kostnader och sånt.

Helén sa...

Tänkte i morse att jag borde nog inhandla lite preppsaker men jag vet inte vart jag ska börja... Tror jag åker ut på landet till äldste sonen om det blir ett riktigt krisläge och lever på exmakens frysbox full av älgkött som vi får grilla över öppen eld 😁